Μετά από αρκετούς μήνες αντιδικίας, τεταμένες ακροάσεις και μεγάλο αριθμό μαρτύρων, την Παρασκευή το δικαστήριο έκρινε ως αβάσιμες και απαράδεκτες τις δεκάδες μηνύσεις που υπέβαλαν σύλλογοι που εναντιώθηκαν στο έργο του κέντρου.
«Παλέψαμε μέσα από τα δικαστήρια, με τα επιχειρήματά μας και τον αγώνα μας για να τα πάρουμε όλα αυτά, ώστε να μην μας απαγορεύσουν και προχθές, για πρώτη φορά στην ιστορία του αγώνα μας, το δικαστήριο στο Lerin (σημ. Φλώρινας) αποφάσισε ότι μπορούμε συνεχίζουν να εργάζονται, να λειτουργούν, να υπάρχουν. Είναι ένα είδος αναγνώρισης της μακεδονικής γλώσσας», δήλωσε ο Δημήτριος Ιωάννου, από το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας.
Στην προσπάθεια απαγόρευσης του έργου του Κέντρου, ο εισαγγελέας στο Λερίν (σημ. Φλώρινας) υπέβαλε επίσης τη δική του μήνυση. Μαζί με τους συλλόγους που αρνούνται τη μακεδονική ύπαρξη κατήγγειλαν στο δικαστήριο ότι βιώνουν αναταραχή, ενώ το Κέντρο τάραξε ακόμη και τον ύπνο τους.
«Ζήτησαν να σταματήσει η δουλειά της εταιρείας γιατί δεν υπήρχε μακεδονική γλώσσα, γιατί με όλα αυτά που φέραμε αναστάτωση στη ζωή τους, ανέφεραν μάλιστα ότι βλέπουν εφιάλτες όταν κοιμούνται, γιατί με αυτό το ψέμα που έχουμε παρουσιάσει, εμείς χαλούμε την ασφάλειά τους στο ελληνικό κράτος και δημιουργούμε πράγματα που στην ουσία δεν υπάρχουν», λέει ο Ιωάννου.
Είναι η αρχή του αγώνα μας
Το κέντρο αναφέρει ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου, στο μέλλον θα εργαστούν για το άνοιγμα γραφείων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου ζουν Μακεδόνες.
«Τώρα και με τη σφραγίδα του δικαστηρίου ότι είμαστε νόμιμοι, σχεδιάζουμε να ανοίξουμε κι άλλα τέτοια γραφεία για συναντήσεις Μακεδόνων και για την ανάπτυξη της μακεδονικής γλώσσας. Ουσιαστικά αυτό δεν είναι το τέλος του αγώνα μας, αλλά η αρχή του αγώνα μας, ένα μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που εγγυάται το σύνταγμα» ξεκαθαρίζει ο Ιωάννου.
Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, το Δικαστήριο του Λέριν (σημ. Φλώρινας) ενέκρινε το αίτημα εγγραφής του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας, αλλά μετά από λίγες μόνο ημέρες, αρκετοί σύλλογοι κατέθεσαν μηνύσεις για το έργο του.
Την Παρασκευή, το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του Κέντρου, αποστολή του οποίου είναι να μελετά τη μακεδονική γλώσσα μέσω Διαδικτύου και να την εισάγει ως προαιρετικό μάθημα σε σχολεία και πανεπιστήμια (της Μακεδονίας) του Αιγαίου.
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
ΠΗΓΗ echedoros-a
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου