Σάββατο 11 Μαΐου 2024

“Η επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά των συζητήσεων για τη μετατροπή βυζαντινής μονής σε τζαμί”, τουρκικά media


Μάιος 11, 2024. Ελλάδα.

Στην τελευταία του επίσκεψη στην Τουρκία το 2022, ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Ερντογάν στο Μέγαρο Vahdettin στην Κωνσταντινούπολη

Άγκυρα.

Σημαντική επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο πλαίσιο της χαλάρωσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται στην τουρκική πρωτεύουσα για μια επαναληπτική επίσκεψη στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος πήγε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, οι συζητήσεις για τη μετατροπή της βυζαντινής Μονή της Χώρας σε ‘Τζαμί Καριγιέ’ προκάλεσαν πιέσεις στον Μητσοτάκη πριν την επίσκεψη. 

Το άνοιγμα του τζαμιού Καριγιέ στην Κωνσταντινούπολη για προσκύνηση στις αρχές της εβδομάδας προκάλεσε διαμάχη στην Ελλάδα και έλαβε ευρεία κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης.

Η Χώρα, που πήρε το αρχικό της όνομα από την ελληνική λέξη «Χώρα» που σημαίνει «στην ύπαιθρο» και χτίστηκε ως μοναστήρι τον 6ο αιώνα, έγινε ο νέος κρίκος στις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη «βυζαντινή κληρονομιά». 

Ενώ το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας ως «πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα», ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι βρήκε την απόφαση να ανοίξει το Τέμενος της Χώρας για προσκύνηση «εντελώς περιττή» κατά τη συνάντησή του με την  Ελληνίδα Πρόεδρο Κατερίνα Σακελαροπούλου αυτή την εβδομάδα.

Η αντιπολίτευση θεώρησε ανεπαρκή την απάντηση της κυβέρνησης και κάλεσε τον Μητσοτάκη να ακυρώσει την επίσκεψή του στην Τουρκία.

 Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι ο Μητσοτάκης δεν βλέπει την απόφαση «Καριγιέ» της Άγκυρας ως ένα αρκετά μεγάλο εμπόδιο για να χαλάσει το θετικό κλίμα με την Τουρκία.

Οι ψήφοι των ευρωεκλογών ασκούν πιέσεις

Αν και ο Μητσοτάκης έχει προσεγγίσει προσεκτικά την κρίση μέχρι στιγμής, οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο ασκούν πίεση στον Έλληνα ηγέτη.

Το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Μητσοτάκη, κέρδισε άνετα τις εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2023 με 40,79 τοις εκατό των ψήφων.

 Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρέμεινε στο 17,83% και παρασύρθηκε σε μεγάλη κρίση.

 Ωστόσο, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πάντα την κατάσταση στις γενικές εκλογές.

Στις περισσότερες τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η ψήφος της Νέας Δημοκρατίας είναι λίγο πάνω από το 30 τοις εκατό.

Ο σημαντικότερος στόχος του Μητσοτάκη στις εκλογές είναι να κρατήσει το κόμμα του πάνω από το 30%.

Για το λόγο αυτό, ο Μητσοτάκης, αρχηγός συντηρητικού κόμματος, προσπαθεί να είναι ισορροπημένος στον λόγο του για την Καριγιέ. Ο Μητσοτάκης, που δίνει μεγάλη σημασία στην ύφεση με την Τουρκία, ανησυχεί επίσης ότι οι συζητήσεις για το Τζαμί Καριγιέ θα αναγκάσουν τις ψήφους του κόμματός του να στραφούν προς την ακροδεξιά. 

«Ήθελε να πάει στην Καππαδοκία, αλλά …»

Ήταν μεταξύ των πληροφοριών που αντανακλώνται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Μητσοτάκης μπορούσε να επισκεφθεί την Καππαδοκία κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία και μάλιστα ήθελε να καβαλήσει και αερόστατο.

 Αργότερα η Καππαδοκία δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα κατά την επίσκεψη αυτή. Υπάρχουν σχόλια ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να φοβόταν ότι οι πολύ καυτές πόζες του στην Τουρκία, περίπου ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, θα έκαναν να λιώσουν οι ψήφοι του κόμματός του.

Τα ΜΜΕ αυξάνουν και την πίεση στον Μητσοτάκη. Τα εγκαίνια του ‘Kariye Camii’ για λατρεία τη Δευτέρα έλαβαν ευρεία κάλυψη τόσο στα οπτικά όσο και στα έντυπα μέσα ενημέρωσης και συνδέθηκε με την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Τουρκία τη Δευτέρα από πολλά ελληνικά ΜΜΕ.

 Μάλιστα, η εφημερίδα «Καθημερινή», δημοσίευσε τον τίτλο «Μαύρα σύννεφα αιωρούνται πάνω από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία».

Εννοείται ότι η Τουρκία υπενθύμισε ότι η «Χώρα» μετατράπηκε σε τζαμί με το Προεδρικό Διάταγμα της 21ης ​​Αυγούστου 2020, δηλαδή η απόφαση αυτή ελήφθη πριν από περίπου 4 χρόνια, και τόνισε επίσης ότι το ιστορικό κτίριο είχε ήδη χρησιμοποιηθεί ως τζαμί για πολλά χρόνια. 

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου ότι θα θίξει το θέμα του τζαμιού Καριγιέ στη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προσεγγίσει το θέμα από την προοπτική ότι «η απόφαση βλάπτει την εξέχουσα θέση της Κωνσταντινούπολης ως σημείο συνάντησης των πολιτισμών». 

Χώρα: Πρώιμη Αναγέννηση με τα μοναδικά ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες της

Χώρα. Είναι από τα σημαντικότερα κτίσματα στον κόσμο με τις μοναδικές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά του, που αναφέρονται ως «Αναγέννηση πριν από την Αναγέννηση της βυζαντινής τέχνης» και περιγράφονται ως «έργα που προαναγγέλλουν την Αναγέννηση στο Μεσαίωνα».

Ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, που απεικονίζουν τον Ιησού και την Παναγία και αφηγούνται ιστορίες από τη Βίβλο, είναι σημαντικά όσον αφορά τις θεολογικές συζητήσεις της περιόδου, καθώς και τις μοναδικές καλλιτεχνικές τους ιδιότητες.

Τοιχογραφία «Ανάσταση» στη Χώρα

Το κτίριο, που βρίσκεται στο Φατίχ και χτίστηκε ως εκκλησία της Χώρας τον 6ο αιώνα, μετατράπηκε σε τζαμί από τον Ατίκ Αλή Πασά, έναν από τους μεγάλους βεζίρηδες του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’, το 1511, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένας μιναρές προστέθηκε στην κατασκευή. Η ιστορική δομή άρχισε να ονομάζεται «Τζαμί Ατίκ Αλή Πασά» ή «Καριγιέ Τζαμί». Με την απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 2 Αυγούστου 1945, το Τζαμί Καριγιέ μετατράπηκε σε μουσείο. 

Το Καριγιέ μετατράπηκε σε καθεστώς τζαμιού με το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε από τον Ερντογάν με ημερομηνία 21 Αυγούστου 2020.

Η βυζαντινή Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε Τζαμί Καριγιέ

Η παραχώρηση του καθεστώτος του τζαμιού στην Αγία Σοφία και πάλι το 2020 προκάλεσε εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Τα σημαντικότερα θέματα αφήνονται για το μέλλον

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το επίκεντρο της συνάντησης, αλλά αναμένεται να είναι θέματα που θα συνεχίσουν τη θετική ατμόσφαιρα που δημιουργείται μεταξύ των δύο χωρών. Προβλέπεται επίσης η υπογραφή σειράς συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη.

Στα πρώτα στάδια της ύφεσης Τουρκίας-Ελλάδας, ζητήματα όπως το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, όπου υπήρχε σοβαρή απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για λύση, αφέθηκαν να αναβληθούν.

Λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών, αναμένεται η συζήτηση τέτοιων θεμάτων που ενδέχεται να επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών να αφεθεί σε μελλοντικές συναντήσεις. 

Τα σημερινά σημάδια δείχνουν ότι ο Έλληνας ηγέτης αποφεύγει να κάνει δηλώσεις ή να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν την ομαλοποίηση με την Τουρκία, παρόλο που υπάρχει κίνδυνος να χάσει ψήφους ο Μητσοτάκης τον Ιούνιο. 

Από την άλλη, η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει βήματα που θα ωφελήσουν τόσο την Τουρκία όσο και την ίδια. Όταν η αίτηση για βίζα για Τούρκους πολίτες προκάλεσε έκρηξη στον αριθμό των Τούρκων τουριστών που πήγαιναν στην Ελλάδα, η Αθήνα έκανε την αίτηση, η οποία εφαρμόστηκε αρχικά για 5 νησιά του Αιγαίου και ισχύει για 10 νησιά.

 Ωστόσο, τέτοια βήματα δεν εμποδίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ να επικρίνουν τη σιωπή της κυβέρνησης σε θέματα όπως οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες. 

Τα θαλάσσια πάρκα

Από την άλλη, η Τουρκία είχε πιο περιορισμένη αντίδραση στην ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα κηρύξει δύο νέα Θαλάσσια Πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος τον Απρίλιο.

 Στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά.

 «Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που σχετίζονται με το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας, σύμφωνα με διάφορες πηγές.

 Ο Χακάν Φιντάν είχε συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη στα τέλη Απριλίου, έφερε το θέμα στην ατζέντα κατά τη συνάντηση.

Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ FM, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι δεν εξέτασαν το ενδεχόμενο να αναβληθεί η επίσκεψή του στην Τουρκία παρά τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης και ότι αναμένουν οι συναντήσεις να γίνουν σε εγκάρδιο κλίμα. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πήγε στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, μετά από 7 χρόνια και συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη.

 Στη Διακήρυξη της Αθήνας που υπογράφηκε στη συνάντηση αυτή, οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν για συνεχείς, εποικοδομητικές διαβουλεύσεις για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Αθήνας στις 7 Δεκεμβρίου 2023 

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα τη Δευτέρα. 

Η κρίση ξέσπασε μετά την τελευταία του επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μητσοτάκης ήρθε τελευταία φορά στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2022 και συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ περίπου 2 μήνες μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να αποτραπεί η πώληση F-16 στην Τουρκία, χωρίς να κατονομάσει ονόματα. 

Μετά από αυτή την ομιλία, ο Ερντογάν είπε «Ο Μητσοτάκης τελείωσε για μένα» και ξέσπασε μια νέα κρίση στις σχέσεις.

T24

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου