Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Φρεγάτες Belharra: 470 χιλιόμετρα η εμβέλεια του πανίσχυρου ραντάρ SEA FIRE έδειξαν οι πρώτες δοκιμές στην F-601 «ΚΙΜΩΝ»


* Του Κώστα Σαρικά

Χωρίς αμφιβολία η upgraded version της φρεγάτας Belharra εξοπλισμένη με 8 πυραύλους επιφανείας – εδάφους Scalp Naval, 24 αντιαεροπορικούς – αντιβαλλιστικούς Aster 30, 8 αντιπλοικούς Exocet Block, πυροβόλο Oto Melara 76 χιλιοστών, σύστημα εγγύς προστασίας Ram και τορπίλες τελευταίας γενιάς θα αποτελεί πλοίο «αστακό»,  το πιο ισχυρό στη Μεσόγειο.

Κι αυτό γιατί η ελληνική Belharra θα διαθέτει έναν «φονικό» συνδυασμό οπλικών συστημάτων μοναδικό παγκοσμίως, με βλήματα τελευταίας τεχνολογίας και πολλαπλές δυνατότητες για πλήγματα σε κάθε είδους στόχο και απειλή. Και μάλιστα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις αφού τα όπλα του διαθέτουν τις κορυφαίες εμβέλειες συγκρινόμενα με κάθε άλλο αντίστοιχο οπλικό σύστημα.

Όμως οι δοκιμές που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αφορούν τους αισθητήρες του πλοίου ήδη δείχνουν εντυπωσιακές επιδόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, τις τελευταίες εβδομάδες δοκιμάστηκε και πάλι το ραντάρ SEA FIRE της πρώτης ελληνικής Belharra F-601 «ΚΙΜΩΝ», πάνω στο πλοίο αυτή τη φορά, με τη μέγιστη εμβέλεια του να καταγράφεται στα 470 χιλιόμετρα.

Belharra - SEA FIRE

Είχε προηγηθεί στις αρχές του χρόνου η δοκιμή του SEA FIRE της γαλλικής φρεγάτας «Αmiral Ronarc’h» με αντίστοιχο τρόπο – όπως είχε αποκαλύψει το Onalert.gr – με την εμβέλεια του ραντάρ να προσεγγίζει έως και τον εναέριο χώρο της Ουαλίας, όπως καταγράφηκε από τα Στελέχη του Marine Nationale, αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας Thales.

Τη δοκιμή του ραντάρ SEA FIRE παρακολούθησε πάνω από τη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» και το Κλιμάκιο Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο μεταφέρει συνεχώς την εικόνα από την εξέλιξη των εργασιών και τις πρώτες δοκιμές στο Ναυτικό Επιτελείο. Τα αποτελέσματα των δοκιμών στο ραντάρ SEA FIRE έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα υποστηρίζουν οι κατασκευαστές, που αφορούν όχι μόνο τις επιδόσεις στην εμβέλεια, αλλά και τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης και εγκλωβισμού εκατοντάδων στόχων ακόμα και μικρού μεγέθους σε χαμηλά ύψη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται πλέον οι δοκιμές τόσο του ραντάρ SEA FIRE όσο και των υπόλοιπων αισθητήρων του πλοίου, μεταξύ των οποίων και των δύο sonar στα Sea Trials, τα οποία για την φρεγάτα «Amiral Ronarc’h» αναμένεται να αρχίσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στο Ναυτικό Επιτελείο όμως και για την πρόοδο των εργασιών τόσο στην φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ» όσο και στην «ΦΟΡΜΙΩΝ». Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να τοποθετηθεί πάνω στη δεύτερη FDI του Πολεμικού μας Ναυτικού το PSIM και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα. Η απόφαση για εξοπλισμό των φρεγατών «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ» αλλά και της 4ης Belharra με τους στρατηγικούς πυραύλους κρούσης Scalp Naval συνεπάγεται τοποθέτηση εκτοξευτή Sylver 70 πέρα από τους τρεις εκτοξευτές Sylver 50, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται για τους αντιαεροπορικούς Aster 30.

Belharra

Το Ναυτικό Επιτελείο έχει αποφασίσει τον εξοπλισμό και των τριών φρεγατών Belharra με Scalp Naval, κατά συνέπεια τα πλοία θα μεταφέρουν 24 πυραύλους Aster 30 και 8 Scalp Naval. Η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» θα παραμείνει στον αρχικό σχεδιασμό και θα μεταφέρει 32 Aster 30.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η παράδοση της 4ης Belharra προγραμματίζεται το 2028 καθώς από τότε θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν άμεσα και προβλέπεται να ολοκληρωθούν σύντομα, ώστε να υπογραφεί η σχετική συμφωνία, η οποία θα αποτελεί ουσιαστικά επέκταση της συμφωνίας του 2021 για τις τρεις πρώτες ελληνικές FDI.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου