Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

«Έξω από το κουτί»

 

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
plats@naftemporiki.gr

 Τα όρια της δοκιμάζει η Ευρώπη, που εισέρχεται σε έναν χειμώνα υπό τις χειρότερες προϋποθέσεις. 

Οι τιμές ενέργειες καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ο πληθωρισμός χτύπησε κόκκινο εντός και εκτός Ευρωζώνης, τα κόστη των πρώτων υλών ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα, αυτό της ενεργειακής επάρκειας, ημέρα με την ημέρα λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.


Το πέρασμα στη χειμερινή περίοδο αναμένεται να δώσει ένα τεράστιο πολιτικό, ενεργειακό και οικονομικό πλεονέκτημα στη Ρωσία.

Η Ευρώπη θα αρχίσει να βυθίζεται στο... σκοτάδι, οι οικονομίες της θα φλερτάρουν με την ύφεση, το ευρώ θα χάσει όλες τις «μάχες» της ισοτιμίας με το δολάριο, το κλίμα στην αγορά θα αποδειχθεί βαθιά ψυχρό, οι κοινωνικές εκρήξεις θα αρχίσουν να  λαμβάνουν απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η Ρωσία θα πουλά ακριβό φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε τρίτες αγορές χρηματοδοτώντας τον πόλεμό της, η αξία του εθνικού της νομίσματος θα ενισχύεται και παράλληλα το Κρεμλίνο θα διαμορφώνει νέες γεωστρατηγικές συμμαχίες κινούμενο εντός ασιατικής ηπείρου. Οι ΗΠΑ, μακριά από το μέτωπο, θα συνεχίσουν να χάνουν στον χώρο της οικονομίας, εμφανώς όμως πολύ λιγότερα έναντι της Ευρώπης, που ήδη βρίσκεται στο... μάτι του κυκλώνα.

Οι μήνες θα κυλούν και η Ε.Ε. θα χώνεται όλο και βαθύτερα στην κρίση και όσο δεν θα υπάρχει φως στο πεδίο των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, δεν θα υπάρχει και ελπίδα για ειρηνική λύση.

Η πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. δείχνει απλώς να ακολουθεί τις εξελίξεις, άλλοτε παθητικά κι άλλοτε αμυντικά. Σίγουρα όχι από θέση ισχύος. Κάποιος, επιτέλους, θα πρέπει να επιβάλει άποψη, να σκεφθεί... έξω από το κουτί, επηρεάζοντας τις εξελίξεις όπως θα άξιζε για την Ευρώπη, ειδάλλως...

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου