Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Τουρκικό come-back στα ενεργειακά


Η Λευκωσία επιχείρησε χθες να προσπεράσει τις πληροφορίες ότι ο Ερντογάν θα προτείνει, στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον διαμοιρασμό του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. 

«Όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά μέσα» ήταν η απάντηση κυβερνητικών κύκλων, θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να καταδείξουν ότι πέραν των συγκεκριμένων πληροφοριών δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ωστόσο τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου φαίνεται να επανέρχονται για τα καλά στην τουρκική ατζέντα, ανεξάρτητα από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά ζητήματα των συζητήσεων ανάμεσα στον Πρόεδρο της Τουρκίας και των πρωθυπουργό της Ελλάδας. Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global στηριζόμενο στην πάγια τουρκική θέση περί διαμοιρασμού του ενεργειακού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο μετέδωσε σχετικά: «Η Τουρκία κάνει έρευνες για αέριο στη Μαύρη Θάλασσα και συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει δώσει μηνύματα πως ο φυσικός πλούτος της Αν. Μεσογείου πρέπει να διαμοιραστεί μεταξύ των γειτονικών κρατών και περιμένουμε ο πρόεδρος Ερντογάν να εκφράσει παρόμοιο μήνυμα στον Μητσοτάκη. Όπως και η ‘ΤΔΒΚ’  και το Κυπριακό θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα της ατζέντας. Η Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα πως επιμένει στη λύση των δυο κρατών και στην συνάντηση των δυο ηγετών θα συζητηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στο νησί».

Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία υπέδειξαν πως αυτά «υποστηρίζουν τουρκικά μέσα ότι θα θέσει ο Ερντογάν». Θέλοντας έτσι να υποβαθμίσουν το ενδεχόμενο το όλο θέμα να βρεθεί στην ατζέντα της μεθαυριανής συνάντησης του Προέδρου της Τουρκίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Πέραν όμως από τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, όπως θα διαφανεί σε ποιο βαθμό θα συζητηθούν τα ενεργειακά, η Τουρκία φαίνεται να μπαίνει εκ νέου δυναμικά στο θέμα του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Η Άγκυρα σε όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται βλέπει την ίδια πρωταγωνίστρια στα ενεργειακά.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Μπουγκιούν Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) έγραψε χθες ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκικής Εταιρείας Αγωγών και Μεταφοράς Πετρελαίου (Botaş) και της αμερικανικής ExxonMobil για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα μπορούσε να καταστήσει την Τουρκία πιο ενεργό παίκτη σε περιφερειακά ενεργειακά έργα, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες διαπραγματεύσεις για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων γύρω από την Κύπρο και την κατανομή των εσόδων.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της Τουρκίας με τη Ρωσία για αγορά φυσικού αερίου θα λήξουν το 2025, ενώ εκείνα με το Ιράν θα λήξουν το επόμενο έτος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία τροποποίησε πρόσφατα τη νομοθεσία της προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για αγορά LNG.

Μετά την κίνηση αυτή, υπέγραψε συμφωνία με την  αμερικανική εταιρεία ορυκτών καυσίμων ExxonMobile, η οποία διεξάγει έρευνες και στην Κύπρο. Η συμφωνία, την οποία ανακοίνωσε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, θα προμηθεύει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου κάθε χρόνο για 10 χρόνια.

Το άρθρο συνδέει την υπογραφή της συμφωνίας για το LNG με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 και την αναβάθμιση του στόλου των υφιστάμενων αεροσκαφών.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στη Χίο. Μια περιοδεία η οποία περιλάμβανε συμβολισμούς και μηνύματα τρεις ημέρες πριν την επίσκεψη του στην Άγκυρα και την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μία συνάντηση η οποία θα γίνει σε ένα περιβάλλον που φρόντισε να δυναμιτίσει η τουρκική ηγεσία, λίγο πριν αυτή πραγματοποιηθεί, με την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος με απόφαση που ανακοινώθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα. Η Αθήνα έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της και παρότι δεν επιθυμεί να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Όσον αφορά η συνάντηση με τον Ερντογάν τη Δευτέρα πληροφορίες που μεταδίδουν ελλαδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στόχους που θέτει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σ’ ότι αφορά το Αιγαίο στόχος είναι να διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, δηλαδή να παραμείνει «ηρεμία στο πεδίο», δηλαδή δεν γίνονται παραβιάσεις και υπερπτήσεις και επικρατεί νηνεμία στο Αιγαίο, κάτι που πριν από τρία χρόνια έμοιαζε δύσκολο. Σημαντικό στο διάλογο θεωρείται η συμφωνία για βίζα εξπρές, που επιτρέπει σε Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται εύκολα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία που έχει βελτιώσει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αθήνα θεωρεί πως έχουν γίνει σημαντικά είναι τα επιτεύγματα στο πεδίο της μετανάστευσης, καθώς τα βήματα προόδου που έγιναν το τελευταίο διάστημα έχουν φέρει μεγάλη μείωση στις μεταναστευτικές ροές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί πως αυτά τα βήματα αποτελούν απτό παράδειγμα πως η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών είναι εφικτή παρά τις διαφωνίες, και μπορούν να ωφελήσουν τόσο την Αθήνα όσο και την Άγκυρα.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου