Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Financial Times: «Υπόδειγμα μαθητή» η Κύπρος - Εν αναμονή της επίσημης εξόδου της χώρας από το μνημόνιο

Λευκωσία: «Υπόδειγμα μαθητή» χαρακτηρίζει την Κύπρο δημοσίευμα των Financial Times με αφορμή την αναμενόμενη επίσημη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης τη Δευτέρα.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως η Λευκωσία χρησιμοποίησε μόνο 7,5 από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν αρχικά δεσμευθεί για την κάλυψη των αναγκών της, καθώς και ότι η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη πέρυσι, «έναν χρόνο νωρίτερα από όσο περίμεναν οι αρχιτέκτονες της διάσωσης». Αναφέρεται επίσης ότι η επίδοση της κυπριακής οικονομίας ήταν καλύτερη των προβλέψεων σχεδόν σε κάθε μεγάλο οικονομικό δείκτη, από το χρέος έως τα ελλείμματα.

Παρόλα αυτά, επισημαίνει η εφημερίδα, δεν είναι όλα ρόδινα. Αναφέρεται πως η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που σημαίνει ότι το οριστικό κλείσιμο του προγράμματος διάσωσης θα συμβεί στο τέλος του μήνα, με την ολοκλήρωση της τριετούς διάρκειάς του.

Σημειώνεται επίσης ότι ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν πως όταν η Κύπρος εξέλθει του προγράμματος το χρέος της δε θα μπορεί πλέον να αγοράζεται από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Πάντως η κυβέρνηση στη Λευκωσία θεωρεί ότι έχει αρκετό απόθεμα ρευστού ώστε να μη χρειαστεί σύντομα να βγει στις αγορές για χρηματοδότηση. Όταν βγει, ωστόσο, συμπληρώνει η εφημερίδα, το κόστος δανεισμού ίσως να είναι πιο βαρύ από όσο αναμένεται.

Τέλος, το δημοσίευμα προσθέτει ότι μία νέα μεγάλη δαπάνη που δεν είχε υπολογιστεί για την Κύπρο ίσως να είναι ο λογαριασμός των αποζημιώσεων σε περίπτωση λύσης του εθνικού ζητήματος. Όπως αναφέρεται, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Λευκωσία να μην περιμένει ότι θα βρεθούν εύκολα δισεκατομμύρια προς αυτόν το σκοπό.

Σε αυτά το δημοσίευμα προσθέτει και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται στο 150% του ΑΕΠ.

Πάντως για την ώρα, καταλήγουν οι FT, οι Ευρωπαίοι και οι Κύπριοι αξιωματούχοι θα πανηγυρίζουν.

ΠΗΓΗ philenews/ ΚΥΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου