Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Τι είπε ο Τσίπρας και τι πρότειναν οι υπόλοιποι αρχηγοί – Η εμπλοκή με τον Λεβέντη και η ψηφοφορία

Περισσότερο από πέντε ώρες συσκέπτονται στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με κεντρικό θέμα το προσφυγικό, εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας τη Δευτέρα.
Ανωριμότητα, μικροπολιτικά παιχνίδια και έλλειψη αντίληψης της κρισιμότητας της κατάστασης διαπιστώθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, στο προεδρικό Μέγαρο.

AdTech Ad
Οι πολιτικοί αρχηγοί έφτασαν στην Ηρώδου Αττικού έχοντας ο καθένας την προσωπική του ατζέντα. Κανένας δεν είχε στους φακέλους του μια πρόταση που θα έβαζε στο περιθώριο τα προοσωπικά και κομματικά συμφέροντα και θα προέβαλε το συμφέρον της πατρίδας απέναντι στο τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού. Όλοι αναλώθηκαν σε μικροπολιτικά παιχνίδια και προσωπικές κόντρες. Αποτέλεσμα; Η σύσκεψη να οδηγείται σε ναυάγιο και οι πολιτικοί αρχηγοί να αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιδόθηκε σε προσωπικές κόντρες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά, ο Βασίλης Λεβέντης – εκτός τόπου και χρόνου - ζητούσε συζήτηση για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης, ο Καμμένος καμάρωνε που έχασε 19 κιλά, ο Θεοδωράκης νομίζει ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την τοποθέτηση υποερυπουργού και ο Δήμητρης Κουτσούμπας προσπαθούσε να πείσει ότι με την ασκούμενη πολιτική δεν χτυπιέται το πρόβλημα στη ρίζα.
Με λίγα λόγια... μια συζήτηση σούπα! Μια σύζητηση που κάηκε πριν ξεκινήσει, από τις διαρροές που έρχονταν από τα κομματικά επιτελεία. Το αποτέλεσμα; Για μια ακόμη φορά μεταφέρεται στο εξωτερικό το μήνυμα ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ούτε για τα κρίσιμα θέματα υψίστης εθνικής σημασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά θα εκδοθεί ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας την οποία θα υπογράφουν όλοι πλην των κκ Κουτσούμπα και Λεβέντη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κ. Γεννηματά ζητά να μπει αστερίσκος στην ανακοίνωση της Προεδρίας ο οποίος θα αναφέρει ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση». Δηλαδή, εμμέσως και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά κυβέρνηση εθνικής ευθύνης επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr.
Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
Τι έγινε στη σύσκεψη 
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε τις ευχές των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών για τα γενέθλιά του καθώς σήμερα κλείνει τα 48 του χρόνια.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε στους συναδέλφους του φάκελο με στοιχεία για το προσφυγικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες άποψη επί προτάσεων για το θέμα πρόκειται να παρουσιάσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία νέων υποδομών.
Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.
Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών. Με τα δεδομένα αυτά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, πάνω στο οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα τοποθετηθούν.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε ένα μίνιμουμ συναίνεσης από τα πολιτικά κόμματα, ώστε η Αθήνα να προσέλθει πιο ενισχυμένη στη Σύνοδο της Δευτέρας.
Κόντρα για το θέμα των κλειστών συνόρων
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε το θέμα των κλειστών κέντρων. Ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.
Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού ότι «δεν μπορεί να κάνει διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών».
Φάκελο με προτάσεις κατέθεσε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Μεταξύ άλλων, προτείνει η κατανομή να μην αφορά μόνο τις χώρες της ΕΕ, αλλά και άλλες «ασφαλείς» χώρες, με την ανάλογη διεθνή οικονομική βοήθεια ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι πρόσφυγες. Επίσης, δέσμευση της Τουρκίας για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης και ευρωπαϊκό έλεγχο, αναθεώρηση του Δουβλίνου II, διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και άμεση επαναπροώθηση των δεύτερων στις χώρες τους.
Η κ. Γεννηματά είχε μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε όταν ο πρωθυπουργός είπε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις υπουργών περί διαμονής 50.000- 100.000 προσφύγων.
«Τι εννοείς παρερμηνεύθηκαν; Περίμενα τουλάχιστον να πείτε ότι είναι λάθος, όχι ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις για 50.000- 100.000- 150.000. Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτε η κυβέρνηση; Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδώ οι πρόσφυγες και μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι αλληλεγγύη; Και το θέμα της αλληλεγγύης και το δικαίωμα στην ασφάλεια αφορά τα νησιά, αλλά και την ηπειρωτική χώρα», είπε η κ. Γεννηματά στον κ. Τσίπρα.
Υπερυπουργό για το προσφυγικό ζητά το Ποτάμι
Υπερυπουργό για το Μεταναστευτικό πρότεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών πρότεινε να ορισθεί ένας υπερυπουργός χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένο όνομα, αναφέρουν πηγές του Ποταμιού.
Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως εξήγησε δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση , τη φροντίδα και τη διαμονή τους, αλλά να περιλαμβάνει την εκπαίδευή τους και την την κοινωμική τους ένταξη.
Κατά τίς ίδιες πηγές ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενω κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.
Κουτσούμπας: Δεν συναινούμε στα αλισβερίσια
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι τέλειωσε το πρώτο μέρος της σύσκεψης και συνεχίζεται με αυτούς που συμφωνούν στο κείμενο συμπερασμάτων που ετοιμάζεται από την Προεδρία.
«Είναι γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ, τις καταθέσαμε στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν υπήρχε άλλος λόγος παραμονής του ΚΚΕ στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Εμείς δεν συναινούμε με τα παζάρια και τα αλισβερίσια. Δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες στη ρίζα του προβλήματος ούτε μειώνουν τις επιπτώσεις από τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας, υπογράμμισε ο ΓΓ. του ΚΚΕ.
Η έλευση του ΝΑΤΟ ανοίγει το δρόμο για συγκυριαρχία με Τουρκία στο Αιγαίο, ανέφερε.
Λεβέντης: Οικουμενική και πείσματα... 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, πρότεινε να επεκταθεί η συζήτηση και σε άλλα πολιτικά θέματα, όπως ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης. Η πρόταση, έπειτα από ψηφοφορία, απορρίφθηκε, με τον κ. Λεβέντη να... πεισμώνει και να λέει ότι δεν πρόλειται να υπογράψει το κέιμενο συμπερασμάτων. 
Μετά την τοποθέτηση όλων των πολιτικών αρχηγών το λόγο πήρε ξανά ο πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, ενώ δέχτηκε και ερωτήσεις από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, με σημαντικότερη το ζήτημα του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής και τον τρόπο που σκέφτεται ο πρωθυπουργός να παίξει αυτό το χαρτί.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου