Το αμερικανικό δίκτυο CNN αποκάλυψε, την Παρασκευή, ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να επιτρέψει σε Αμερικανούς αμυντικούς εργολάβους να πάνε στην Ουκρανία για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση Μπάιντεν άρει την de facto απαγόρευση σε Αμερικανούς στρατιωτικούς εργολάβους που αναπτύσσονται στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τον στρατό της χώρας να συντηρήσει και να επισκευάσει οπλικά συστήματα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μαχητικά αεροσκάφη F16 και συστήματα αεράμυνας Patriot, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος με άμεση γνώση του σχεδίου.
Η νέα πολιτική, που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πριν από τις εκλογές, θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να παρέχει συμβάσεις σε αμερικανικές εταιρείες για εργασία εντός της Ουκρανίας για πρώτη φορά από την εισβολή της Ρωσίας το 2022. Αξιωματούχοι είπαν ότι ελπίζουν ότι θα επιταχυνθεί η συντήρηση και την επισκευή των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό.
Δεν είναι σαφές εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα διατηρήσει την πολιτική σε ισχύ όταν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι ελπίζει να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας «μέσα σε 24 ώρες» από την επιστροφή στην εξουσία.
«Αυτοί οι εργολάβοι θα βρίσκονται μακριά από τις πρώτες γραμμές και δεν θα πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις. Θα βοηθήσουν τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να επισκευάσουν και να συντηρήσουν γρήγορα τον εξοπλισμό που παρέχεται από τις ΗΠΑ, όπως απαιτείται, ώστε να μπορεί να επιστραφεί γρήγορα στην πρώτη γραμμή».
Ο αξιωματούχος της άμυνας επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ προχωρούν με το σχέδιο επειδή πολλά από τα συστήματα που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, ιδιαίτερα τα F-16 και τα Patriot, «απαιτούν ειδική τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για να διατηρηθούν».
Η εξέλιξη σηματοδοτεί άλλη μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους να δώσουν στον στρατό της Ουκρανίας το πάνω χέρι έναντι της Ρωσίας.
Μέχρι τώρα, ο στρατιωτικός εξοπλισμός που παρέχεται από τις ΗΠΑ που έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στη μάχη έπρεπε να μεταφερθεί εκτός της χώρας στην Πολωνία, τη Ρουμανία ή άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για επισκευές, μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Τα αμερικανικά στρατεύματα ήταν επίσης διαθέσιμα για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς με πιο τακτική συντήρηση και υλικοτεχνική υποστήριξη, αλλά μόνο από μακριά μέσω συνομιλίας μέσω βίντεο ή ασφαλούς τηλεφώνου – μια συμφωνία που έχει εγγενείς περιορισμούς, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα και οι εργολάβοι δεν μπορούν να εργαστούν απευθείας στο συστήματα.
Το να επιτραπεί σε έμπειρους Αμερικανούς εργολάβους που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρήσουν την παρουσία τους στην Ουκρανία σημαίνει ότι θα μπορούν να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση κατεστραμμένου, υψηλής αξίας εξοπλισμού πολύ πιο γρήγορα, είπαν αξιωματούχοι στο CNN. Ένα προηγμένο σύστημα που αξιωματούχοι λένε ότι πιθανότατα θα απαιτεί τακτική συντήρηση είναι το μαχητικό αεροσκάφος F-16, το οποίο παρέλαβε η Ουκρανία νωρίτερα φέτος.
Οι εταιρείες που υποβάλλουν προσφορές για τις συμβάσεις θα πρέπει να αναπτύξουν ισχυρά σχέδια μετριασμού του κινδύνου για να μειώσουν τις απειλές για τους υπαλλήλους τους, είπαν αξιωματούχοι στο CNN.
«Το Υπουργείο έλαβε αυτή την απόφαση μετά από προσεκτική αξιολόγηση κινδύνου και σε συντονισμό με τους διυπηρεσιακούς φορείς», δήλωσε ο αξιωματούχος της άμυνας. «Κάθε εργολάβος, οργανισμός ή εταιρεία των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την ασφάλεια των εργαζομένων του και θα πρέπει να συμπεριλάβει σχέδια μετριασμού του κινδύνου ως μέρος των προσφορών του».
Οι σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι που γνωρίζουν δήλωσαν ότι η αλλαγή πολιτικής δεν θα οδηγήσει στο είδος της μεγάλης αμερικανικής παρουσίας εργολάβων που υπήρχε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αντίθετα, πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα από μερικές δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες εργολάβους να εργάζονται στην Ουκρανία κάθε φορά.
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου