Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Ισραήλ: 76 χρόνια Ανεξαρτησίας με έκκληση για επιστροφή των ομήρων


Νεκταρία Μαραγιάννη

Τα 76 χρόνια «ζωής» του έκλεισε το Ισραήλ, μόνο που «η Ημέρα Ανεξαρτησίας γιορτάζεται με βαριά καρδιά, επειδή βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου που δεν θέλαμε. […] 

Η ημέρα για την επέτειο της ελευθερίας μας μοιάζει ελλιπής όσο έχουμε ομήρους στη Γάζα που στερούνται την ελευθερία τους», τόνισε – μεταξύ άλλων – ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε (16/5) με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας την επιθυμία αλλά και την ελπίδα όλων να επιστραφούν οι όμηροι στην πατρίδα τους, με την έκκληση για την απελευθέρωσή τους.

Η σύνδεση της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Ισραήλ και της Ημέρας Μνήμης για τους πεσόντες στρατιώτες και τα θύματα της τρομοκρατίας είναι άμεση. «Η ελευθερία μας και η ικανότητά μας να οικοδομήσουμε την κοινωνία μας εξασφαλίστηκε από εκείνους που ήταν έτοιμοι να ζήσουν, να πολεμήσουν και να πεθάνουν για την ίδρυση και την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».

Μόνο που ο πόλεμος με τον οποίο το Ισραήλ είναι σήμερα αντιμέτωπο, «είναι ένας πόλεμος που μας επιβλήθηκε από τη Χαμάς, μια δολοφονική, γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση που διέπραξε την πιο φρικτή σφαγή εναντίον των πολιτών μας στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ» υπογράμμισε ο Νόαμ Κατς για να συμπληρώσει: «Βρισκόμαστε εν μέσω ενός πολέμου εναντίον μας, υποστηριζόμενου από τον ριζοσπαστικό άξονα του Ιράν, ο οποίος έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, απειλεί τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και αποσταθεροποιεί την περιοχή».

Ο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατς. Πηγή φωτ.: Facebook/ Ισραήλ στην Ελλάδα | Israel in Greece

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και με πολίτες του Ισραήλ να κρατούνται ακόμη ως όμηροι από τους τρομοκράτες της Χαμάς, «αποστολή της γενιάς μας είναι να αποκαταστήσουμε, να επισκευάσουμε και να οικοδομήσουμε ένα ασφαλέστερο και καλύτερο μέλλον για όλους μας.  Πρέπει να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας, την κοινωνία μας και τη ζωή μας. Πρέπει να μιλήσουμε για την ελπίδα. Την ελπίδα ότι όλοι οι όμηροι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, ελπίδα ότι θα επικρατήσουμε επί των εξτρεμιστών, ελπίδα ότι μια μέρα θα μπορέσουμε να πετύχουμε την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή μας και πέρα από αυτήν», τόνισε ο Νόας Κατς μην παραλείποντας να αναφερθεί στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ· «είναι σχέσεις μεταξύ αρχαίων πολιτισμών και εθνών που βασίζονται στις κοινές αξίες της δημοκρατίας και στα κοινά συμφέροντα».

«Bring them home»

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τα 76 χρόνια Ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Πηγή φωτ.: Facebook/ Constantinos Charokopos

Η φράση δεν έχει χάσει την ισχύ της, κάθε μέρα που περνά τονίζεται η επιτακτικότητά της. «Bring them home» τόνισαν κατά την εκδήλωση συγγενείς απαχθέντων από τη Χαμάς: ο Marcel Garzon, πεθερός του Dolev Yahud, ο Reuven Yavlonka, πατέρας της Hanan Yavlonka και ο Shai Abadi, γαμπρός του Reuven Yablonka, ενισχύοντας την έκκληση για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων, κάνοντας γνωστό πώς είχαν βιώσει την αρπαγή των συγγενών τους. Το στίγμα δινόταν με αρχική αναφορά στην ώρα και το μέρος, καθώς η ημερομηνία (7 Οκτωβρίου 2023) έχει ήδη εγγραφεί ως τραύμα στο συλλογικό τους παρόν και μέλλον, στη συλλογική μνήμη του λαού.

Η επιθυμία και ελπίδα για επιστροφή των απαχθέντων ήταν διακριτική και συμβολική. Ο λόγος για την κίτρινη κορδέλα σε ένδειξη «δεν σας ξεχνάμε» δίπλα στην αναγραφή της λέξης «Ισραήλ» αλλά και ως καρφίτσα στο πέτο παρευρισκομένων, όπως του Νόαμ Κατς.

Ο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, και συγγενείς απαχθέντων από τη Χαμάς. Πηγή φωτ.: Facebook/ Ισραήλ στην Ελλάδα | Israel in Greece

«Η σκληρή εμπειρία του πολέμου έβγαλε και τον καλύτερο εαυτό των Ισραηλινών.  Είδαμε τη δύναμη, την ανθεκτικότητα και την αλληλεγγύη της ισραηλινής κοινωνίας στο σύνολό της. Η κοινωνία των πολιτών, ο στρατός και οι ιδιώτες κινητοποιούνται όλοι μαζί για να συνεισφέρουν τα μέγιστα στη χώρα τους.  Σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τη θλίψη μας και να επικεντρωθούμε στο καθήκον μας να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη», ανέφερε σε άλλο σημείο κατά τον χαιρετισμό του.

Εικόνες από την επανένωση των απελευθερωμένων ομήρων με τους συγγενείς του περιλαμβάνονταν σε βίντεο το οποίο αναπαράγετο, με έμφαση σε έννοιες όπως η δύναμη και η περηφάνεια. Φράσεις που συμπεριλαμβάνονταν: «όταν πιστέψαμε ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος, υπήρχαν εκείνοι που άνοιξαν έναν δρόμο. Όταν πιστεύαμε ότι αντέχαμε υπήρχαν εκείνοι που μας έδειξαν τι είναι η πραγματική αντοχή, πραγματική περηφάνεια. Όταν πιστεύαμε ότι ο κόσμος διαλύονταν, υπήρχαν εκείνοι που μας έδειξαν ότι είμαστε έθνος. Ένας έθνος δημιουργείται από έναν πραγματικό λαό». Στη προκειμένη, έναν λαό που έχει διωχθεί, ορθοποδήσει, και εξακολουθεί να διώκεται.

Πηγή κεντρικής φωτ.: Facebook/ Ισραήλ στην Ελλάδα | Israel in Greece

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου