Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

ΗΠΑ: Επιστολή 18 βουλευτών στον Μπλίνκεν για τα F-16

 

Οι 18 βουλευτές με επιστολή τους στον Άντονι Μπλίνκεν ζήτησαν να ενημερωθούν άμεσα για το πώς αυτή η πώληση στην Τουρκία, δεν παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία.

Περίπου 10 Τούρκοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την Ουάσιγκτον  τις προηγούμενες βδομάδες οι οποίοι, ήρθαν με μία μόνο αποστολή: Να διευθετήσουν το θέμα της αναβάθμισης των F-16.

Το εν λόγω ζήτημα είναι ουσιαστικά αυτό που «καίει» την Τουρκία. Η άφιξή τους στην Ουάσιγκτον έπεσε μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία που έχει ανοίξει ξανά το θέμα της προμήθειας επιπλέον S-400 από την Τουρκία, ένα γεγονός που έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο Κογκρέσο.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο: Πρώτον είτε η Τουρκία θα υπογράψει μία νέα αμυντική σύμβαση, είτε θα προμηθευτεί μία νέα συστοιχία, ωστόσο με βάση το συμβόλαιο που ήδη έχει υπογραφεί.

Τα δύο αυτά σενάρια, ήδη έχουν απορριφθεί από το Κογκρέσο, ο γερουσιαστής Μενέντεζ, που είναι πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας και ως πρόεδρος έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο.

Είναι σημαντικό ότι η γραφειοκρατία του State Department είναι γνωστή, με την κυβέρνηση Μπάιντεν, ουσιαστικά να θέλει να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία αλλά συγχρόνως βλέπουμε ένα Κογκρέσο το οποίο δεν «παρατάει» το εν λόγω θέμα.

Οι 18 βουλευτές με επιστολή τους στον Άντονι Μπλίνκεν ζήτησαν να ενημερωθούν άμεσα για το πώς αυτή η πώληση στην Τουρκία, δεν παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία, και με δεδομένο ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το σύστημα S-400.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου