Ο Ερντογάν, με την κίνηση αυτή, ταπεινώθηκε και έγινε ρεζίλι, καθώς ο λόγος που πήγε μέχρι το αεροδρόμιο ήταν η ανάγκη να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία, καθώς η τουρκική οικονομία καταρρέει.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναγκάστηκε να απολογηθεί για όσα είπε για τον Πρίγκηπα σχετικά με την άναδρη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη. Τον είχε χαρακτηρίσει στυγνό δολοφόνο.
Ωστόσο, αυτή η χειρονομία δεν αναφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης (ΜΜΕ) της Τουρκίας, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, και τα οποία καλύπτουν και την παραμικρή κίνηση του Ερντογάν.
- Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nordic Monitor, ομοίως, ο αποχαιρετισμός έκπληξη στου μπιν Σαλμάν και η αγκαλιά των δύο ηγετών δεν κοινοποιήθηκε σε κανέναν από τους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν στην τουρκική προεδρία ή στον Ερντογάν.
Το μόνο βίντεο από την τελευταία αγκαλιά του Ερντογάν με τον πρίγκιπα μοιράστηκε από το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας. Η κριτική της τουρκικής αντιπολίτευσης για την επίσκεψη στην Τουρκία και οι προηγούμενες δηλώσεις του για τον πρίγκηπα, ότι είναι δολοφόνος, πιθανότατα να κρύβονται πίσω από το αίτημα του Ερντογάν να μην δημοσιοποιηθεί αυτή η σπάνια κίνηση.
Ο Πρίγκηπας έφτασε στην Άγκυρα την Τετάρτη στο πλαίσιο επίσημων επισκέψεων του, που περιλαμβάνουν επίσης την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Τον Ιούλιο θα επισκεφθεί επίσης τη Λευκωσία και την Αθήνα.
Τον Πρίγκηπα υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν με μια άνευ προηγουμένου επίσημη τελετή στο προεδρικό μέγαρο. Όλοι οι βασικοί υπουργοί του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου συμμετείχαν στην επίσημη αντιπροσωπεία υποδοχής, καταδεικνύοντας τη σημασία που δίνεται στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία.
Οι δύο ηγέτες είχαν αρχικά ένα δίωρο τετ-α-τετ μετά το οποίο πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με τους δύο ηγέτες δεν πραγματοποιήθηκε, πιθανότατα από φόβο ότι ο διάδοχος μπορούσε να ερωτηθεί για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Σίγουρα δεν θα ρωτούσαν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, αλλά ξένοι συνάδελφοί τους οπωσδήποτε θα υπέβαλλαν ερωτήσεις για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, που αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ.
- Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Προεδρίας, οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ του Ερντογάν και του μπιν Σαλμάν διεξήχθησαν σε κλίμα ειλικρίνειας και αδελφοσύνης και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή στις οποίες αποδίδουν σημασία και οι δύο πλευρές.
Πριν από την επίσκεψη του Μπιν Σαλμάν, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι δύο χώρες θα συμφωνούσαν σε μια συμφωνία SWAP αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία επιβεβαίωση ότι θα υπάρξει άμεση ή έμμεση ροή χρημάτων από τη Σαουδική Αραβία προς την Τουρκία.
Η τουρκική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν, η οποία υποφέρει από οικονομικές δυσκολίες και έλλειψη συναλλάγματος, εγκατέλειψε τη δίκη για τη δολοφονία του Κασόγκι με αντάλλαγμα τα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε την Τρίτη ότι η φήμη της Τουρκίας τέθηκε σε κίνδυνο με αντάλλαγμα τα χρήματα, προσθέτοντας: «Ο αρχηγός του κράτους θα αγκαλιάσει τον δολοφόνο».
Μετά τις επίσημες συναντήσεις, παρατέθηκε συμπόσιο προς τιμήν του διαδόχου με τη συνοδεία ζωντανής τουρκικής και αραβικής μουσικής. Ο Ερντογάν και ο Μπιν Σαλμάν κάθισαν μόνοι τους σε ένα τραπέζι, χωριστά από τους άλλους καλεσμένους.
- Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nordic Monitor, ενώ ο Ερντογάν και ο διάδοχος δεν είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν ξανά, μια εκπληκτική εξέλιξη σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αποχαιρέτησε τον διάδοχο στο αεροδρόμιο, μια χειρονομία που σπάνια κάνει ποτέ.
- Γενικά μόνο οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και των τουρκικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας, που είναι γνωστές ως αδελφές χώρες στην τουρκική διπλωματική παράδοση, υποδέχονται ή αποστέλλονται από τους Τούρκους προέδρους στο αεροδρόμιο.
Σύμφωνα με τον Muhammed Vefa της τουρκικής εφημερίδας Milli Gazete, τον μοναδικό δημοσιογράφο που ανακοίνωσε στο Twitter ότι ο Ερντογάν βρισκόταν στο αεροδρόμιο, ο Τούρκος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον αντικυβερνήτη της Μέκκας κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία τον Απρίλιο.
Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για τους οποίους ο Ερντογάν ήθελε αυτή η χειρονομία να παραμείνει άγνωστη στο κοινό.
Μετά τη δολοφονία του Κασόγκι το 2018, ο Ερντογάν επέκρινε σκληρά το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, με το οποίο ήταν θυμωμένος από την Αραβική Άνοιξη, και στόχευσε ιδιαίτερα τον Μπιν Σαλμάν.
Υπήρξε επίσης μια εντατική εκστρατεία στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κατά του Πρίγκηπα, τον οποίο ο Ερντογάν περιέγραψε ως «δολοφόνο με ματωμένα χέρια».
Σε μια προσπάθεια να φέρει τον Μπιν Σαλμάν σε μια πιο δύσκολη κατάσταση, η τουρκική κυβέρνηση μοιράστηκε τα στοιχεία που συγκέντρωσε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών με ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο Ερντογάν απέρριψε το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας να μοιραστεί μαζί της τα στοιχεία και ισχυρίστηκε ότι θα καταστραφούν.
- Ως θέμα πραγματικής πολιτικής, θα μπορούσε να συναντηθεί με κάποιον για τον οποίο έχει μιλήσει με σκληρά λόγια στο παρελθόν και να το εξηγήσει στην τουρκική κοινή γνώμη, αλλά ήταν ένα ακραίο βήμα ακόμη και για τους πιστούς του οπαδούς, που τελικά τον είδαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα να αποχαιρετά τον πρίγκηπα κρυφά.
Μια άλλη πιθανότητα που εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν χρειάζεται τόσο πολύ άμεσες ξένες επενδύσεις και μια συμφωνία SWAP που ο Ερντογάν ένιωσε την ανάγκη να κάνει μια τέτοια χειρονομία.
Η σαουδαραβική πλευρά είναι ικανοποιημένη με τη φιλοξενία του Ερντογάν. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι φωτογραφίες που παρέχονται από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν τον Ερντογάν να φαίνεται συγκρατημένος και ο διάδοχος να εμφανίζεται χαρούμενος, θεωρείται από τους Τούρκους χρήστες των social media ότι στέλνει μήνυμα.
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου