Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Ανησυχία για πυρηνικό εφιάλτη στη Ζαπορίζια

 

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Ο πυρηνικός σταθμός της Zαπορίζια εξακολουθούσε και χθες το πρωί να είναι αποσυνδεδεμένος από το συνολικό δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας.

Οι ειδικοί μάλιστα δήλωναν ανήσυχοι και προειδοποιούσαν για ενδεχόμενους κινδύνους πυρηνικής καταστροφής, καθώς η συνεχής παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διαταράσσεται από μάχες πλησίον του τεράστιου πυρηνικού σταθμού. Οι ουκρανικές αρχές, οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) και των Ηνωμένων Εθνών έχουν προειδοποιήσει για την αυξημένη πιθανότητα πυρηνικής καταστροφής λόγω των ρωσο-ουκρανικών συγκρούσεων γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι επεσήμανε αργά χθες βράδυ ότι ο κόσμος απέφυγε μια πυρηνική καταστροφή την Πέμπτη. Τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση του εργοστασίου φαίνεται ότι παρέμεναν άλυτα (σε υπολογίσιμο βαθμό) και το πρωί της Παρασκευής. Το εργοστάσιο αποσυνδέθηκε δύο φορές την Πέμπτη, όταν μια πυρκαγιά έπληξε την τέταρτη και τελευταία σύνδεση στους αντιδραστήρες του. Τρεις άλλες γραμμές ηλεκτροπαραγωγής είχαν ήδη «παγώσει» κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν έδειξαν καπνούς να εξέρχονται από το εργοστάσιο. Η Energoatom, η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας, δήλωσε ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και οι ανάγκες του εργοστασίου τροφοδοτούνταν μέσω μιας γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας από εφεδρικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Η Energoatom είπε ότι δεν μπορούσε για ευνόητους λόγους να σχολιάσει την ασφάλεια του εξοπλισμού ή των συστημάτων. Ο πυρηνικός σταθμός, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια για να διατηρεί δροσερούς τους αντιδραστήρες του.

Η αποσύνδεσή του από το δίκτυο είναι επικίνδυνη επειδή αυξάνει τον κίνδυνο καταστροφικής βλάβης των συστημάτων ψύξης που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, για τους αντιδραστήρες, ως και για τις ράβδους αναλωμένου καυσίμου. Κατά τη διάρκεια της διακοπής, το εργοστάσιο εξακολουθούσε να λαμβάνει προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από μια εναπομείνασα εφεδρική γραμμή συνδεδεμένη με τον κοντινό συμβατικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, είπε η Energoatom. Υπήρχαν τρεις από αυτές τις γραμμές σε ενέργεια πριν από τον πόλεμο, αλλά οι δύο έχουν διακοπεί. Αν όλες οι εξωτερικές συνδέσεις τεθούν εκτός, η μονάδα αναγκαστικά βασίζεται σε γεννήτριες ντίζελ για ισχύ. Αν αυτές χαλάσουν, τότε οι μηχανικοί έχουν μόνο 90 λεπτά για να αποτρέψουν την επικίνδυνη υπερθέρμανση.

Μια ειδική αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είναι προγραμματισμένη να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τη Ζαπορίζια, ενώ όλες οι σχετικές διαδρομές τελούν τώρα υπό επεξεργασία, για το πώς θα φτάσουν εκεί οι ειδικοί . Παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι συμφώνησαν ότι η αποστολή θα περάσει από ουκρανικό έδαφος, συνεχίζουν να δημιουργούν τεχνητά προβλήματα και εγείρουν γραφειοκρατικές δυσχέρειες ώστε η αποστολή να μην φτάσει στην πυρηνική βάση, δεδομένης της πολύ έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί γύρω από αυτήν.

Η αγορά(!) του εργοστασίου από τη Ρωσία είναι η τελευταία από μια μακρά λίστα προκλήσεων που εξετάζεται από τη Ρωσία και τις κατοχικές αρχές της αναφορικά με τη διαχείριση των πρόσφατα κατακτημένων εδαφών τους στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τα βρίσκουν δύσκολα οι Ρώσοι στα κατεχόμενα

Βίντεο που κυκλοφόρησε προχθές δείχνει ότι οι κατοχικές αρχές προσπαθούν να κατασκευάσουν μια πλωτή γέφυρα κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου για να αντικαταστήσουν τη στρατηγικής σημασίας γέφυρα «Aντονόφσκι», που επλήγη από τις ουκρανικές δυνάμεις τον περασμένο μήνα, καθιστώντας την άχρηστη. Οι ρωσικές αρχές απειλούν να πραγματοποιήσουν παράνομα δημοψηφίσματα στα πρόσφατα κατεχόμενα μέρη της Νότιας Ουκρανίας, αν και φαίνεται ότι θα λάβουν διαφορετικές μορφές και ενδέχεται να διεξαχθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Οι κατοχικές αρχές προσπαθούν να «λειτουργήσουν», αλλά φαίνεται ότι δέχονται επίθεση από μέσα (αντάρτες κ.ά.).

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επίσης ότι μια βόμβα εξερράγη στο κτίριο όπου σχεδιαζόταν το δημοψήφισμα και εκδίδονταν ρωσικά διαβατήρια. Την προηγούμενη μέρα (την ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας) ο επικεφαλής μιας άλλης κατεχόμενης πόλης, ο Ιβάν Σούσκο, σκοτώθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο. Ο θάνατος του Σούσκο είναι ο τελευταίος σε μια σειρά δολοφονιών που στοχεύουν τα ηγετικά στελέχη των δωσιλογικών κατοχικών αρχών. Στις 23 Αυγούστου, ο Ιχορ Tελέχιν, ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος εσωτερικής πολιτικής για την κατεχόμενη περιοχή Χέρσον, έγινε επίσης στόχος βόμβας, αλλά επέζησε παρά τα πολλαπλά τραύματά του.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου