Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Και οι «Επτά» δεν αισθάνονται και τόσο υπέροχα

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

«Και οι επτά ήταν υπέροχοι»- θεωρείται ένα από τα καλύτερα γουέστερν όλων των εποχών. Στην ταινία που γυρίστηκε το 1960 με πρωταγωνιστές -μεταξύ άλλων- τους Γιουλ Μπρίνερ, Στηβ Μακ Κουίν και Τσαρλς Μπρόνσον, επτά πιστολάδες με  μεγάλη καρδιά, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν ένα φτωχό χωριό, από κάποιους αιμοδιψείς ληστές, που αρπάζουν τη σοδειά των χωρικών, αφήνοντάς τους στην πείνα και στη φτώχεια.

Το ίδιο έργο -τηρουμένων των αναλογιών- υποτίθεται πώς ενώνει τους επτά ηγέτες των πλουσιότερων κρατών του κόσμου, που συγκεντρώθηκαν στο περίφημο κάστρο Ελμάου, στις Βαυαρικές Άλπεις: Να προστατεύσουν την Ουκρανία από την επίθεση των στρατευμάτων του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και φυσικά των Ηνωμένων Πολιτείων  - θα συζητήσουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και την κρίση των σιτηρών και των αυξανόμενων τιμών των υδρογονανθράκων και των τροφίμων. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι από την Αργεντινή, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Σενεγάλη και τη Νότια Αφρική. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι αναμένεται να μιλήσει επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης,τη Δευτέρα.

Η συνάντηση πραγματοποιείται υπό το σύνθημα της γερμανικής προεδρίας της G7: «Πρόοδος για έναν δίκαιο κόσμο». Στην  ημερήσια διάταξη της Ομάδας των Επτά, είναι επίσης η πολιτική για το κλίμα και η καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο βασικός στόχος είναι όμως να επαναλάβουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο, πάνω από όλα.

Αναμφίβολα, οι Επτά δεν είναι ήρωες. Ούτε είναι μια δεμένη ομάδα, όπως στο ομώνυμο γουέστερν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προτείνει για παράδειγμα, ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου: η συζήτηση είναι ανοιχτή καθώς ο Μπάιντεν πρέπει να ξεπεράσει την αντίσταση της Γερμανίας και άλλων μελών του κλαμπ. Πολλοί Ευρωπαίοι δυσανασχετούν βλέποντας να παρασύρονται όλο και βαθύτερα, σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, εξυπηρετώντας περισσότερο τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα. Και με τις κυρώσεις να πλήττουν βαριά τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Επτά «ζαλισμένοι» πυγμάχοι

Μετά από μια σειρά εξελίξεις επίσης στις πατρίδες τους, οι Επτά δεν νιώθουν και τόσο «υπέροχοι»: μοιάζουν περισσότερο σαν κακοποιημένοι μποξέρ που σκοντάφτουν γύρω από το ρινγκ, ζαλισμένοι από πολιτικά χτυπήματα. Αν και στα λόγια, οι κορυφαίες δημοκρατικές οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο και δικαιότερο, στην πραγματικότητα, δεν μπορούν πια δυστυχώς να λύσουν ούτε τα δικά τους προβλήματα.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει κατορθώσει να περάσει τις μεγάλες του μεταρρυθμίσεις από το Κογκρέσο και χθες το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το δικαίωμα στην άμβλωση με μια απίστευτα ετυμηγορία,γυρίζοντας την Αμερική 150 χρόνια πίσω. Ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει την ίδια ώρα στις δημοσκοπήσεις τη δημοτικότητά στο ναδίρ (36%) και  απειλείται με «χαστούκι» στις εκλογές για το Κογκρέσο το φθινόπωρο.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον βλέπει επίσης την καρέκλα του να τρίζει, με τα σκάνδαλά του γεμίζουν καθημερινά τις σελίδες των ταμπλόιντ. Ο Τζόνσον  έχει απωλέσει την εξουσία του, απλά δεν θέλει να το παραδεχτεί ακόμα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη θριαμβευτικά, αλλά έχασε την απόλυτη κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και αναγκάζεται να εγκαταλείψει σχεδόν όλα τα υψηλά μεταρρυθμιστικά σχέδιά του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι απολάμβανε από καιρό μεγάλο σεβασμό στο διασπασμένο κομματικό τοπίο της Ιταλίας, αλλά τώρα μάχεται να κρατήσει ζωντανό τον κυβερνητικό του συνασπισμό.Περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η ξηρασία στη βόρεια Ιταλία, τον επηρεάζουν επίσης. Και φυσικά η μαφία, που θέλει να αρπάξει δισεκατομμύρια από το ταμείο βοήθειας της ΕΕ για τον κορωνοϊό;

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό θεωρούνταν κάποτε «ιπτάμενος», αλλά  τελευταία έχει…προσγειωθεί ανώμαλα στο έδαφος, καθώς η χώρα του έχει τόσα χρέη όπως στον… Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα μπορεί να έχει κερδίσει τον σεβασμό με την ήρεμη συμπεριφορά του, αλλά παλεύει με έναν υψηλό πληθωρισμό -για τα ιαπωνικά δεδομένα. Οι δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι για τον Κισίντα ενόψει των εκλογών για την Άνω Βουλή τον Ιούλιο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς αντιμετωπίζει τέλος πολλές δυσκολίες, μετά από δύο εκλογικές ήττες σε ισάριθμα κρατίδια, αλλά βλέποντας και το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στο φυσικό αέριο, λόγω της πολιτικής της Gasprom.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν μπορούν πραγματικά αυτοί οι επτά ηγέτες -με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους- να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ζητήματα του πλανήτη; Οταν μάλιστα, αυξάνονται οι προκλήσεις από το αντίπαλο στρατόπεδο των BRICS , με την Κίνα να στοιχίζει γύρω της το 40% του πληθυσμού της γης και το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ…

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου