Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Τα τουρκικά κράτη ενέκριναν 14 γράμματα στο κοινό τουρκικό αλφάβητο!

Σεπτέμβριος 10, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η τρίτη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Αλφαβήτου του Τουρκικού Κόσμου ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2024 στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (TDT), τη Διεθνή Τουρκική Ακαδημία και τον Σύνδεσμο Τουρκικής Γλώσσας (TDK), σύμφωνα με τα τουρκικά media.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Τουρκικής Ακαδημίας Σαχίν Μουσταφάγιεφ  ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τη διαδικασία σύστασης της επιτροπής και ευχαρίστησε τους εμπνευστές του έργου και τους συμμετέχοντες.

Ο Μουσταφάγιεφ δήλωσε ότι οι κύριοι στόχοι της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε στην ανάπτυξη της ιδέας του κοινού αλφαβήτου και να καθοριστούν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξή της.

Ο υπουργός Επιστήμης και Παιδείας του Αζερμπαϊτζάν, Εμίν Αμρουλάγεφ , αξιολόγησε τη δημιουργία του κοινού αλφαβήτου του τουρκικού κόσμου ως απαραίτητο βήμα στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της στενής συνεργασίας των τουρκικών κρατών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν πολλά θέματα, ιδιαίτερα οι γρήγορες διαδικασίες ολοκλήρωσης που βιώνονται στον τουρκικό κόσμο και η δημιουργία ενός κοινού αλφαβήτου.

Η κοινή επιτροπή αλφαβήτου των τουρκικών κρατών

Η Κοινή Επιτροπή Αλφαβήτου του Τουρκικού Κόσμου ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της TDT, με τη συμμετοχή δύο εκπροσώπων από κάθε τουρκικό κράτος, και λειτουργεί υπό τη Διεθνή Τουρκική Ακαδημία.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2 συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα στις 28-29 Μαΐου 2023 και η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μπακού στις 6-7 Μαΐου 2024.

 Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας, αποφασίστηκε να εναρμονιστεί κάθε σημάδι και ήχος και να δημιουργηθεί ένα κοινό αλφάβητο αποτελούμενο από 34 γράμματα.

Έχουν  γίνει δεκτά 14 γράμματα του κοινού αλφαβήτου

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Τουρκικής Ακαδημίας  Şahin Mustafayev ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις μελέτες, έχουν εγκριθεί 14 γράμματα του κοινού αλφαβήτου των τουρκικών κρατών.

Ο πρόεδρος του TDK Οσμάν Μερτ επεσήμανε ότι σήμερα άνοιξε μια νέα σελίδα για τις Τουρκικές Δημοκρατίες που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και είπε:  «Η μετάβαση του Καζακστάν στο λατινικό αλφάβητο μπορεί να γίνει το 2025. Παράλληλα, εντός ενός έτους θα συμπληρωθούν τα 100 χρόνια από το Πρώτο Τουρκικό Συνέδριο. «Στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε το κοινό αλφάβητο του τουρκικού κόσμου μέχρι το 2026».

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου