Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον- Απεστάλη εκτάκτως υφυπουργός Ασφάλειας στην Κουρδική Περιφέρεια


Μάιος 10, 2024. Ελλάδα.

Αμέσως μετά την επίσκεψη του προέδρου της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ στην Τεχεράνη, αξιωματούχος από την Ουάσιγκτον έφθασε επειγόντως στο Ερμπίλ.

Είναι εμφανής η ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Ιράκ και τη σύμπλευση Άγκυρας, Βαγδάτης, Τεχεράνης και Ερμπίλ για κοινό μέτωπο εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών.

Σε επίσημη δήλωση, ωστόσο, για την επίσκεψη στο Ερμπίλ, η Υφυπουργός Πολιτικής Ασφάλειας, Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Έζρα Ζία είπε ότι η συνάντησή της με τον Πρόεδρο Μπαρζανί ήταν αφιερωμένη στα ζητήματα της «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προώθησης της δημοκρατίας και της προστασίας των ελευθεριών στην περιοχή του  Κουρδιστάν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τέθηκαν επίσης θέματα της σημασίας των ΜΚΟ στην κοινωνία, καθώς και των συνθηκών για τους πρόσφυγες και τον τοπικό πληθυσμό».

Έζρα Ζία: Ενθαρρύναμε την ιρακινή κυβέρνηση να δημιουργήσει μια αστυνομική δύναμη στο Sinjar, γράφει η Kurdistan 24.

Ωστόσο, είναι πολύ αμφίβολο ότι κατά την τρέχουσα επίσκεψη οι Αμερικανοί ανησυχούσαν τόσο πολύ για τα θέματα προώθησης της δημοκρατίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπως ανέφερε η Έζρα Ζία.

Με τι γύρισε ο Μπαρζανί από την Τεχεράνη;

Στην αποστολή της στο Ερμπίλ, υπήρχαν δύο διπλωμάτες που ενδιαφέρονταν για κάτι εντελώς διαφορετικό – για το πώς απάντησε ο Μπαρζανί στην πρόταση του Ιράν να «αναζητηθούν άλλοι εταίροι εκτός από την Τουρκία για συνεργασία» και πόσο έτοιμος ήταν να πάει σε συνεργασία με την Άγκυρα κατά των Κούρδων αυτονομιστών.

Έζρα Ζια προς Νετσιρβάν Μπαρζανί: Η Αμερική είναι περήφανη για την ιστορική της συνεργασία με την περιοχή του Κουρδιστάν

Σε τελική ανάλυση, εάν ο Μπαρζανί συμφωνήσει σε πραγματική, και όχι δηλωτική, συνεργασία με την Άγκυρα στον αγώνα κατά των Κούρδων αυτονομιστών, η Τουρκία θα έχει την ευκαιρία να χτυπήσει τους Αμερικανούς «στο υπογάστριο» – τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις- SDF στη Συρία.

Και τότε το καθεστώς με την κουρδική αυτονομία σε αυτή τη χώρα, που χτίστηκε προσεκτικά από τους Αμερικανούς, θα καταρρεύσει εν μία νυκτί.

 Και η Ουάσιγκτον έχει ήδη επενδύσει πολλά χρήματα και έχει ξοδέψει πολλή προσπάθεια σε αυτό.

Ο σύμμαχος πρέπει να σωθεί και οι Αμερικανοί ήδη δοκιμάζουν ενεργά τα νερά για να δουν πώς μπορεί να γίνει αυτό και από ποιανού χέρια.

Για να διατηρήσουν ένα τόσο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο στην περιοχή, τις κουρδικές ομάδες που ελέγχουν στο Ιράκ και τη Συρία, θα συμφωνήσουν και οι δύο με τον Μπασάρ αλ Άσαντ και θα συνάψουν συμφωνία με την Τεχεράνη – όχι για πρώτη φορά.

Έζρα Ζία σε Νετσιρβάν Μπαρζανί: Η περιοχή του Κουρδιστάν είναι «σημαντικός εταίρος» των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, γράφει το αραβικό δημοσίευμα

Στο τέλος, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και η ύπαρξη μιας τέτοιας δύναμης για την αντιμετώπιση της Τουρκίας είναι ένα θέμα που τους ήταν από καιρό οικείο, οικείο και ελκυστικό, αυτή είναι η πολιτική της Ουάσιγκτον, η οποία δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες.

Αυτό που επισημαίνει χρόνια τώρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, ότι πίσω από τους αυτονομιστές βρίσκονται σταθερά οι Αμερικανοί, παρουσιάζεται πάλι στο προσκήνιο εν όψει της επίθεσης που ετοιμάζει ο τουρκικός στρατός σε συνεργασία με την ιρακινή ηγεσία, όπως επισημαίνει τουρκική ανάλυση.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου