Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Τουρκία: Εξοντωτικές ποινές στους επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP


Μάιος 16, 2024. Ελλάδα.

Ανακοινώθηκε η πρώτη ετυμηγορία στην οποία δικάζονται οι πρώην συμπροέδροι του φιλοκουρδικού κόμματος- HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουξεκντάγ.

Επίσης, στο πλαίσιο της υπόθεσης Κομπάνι, ο Αχμέτ Τουρκ καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση, ενώ η Φιγκέν Γιουξεκντάγ σε 30 χρόνια και 3 μήνες φυλάκιση.

Ενώ η ζητούμενη ποινή για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανακοινώθηκε στα 42 χρόνια, αποφασίστηκε η συνέχιση της κράτησής του. Στο ακροατήριο συνεχίζει να ανακοινώνεται η ετυμηγορία για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους για προπαγάνδα υπέρ του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος – PKK.

Σύμφωνα με την ‘Γενί Σαφάκ’, ανακοινώθηκαν αποφάσεις για την υπόθεση στην οποία δικάστηκαν 108 κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK καθώς και των πρώην συμπροέδρων του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουξεκντάγ, σχετικά με τις διαδηλώσεις στους δρόμους που ξέσπασαν στις 6-8 Οκτωβρίου 2014.

30 χρόνια και 3 μήνες στην Φιγκέν Γιουξεκντάγ

Η Γιουξεκντάγ καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση για παράβαση του Νόμου περί Συναθροίσεων και Διαδηλώσεων Νο. 2911. Καταδικάστηκε επίσης σε 3 χρόνια φυλάκιση για δύο διαφορετικές κατηγορίες για προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης. 3 μήνες φυλάκιση για παράβαση εκλογικών απαγορεύσεων. Συνολικά, ο Yuksekdağ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ετών και 3 μηνών.

42 χρόνια στον Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για βοήθεια στη διατάραξη της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους. Αποφασίστηκε η συνέχιση της κράτησής του. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών και 6 μηνών για υποκίνηση σε διάπραξη αδικήματος.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον Ντεμιρτάς σε φυλάκιση 2 ετών και 6 μηνών για το αδίκημα της προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση για την ομιλία του στο Νεβρούζ στο Ντιγιάρμπακιρ και 1 έτος και 6 μήνες φυλάκιση για υποκίνηση του κοινού σε παράβαση του νόμου στο Ντιγιάρμπακιρ. Μέχρι στιγμής, ο Ντεμιρτάς έχει καταδικαστεί σε 42 χρόνια φυλάκιση.

10 χρόνια φυλακή στο δήμαρχο Αχμέτ Τουρκ

Ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου του Μαρντίν, Αχμέτ Τουρκ, και η πρώην βουλευτής του HDP Εμινέ Αϊνά καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών για την υπόθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν με το πρόσχημα του Κομπάνι.

Τα πρώην μέλη του κεντρικού εκτελεστικού συμβουλίου του HDP, Ali Ürküt τιμωρήθηκαν με 13 χρόνια και 4 μήνες για «βοήθεια στο έγκλημα της διατάραξης της ενότητας του κράτους και της εδαφικής ακεραιότητας», 4 χρόνια και 6 μήνες για «υποκίνηση σε διάπραξη εγκλήματος», ο Alp Altınörs καταδικάστηκε σε 18 χρόνια και 4 χρόνια και 6 μήνες αντίστοιχα για τα ίδια αδικήματα και ο Bülent Barmaksız καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 4 μήνες για «υποκίνηση σε διάπραξη εγκλήματος».

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται καθώς θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία για τους υπολοίπους κατηγορουμένους.


The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου