Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ουκρανία: Τι δείχνουν οι 420 ημέρες στο Κουρσκ


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας έκλεισε πλέον έξι εβδομάδες. Παρά την πρώιμη κριτική, υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι επιτυχής. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία, όπου το Κίεβο ανέφερε φονικούς βομβαρδισμούς και προέτρεψε τους Δυτικούς συμμάχους του να το εξουσιοδοτήσουν να εξαπολύσει περισσότερες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Η Μόσχα έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς της στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς προσπαθεί να σταματήσει την ουκρανική επίθεση που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου στο Κουρσκ.

Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσεις την πρόοδο μιας στρατιωτικής επιχείρησης, ακόμα και αν βρίσκεσαι εκεί. Αν βρίσκεσαι κάπου αλλού, είναι ακόμη πιο δύσκολο, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές τονίζουν την επιτυχία και υποβαθμίζουν την αποτυχία. Υπάρχουν ενδείξεις που προκύπτουν από αξιόπιστες αναλυτικές πηγές ότι η επιχείρηση της Ουκρανίας έχει υπολογίσιμη επίδραση στον πιο σημαντικό στόχο της, στη μεταφορά ρωσικών δυνάμεων από την ανατολική Ουκρανία στο Κουρσκ και έτσι να αποδυναμώσει την επίθεση της Μόσχας στο Ντονμπάς. Κορυφαίοι Αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία ανάγκασε τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση να αναδιατάξει δυνάμεις από την Ουκρανία στην περιφέρεια Kουρσκ και να δεσμεύσει νέες δυνάμεις από τη Ρωσία στην περιοχή αντί για την πρώτη γραμμή στην Ουκρανία.

Αυτές οι προσπάθειες αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση από τις εξαιρετικά ευκίνητες δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας, οι οποίες διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων. Οι αναφορές δείχνουν ότι η Ουκρανία συνεχίζει να κατέχει περισσότερους από 100 οικισμούς, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις δυσκολεύονται να δώσουν συντονισμένη απάντηση.

Η προσέγγιση και τακτική της Ουκρανίας στο Κουρσκ έχει χαρακτηριστεί από ενέδρες, χτυπήματα ακριβείας και τακτικές μικρών μονάδων, αξιοποιώντας την εξοικείωσή τους με τον ασύμμετρο πόλεμο. Αυτό το στιλ πολέμου επέτρεψε στην Ουκρανία να προκαλέσει εμπόδια στις ρωσικές γραμμές εφοδιασμού, ειδικά στοχεύοντας υποδομές όπως γέφυρες και δρόμους στην περιοχή του Κουρσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επίσης εκμεταλλευτεί ευκαιρίες για να αποδυναμώσουν τη ρωσική άμυνα μέσω επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιθέσεων με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ενώ η Ρωσία προσφέρει τώρα τεράστια μπόνους εγγραφής για νεοσύλλεκτους, αγωνίζεται να διατηρήσει τις δυνάμεις της στην τρέχουσα ισχύ της και αντιμετωπίζει μια βαθιά ντροπιαστική κατοχή της επικράτειάς της από έναν γείτονα.

Οι επιχειρήσεις εξυπηρετούν έναν διπλό σκοπό: όχι μόνο επηρεάζουν άμεσα το πεδίο της μάχης διαβρώνοντας τη ρωσική στρατιωτική δύναμη, αλλά λειτουργούν και ως ψυχολογικός πόλεμος. Η γνώση ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τη δική τους επικράτεια έχει συμβάλει στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια. Περίπου 150.000 Ρώσοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, αφήνοντας πίσω τους ένα κενό.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ποια μπορεί να είναι η συνέχεια; Η Ουκρανία θα μπορούσε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις πληροφόρησης ενεργώντας πιο επιθετικά σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, τονίζοντας τις ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες και τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας στις κατεχόμενες περιοχές. Αυτό θα μπορούσε να διασπείρει περαιτέρω διχόνοια μεταξύ του ρωσικού πληθυσμού, ειδικά καθώς αυξάνονται οι οικονομικές δυσκολίες από τον πόλεμο. Επίσης, η Ουκρανία θα μπορούσε να ασκήσει τον έλεγχό της σε ορισμένα εδάφη για να τα διατηρήσει σε απόσταση από τις ρωσικές δυνάμεις.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου