Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά το πολύπαθο πρόγραμμα των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) του Στρατού Ξηράς, με την ηγεσία του ΓΕΣ να βάζει στον «πάγο» την προμήθεια των μεταχειρισμένων Bradley από τις ΗΠΑ και να επιταχύνει το πρόγραμμα αναβάθμισης εκατοντάδων Μ113, τα γνωστά κι ως «παπάκια», σε ΤΟΜΑ, με συνταγή βγαλμένη από τους Ισραηλινούς στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Φως στο τούνελ του πολύπαθου προγράμματος των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) του Στρατού Ξηράς αρχίζει να φαίνεται μετά από χρόνια αναζητήσεων και εισηγήσεων, με την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού να έχει καταλήξει για τις κινήσεις ενίσχυσης που πρέπει να γίνουν.
Η απόφαση είναι ειλημμένη ότι ο Στρατός θα αποκτήσει άμεσα ΤΟΜΑ, τα οποία θα παραχθούν στην Ελλάδα με τα Μ113 να μετατρέπονται από «παπάκια» που είναι το παρατσούκλι τους σε «ατσαλένιες σφίγγες», έτοιμα να «τσιμπήσουν» επί του πεδίου.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά την παραχώρηση των Bradley από τις ΗΠΑ, το ΓΕΣ βάζει στον «πάγο» προς το παρόν την προμήθειά τους, κρίνοντας το κόστος επαναφοράς τους από το καθεστώς μακράς αποθήκευσης σε λειτουργικό ως μη συμφέρον οικονομικά.
Ο λόγος, ωστόσο, που γράφουμε για «πάγο» και όχι για οριστική απόρριψη των Bradley είναι διότι σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr υπάρχουν «εκκρεμή κεφάλαια» βάσει της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας MBDA, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το μεγαλύτερο μέρος της επαναφοράς τους σε επιχειρησιακή κατάσταση. Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία μπορούν να αντληθούν ακόμη και για την επαναφορά σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση των LCS που παραχωρεί το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Στροφή στα Μ113
Το enikos.gr ήταν το πρώτο που δημοσίευσε πέρυσι τον Δεκέμβριο πληροφορίες για τις σκέψεις του ΓΕΣ περί αναβάθμισης μεγάλου αριθμού Μ113 σε ΤΟΜΑ.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης έχει ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα των ΤΟΜΑ και μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά στο περιθώριο παρουσίας του στην τελετή των 20 χρόνων του Στρατηγείου Ταχείας Ανάπτυξης του NATO RDC-GR, στην Θεσσαλονίκη «ο Στρατός θα αποκτήσει ΤΟΜΑ και μάλιστα αυτά που πρέπει να έχει για το πεδίο μάχης».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία φέρεται να έχει κατασταλάξει σε έναν αριθμό περί των 500 Μ113 τα οποία θα αναβαθμιστούν ριζικά, ως προς τις δυνατότητές τους, την ασφάλεια στο πλήρωμα και την τους κινητήρες τους.
Τα πάνω από 2.400 Μ113 υπηρετούν περισσότερα από 40 χρόνια στον Ελληνικό Στρατό κι υπάρχουν σε διάφορες εκδόσεις, που καλύπτουν τις ανάγκες πολλών μονάδων. Και όπως πιστεύει το στρατιωτικό επιτελείο, δεν μπορούν ούτε να πεταχτούν τα Μ113 ούτε όμως και να αντικατασταθούν εύκολα, δεδομένου ότι δεν ευνοούν κάτι τέτοιο τα οικονομικά της χώρας.
Όπως είχαμε αναφέρει, ο πόλεμος στο Ισραήλ έδειξε ότι τα Μ113 είναι πολύ σκληρά για να πεθάνουν. Εκεί χρησιμοποιούνται τα «παπάκια» στις επιχειρήσεις στην Γάζα και μάλιστα με μεγάλη ασφάλεια – που είναι και το ζητούμενο – για το πλήρωμα και το προσωπικό που μεταφέρει.
Οι Ισραηλινοί έχουν φτιάξει ένα εντυπωσιακό και χαμηλού κόστους πακέτο αναβάθμισης για τα Μ113, που επίσης διαθέτουν εν αφθονία, και μάλιστα έχουν δημιουργήσει και πολλές εκδόσεις. Για παράδειγμα, κατασκεύασαν ένα «διασυνδεδεμένο πυροβολικό σύστημα ακριβείας» (networked precision fire system) – ένα πυρομαχικό όλμου καθοδηγούμενο με λέιζερ και GPS για ακρίβεια στη στόχευση και πρόληψη παράπλευρων ζημιών. Οι δοκιμές έχουν ήδη διεξαχθεί με επιτυχία, ολοκληρώνοντας την ανάπτυξη του συστήματος, το οποίο έχει δοκιμαστεί και επί του πεδίου.
Το «Iron Sting» (σιδερένιο τσίμπημα, όπως αποδίδεται στα ελληνικά), που κοιτούν με ενδιαφέρον οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι η τελευταία εξέλιξη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, έπειτα από χρόνια ερευνών και δοκιμών, ενός όλμου με εμβέλεια 1 έως 12 χιλιομέτρων και με ακρίβεια απόκλισης έως 10 μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ήδη έχει ζητηθεί από τους ισραηλινούς λεπτομερέστερη ενημέρωση για το κόστος, το επίπεδο αναβάθμισης και τον χρόνο που απαιτείται.
Ωστόσο, υπάρχει ενδιαφέρον και από την εγχώρια βιομηχανία, η οποία καταθέτει ανταγωνιστικές προτάσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.
Στα επιθυμητά της αναβάθμισης των Μ113 είναι ο εφοδιασμός τους με ισχυρότερους κινητήρες και πλήρη αναβάθμιση στο επίπεδο θωράκισης ταυτόχρονα με την τοποθέτηση νέων ηλεκτρονικών και συστήματος ψύξης – θέρμανσης για το πλήρωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου