Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Ανάλυση CT: Νόμισμα με δύο όψεις η ανακάλυψη φυσικού αερίου στον «Κρόνο»

Τα κλειδιά για την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου εντός λογικών χρονοδιαγραμμάτων – Νέα ώθηση από την ανακάλυψη στον «Κρόνο», όμως δεν αρκεί – Τα δεδομένα που θα ανοίξουν το δρόμο για μεταφορά και παραγωγή του φυσικού πλούτου που κρύβει ο βυθός της κυπριακής θάλασσας

Σημαντική, αλλά όχι «σωτήρια» θεωρείται από τους ειδικούς η νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ και τον «Κρόνο». Κύκλοι διεθνώς έσπευσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και υπερβολικές προσδοκίες για ένα κοίτασμα της τάξης των 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών. Τη στιγμή που στη γειτονιά μας έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα όπως το αιγυπτιακό Ζορ (30 tcf) και το ισραηλινό Λεβιάθαν (22 tcf).

Είναι ξεκάθαρο πως έχουμε να κάνουμε με ένα κοίτασμα που σαφώς δεν είναι μικρό, δεν είναι όμως ούτε μεγάλο. Και το μέγεθος δεν είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου. Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο για τη χώρα μας εδώ και μια δεκαετία.

Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς υπήρξε έντονη φημολογία ή παραφιλολογία περί εντοπισμού γιγαντιαίου κοιτάσματος στην Κυπριακή ΑΟΖ, αυτό δυστυχώς δεν συνέβη τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Αν και υπάρχουν ιδιαίτερα ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι η Λεκάνη της Λεβαντίνης κρύβει πολλά περισσότερα από όσα ήδη γνωρίζουμε.

Μέχρι στιγμής η δυνητική δυναμικότητας της Κύπρου σε φυσικό αέριο ανέρχεται συνολικά στα περίπου 12-15 tcf. Σ’ αυτήν υπολογίζονται οι ανακαλύψεις σε “Αφροδίτη”, “Γλαύκο” και «Κρόνο». Δεν μπορούμε να συνυπολογίσουμε το περιεχόμενο της “Καλυψούς”, τα δεδομένα της οποίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί καθώς οι Eni και Total συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων που προέκυψαν από τη γεώτρηση. Για το εν λόγω κοίτασμα του Οικοπέδου 6 πρέπει να σημειωθεί πως η αρχική ροή ανεπίσημων πληροφοριών έκανε λόγο για περιεχόμενο 6-8 tcf, νούμερο που στη συνέχεια έφτασε στο 1-3 tcf. Χωρίς να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί τίποτε από όλα αυτά.

Τα δεδομένα αυτά καθιστούν την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου αποκλειστικά από την ίδια τη χώρα μας ως μια μη συμφέρουσα επιλογή. Εξού και παραμένει ως πρώτη η επιλογή της πώλησης σε τρίτες αγορές, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς για το επικρατέστερο σενάριο της μεταφοράς με αγωγό σε τερματικό της Αιγύπτου για επεξεργασία και εξαγωγή.

Σε κάθε περίπτωση τα χειροπιαστά δεδομένα μας δείχνουν πως μπορεί η Κύπρος να μην εντόπισε κοίτασμα – μαμούθ, μέχρι τώρα όμως βρήκε ικανοποιητικές πηγές τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει συνδυαστικά. Μέσα από συνέργειες που μπορούν να γίνουν μεταξύ των εταιρειών, αφού η κοντινή απόσταση ανάμεσα στα κοιτάσματα επιτρέπει ανάπτυξη βάσει ενός κοινό πλάνου. Αυτό μειώνει κατακόρυφα το κόστος για τις διαδικασίες μεταφοράς και παραγωγής, για το οποίο οι εταιρείες επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία.

Σ’ αυτό το στοιχείο πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως, σύμφωνα με τις ίδιες τις εταιρείες, το φυσικό αέριο που εντοπίστηκε στην Κυπριακή ΑΟΖ θεωρείται από καλής έως εξαιρετικής ποιότητας. Ένα ακόμη δεδομένο που έχει περίοπτη θέση στις εξισώσεις και τους υπολογισμούς των ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στα κυπριακά οικόπεδα.

Συνεπώς ποσότητες, γεωγραφία, γεωλογία και ποιότητα είναι οι πιο καθοριστικοί παράγοντες για την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου εντός λογικών χρονοδιαγραμμάτων. Χρονοδιαγράμματα τα οποία δεν καθορίζει η χώρα μας, η αγορά ή οι εταιρείες, αλλά οι εξελίξεις σε σχέση με τη μετάβαση του πλανήτη στην πράσινη ενέργεια.

Στην πράξη για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο η Κύπρος αφενός χρειάζεται κι άλλες ανακαλύψεις σύντομα και αφετέρου πρέπει να μάθει να ξεπερνάει αμέσως δυσκολίες και προβλήματα όπως αυτά που παρουσιάστηκαν και προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις σε σχέση με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην «Αφροδίτη».

ΠΗΓΗ cyprustimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου