Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Μεταναστευτικό: Συμφώνησαν να πιέσουν για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας και στήριξη Λιβάνου


Νικολέττα Κουρούσιη


Σημαντική απόρροια της σημερινής Υπουργικής Συνόδου για το Μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ήταν η κατάληξη σε συμφωνία για άσκηση πιέσεων από την ομάδα των οκτω συμμετεχόντων κρατών-μελών, προς την κατεύθυνση επανακαθορισμού περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς, καθώς και για την ανάγκη στήριξης τρίτων χωρών, που γειτνιάζουν με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Λίβανος.

Oι εν λόγω δράσεις εδράζονται στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης της εξωτερικής διάστασης του Μεταναστευτικού και της στήριξης τρίτων χωρών, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή και τη φιλοξενία μεταναστών.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω Σύνοδος – στην οποία προήδρευσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου και στην οποία συμμετείχαν Υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα – αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας, που έχει αναλάβει η Κύπρος, τόσο για τη δημιουργία άτυπης συμμαχίας κρατών-μελών της ΕΕ, που θα σπρώξει για επανακαθορισμό περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς, όσο και προς την κατεύθυνση στήριξης γειτνιάζοντων κρατών, όπως ο Λίβανος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου στην ομιλία του, μετά το πέρας της πολυμερούς Υπουργικής Συνόδου, εστίασε ειδικότερα σε τέσσερις άξονες.

>>Αφού υπογράμμισε ότι «επαναβεβαιώσαμε την ανάγκη να επικεντρωθούμε στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και σε τρίτες χώρες που γειτνιάζουν με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ο Λίβανος και η Αίγυπτος», στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη του Λιβάνου.

«Η θέση ήταν κοινή και από τα οκτώ κράτη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενισχύσει τις χώρες αυτές, προσφέροντας τεχνικό-οικονομική στήριξη και συνδράμοντας στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν καλύτερα τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα εδάφη τους και προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και ιδιαίτερα από την Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

>>Μίλησε ακολούθως για την ταύτιση απόψεων που υπάρχει, σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανεξέταση του καθεστώτος περιοχών στην Συρία. Τόνισε ότι θα πρέπει ως ΕΕ να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες, όπως αυτής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ασφαλείς, εθελούσιες επιστροφές Σύρων κι αυτό ακριβώς, όπως επεσήμανε, αποτελεί την κατάληξη της σημερινής συνάντησης εφόσον μια ομάδα κρατών μελών θα μπορέσει πλέον να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

>>Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση των μεταναστών και τη διακίνηση προσώπων από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες διακινητών» και τόνισε την ανάγκη για «προώθηση συνεργασιών με τρίτες χώρες, με σκοπό τη συντονισμένη καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών».

>>Μίλησε καταληκτικά για τη σημασία της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και της προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού από τρίτες χώρες, για την κάλυψη των αναγκών των εθνικών αγορών εργασίας.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η σημερινή Σύνοδος θα δώσει το έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση των ανησυχιών μας στα αρμόδια ευρωπαϊκά Όργανα, με στόχο την αναθεώρηση της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Δέσμευση από τον Πολωνό Υφυπουργό για επιπλέον βοήθεια και στήριξη σε διάφορα έργα στον Λίβανο

Στη δέσμευση του Πολωνού Υφυπουργού ότι θα θέσει αμέσως θέμα με την Πολωνική Κυβέρνηση, για να δώσει επιπλέον βοήθεια και στήριξη σε διάφορα έργα στον Λίβανο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου.

«Η δε Πολωνία πήρε το δρόμο ένα βήμα παραπέρα. Πήραμε τη δέσμευση από τον Πολωνό Υφυπουργό ότι θα θέσει αμέσως θέμα με την Πολωνική Κυβέρνηση, για να δώσει επιπλέον βοήθεια και στήριξη σε διάφορα έργα στον Λίβανο, ώστε να στηριχθεί η χώρα, να αυξηθεί η ικανότητά της να μπορεί να επιτηρεί τα σύνορά της και να περιορίζει τις μεταναστευτικές ροές. Άρα, η εξωτερική διάσταση και η ανάγκη στήριξης των χωρών που επωμίζονται τα βάρη, είτε αυτή είναι η Αίγυπτος είτε ο Λίβανος, η Τυνησία και το Μαρόκο, είναι αυτό που συμφωνήσαμε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην Ευρώπη και σε αυτή την κατεύθυνση θα πιέσουμε», υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του Λιβάνου, με την κοινωνική και οικονομική αστάθεια, η οποία δυσχεραίνεται περισσότερο από τις γεωπολιτικές περιφερειακές εξελίξεις στην Γάζα. Σημείωσε πως εγκυμονεί ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης στον Λίβανο ανά πάσα στιγμή, και για αυτό πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω η χώρα.

«Τυχόν κατάρρευση του Λιβάνου θα έχει καταστροφικές συνέπειες πρώτα για την Κύπρο, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας που έχουμε, αλλά μετά και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι για αυτό, που με πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, η κα Von der Leyen ανακοίνωσε το πακέτο βοήθειας και τώρα συμφωνήσαμε και οι υπόλοιπες χώρες ότι αυτή η βοήθεια πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, ακριβώς για να αποτρέψουμε τα χειρότερα στο Λίβανο», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι προς το παρόν δεν είμαστε στο στάδιο λήψης μονομερούς απόφασης. Υπογράμμισε πως τα πάντα αξιολογούνται και τόνισε ότι «το σημαντικό που αποκομίσαμε με τη σημερινή συνάντηση είναι ότι και οι οκτώ χώρες συμφωνούμε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή επιστροφή Σύρων προσφύγων, τουλάχιστον σε εθελούσια βάση σε πρώτη φάση.

«Όλοι συμφωνούμε ότι τα δεδομένα επί του εδάφους έχουν αλλάξει μετά από 13 χρόνια. Πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την αξιολόγηση. Ήδη υπάρχει σήμερα συζήτηση, όπως έχω αναφέρει, με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι κατάλληλη οικονομική στήριξη, για να δημιουργούνται οι συνθήκες να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια και να παραμείνουν με ασφάλεια, τουλάχιστον σε όσον αφορά εκπαίδευση, υγεία αλλά και συνθήκες που να μπορούν να δουλεύουν και να εργάζονται», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου. Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι και οι οκτώ χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο συμφωνούν προς αυτή την κατεύθυνση και έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να πιέσουν προς επίτευξη του στόχου αυτού.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι «σε πρώτο στάδιο μιλάμε για εθελούσιες επιστροφές, σε περίπτωση αποχαρακτηρισμού περιοχών στην Συρία. Οι αναγκαστικές επιστροφές απαιτούν συνεργασία με το καθεστώς του Άσαντ, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Άρα σίγουρα το επόμενο βήμα είναι κάποιες εθελούσιες επιστροφές ή να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναγκαστικών επιστροφών, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα για να επιτευχθεί αυτό.

Για παράδειγμα, υπάρχουν χώρες αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απορρίπτουν μεν αιτήματα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν αναγκαστικές επιστροφές, διότι δεν υπάρχει αναγνώριση του καθεστώτος στην Συρία, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση».

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου