Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Εντυπωσιακή εκκίνηση για την οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, οι επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντική βελτίωση στον τζίρο τους και ο τουρισμός και οι εξαγωγές αυξάνονται. Πηγές αναφέρουν ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 3% και 4% το πρώτο τρίμηνο του έτους, υπερβαίνοντας το προτεινόμενο ρυθμό ανάπτυξης του 2,3% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του υπουργείου Οικονομικών. Εκτιμάται επίσης ότι η οικονομία μπορεί να υπερβεί το 3% σε ετήσια βάση, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν χαμηλές.

Αν και οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του έτους αναμένονται στις 7 Ιουνίου στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν επίσημα στοιχεία τα οποία δικαιολογούν αισιοδοξία καθώς δείχνουν:

  1. Αύξηση τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 63,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 732,9 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 74,7% και διαμορφώθηκε σε 1.874,2 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 1.072,7 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
  2. Αύξηση τζίρου. Στα καταλύματα και την εστίαση ο τζίρος το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπερνά τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, δηλαδή πριν ξεσπάσει η πανδημία. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 375,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2022, ενώ στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 1,52 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2022, όταν ήταν 1,20 δισ. ευρώ.
  3. Αύξηση εξαγωγών. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 3,9 δισ. ευρώ. Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών από εκείνη των εισαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 17,7% σε τρέχουσες τιμές (10,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατέγραψαν μικρή αύξηση κατά 1,2% σε τρέχουσες τιμές (0,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 12,7% και 0,9% αντίστοιχα (2,7% και -3,1% σε σταθερές τιμές).

Η Κομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% , όπως και το ΙΟΒΕ, η Εθνική Τράπεζα σε πρόσφατη ανάλυσή της έχει θέσει τον πήχη στο 2,5% και η Τράπεζα της Ελλάδος πιο «μετρημένη» εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 2,2%. Όλες αυτές οι προβλέψεις όμως έχουν διατυπωθεί με πολλαπλάσιες τιμές φυσικού αερίου.

Κάθετη ανάκαμψη πέτυχαν οι πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα το 2022, ξεπερνώντας κατά 31% το προ-πανδημικό τους επίπεδο. Ωστόσο, δεδομένης της έντονα πληθωριστικής συγκυρίας, το κρίσιμο ερώτημα είναι η πορεία της πραγματικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για αυτό το λόγο η ΕΤΕ προχώρησε σε εκτίμηση αποπληθωρισμένων πωλήσεων βάσει κλαδικών τάσεων, διαπιστώνοντας ότι πίσω από την πληθωριστική πίεση κρύβεται δυναμική άνοδος πραγματικών (αποπληθωρισμένων) πωλήσεων της τάξης του 11% (έναντι 2019). Παράλληλα, εμφανής ήταν η ενίσχυση της δυναμικής στη διάρκεια του έτους, με το 4ο τρίμηνο να σημειώνει αποπληθωρισμένες πωλήσεις 15% υψηλότερες του 2019, καταγράφοντας την 3η υψηλότερη άνοδο στην ΕE (τόσο έναντι 2019 όσο και έναντι προηγούμενου τριμήνου). Η επιτάχυνση αυτή ήταν συμβατή με την πορεία του επιχειρηματικού ΑΕΠ, ενώ παράλληλα συνεχής βελτίωση σημειώθηκε σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας και επενδυτικής δραστηριότητας.

Με τους κλάδους να ενισχύονται σε ένα ευρύ φάσμα θετικών ρυθμών ανάπτυξης σε αποπληθωρισμένους όρους, μπορούμε να εντοπίσουμε κυρίαρχες κινητήριες δυνάμεις στον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα:

Κατασκευές: Με ρυθμό ανόδου αποπληθωρισμένων πωλήσεων 40% κατά το 4ο τρίμηνο 2022 (έναντι 2019), η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα επιτυγχάνει την κορυφαία επίδοση στην ΕΕ.
Υψηλή τεχνολογία: Με τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου αποπληθωρισμένων πωλήσεων στο ελληνικό επιχειρείν (47% κατά το 4ο τρίμηνο 2022 έναντι 2019), η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας επιδεικνύει αυξημένη εξωστρέφεια και πρώτα σημάδια τάσεων σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εξαιρετικά ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η δυναμική των δύο αυτών τομέων αρχίζει να διαχέεται με ένταση στα ευρύτερα clusters κατασκευών (όπως αρχιτέκτονες, μέταλλα, ορυκτά), και υψηλής τεχνολογίας (όπως δραστηριότητες R&D). Παράλληλα, ισχυρή ανάπτυξη χαρακτηρίζει το cluster στήριξης επιχειρηματικότητας, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις αυξάνουν τη ζήτησή τους για υπηρεσίες αναβάθμισης της λειτουργίας τους (όπως υπηρεσίες πληροφορικής και συμβουλευτικές).

Με το δεξί ξεκίνησε το 2023, με τις αποπληθωρισμένες πωλήσεις να σημειώνουν ετήσια άνοδο 15% κατά τον πρώτο μήνα της χρονιάς, επιβεβαιώνοντας ότι ο επιχειρηματικός τομέας παραμένει ανθεκτικός παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας. Ανοδική εκτιμάται να παραμείνει η πορεία τους επόμενους μήνες, παράγοντας ρυθμό ανόδου της τάξης του 7% για το 2023 και 4-5% για το 2024. Οι υψηλές επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες), οι οποίες θα είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας το 2023, εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσουν τα 3 clusters που ξεχώρισαν το 2022. Έτσι, η κλαδική δομή του ελληνικού επιχειρείν θα συνεχίσει την πορεία σταδιακής σύγκλισης με την ΕΕ, στηρίζοντας εμμέσως τους εξωστρεφείς τομείς αγαθών και υπηρεσιών.

Η ελληνική οικονομία, κατέγραψε πέρυσι πολύ υψηλή δυναμική μεγέθυνσης, για δεύτερη συνεχή χρονιά, που έσβησε τη μεγάλη ύφεση που είχε προηγηθεί λόγω της πανδημίας. Για το τρέχον έτος, αναμένεται σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, όπως και της υπόλοιπης ευρωπαϊκής. Υπάρχουν επίσης διακριτοί κίνδυνοι. Στο διεθνές περιβάλλον, πέρα από την επιβράδυνση, ο πληθωρισμός προκαλεί περαιτέρω απότομη αύξηση των επιτοκίων. Στην εγχώρια οικονομία, ορισμένοι από τους παράγοντες που στήριξαν τη μεγέθυνσή της εξαντλούνται ή αντιστρέφονται, όπως η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και η έντονη ανάκαμψη της κατανάλωσης μετά τους περιορισμούς της πανδημίας. Συνεπώς, για να υπάρξει συνεχιζόμενη
δυναμική ισχυρής μεγέθυνσης, είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι επενδύσεις όπως και μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που κυρίως θα ενισχύουν την πλευρά της προσφοράς στην οικονομία.

ΠΗΓΗ sofokleous10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου