Ανδρέας Πιμπίσιης
Η Βρετανία εάν λάβει πρόσκληση από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τότε θα απαντήσει θετικά για συμμετοχή σε μια πολυμερή συνάντηση. Για το Λονδίνο δεν τίθεται θέμα να μην είναι η Βρετανία παρούσα σε μια άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό όποτε αυτή πραγματοποιηθεί.
Τη θέση του Λονδίνου διατύπωσε προ εβδομάδος εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια συνάντησής του με ξένους ανταποκριτές. Σε ερώτημα που έθεσε ο Δώρος Παρτασίδης ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ κλήθηκε να απαντήσει εάν το ΗΒ θα λάβει μέρος σε περίπτωση που προσκληθεί σε νέα διάσκεψη για το Κυπριακό.
Ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης απάντησε επισημαίνοντας πως «ακόμα δεν υπήρξε κάποια πρόσκληση» και πρόσθεσε πως «όταν ληφθεί μια τέτοια πρόσκληση τότε το ΗΒ θα λάβει μέρος προκειμένου να βοηθήσει τον ΟΗΕ σε μια προσπάθεια που θα οδηγήσει σε μια λύση». Τέλος ανέφερε ότι η θέση της Βρετανίας είναι πως μια τελική διευθέτηση θα πρέπει επιτευχθεί μετά από συμφωνία ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
Η Λευκωσία και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό βρίσκονται σε αναμονή των επόμενων κινήσεων από πλευράς Γενικού Γραμματέα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι νεότερο είτε σε σχέση με την κάθοδο της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο είτε για τη σύγκληση πολυμερούς συνάντησης. Εκτιμάται ωστόσο ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις καθώς φαίνεται πως η πρόθεση του Γενικού Γραμματέας είναι η πολυμερής συνάντησης να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου, μεταξύ τέλος Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφερε την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, κάτι που θα βοηθήσει την πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, όπως επεσήμανε και στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνομιλία την οποία είχαν την Πέμπτη.
«Όπως μου μεταφέρθηκε, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε – το είπε εξάλλου και κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας – την ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, και μάλιστα επικαλέστηκε το θετικό κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ως ένα επιπλέον επιχείρημα για την ένδειξη, την επιθυμία της Τουρκίας να ενισχυθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, επικαλούμενος την πληροφόρηση που είχε από τον κ. Μακρόν το βράδυ της Πέμπτη.
Ο ΠτΔ πρόσθεσε πως χάρηκε για την απάντηση Μακρόν στον Ερντογάν πως «η ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων περνά μέσα και από το Κυπριακό, περνά μέσα και από τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Και είναι σημαντικό γιατί αυτά τα μηνύματα δεν είναι μόνο μηνύματα που μεταφέρονται από δικής μας πλευράς, είναι μηνύματα που μεταφέρονται από την ΕΕ στο σύνολο της» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν στην οποία συμμετείχε την Πέμπτη, παρουσία και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (όπου συμμετέχουν και ευρωπαϊκές χώρες εκτός της ΕΕ), ο ΠτΔ είπε ότι «ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρω στον Τούρκο Πρόεδρο την ετοιμότητα μου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, κάτι που θα βοηθήσει, επίσης, την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων». Αυτό είναι «κάτι που, όπως είπε ο κ. Ερντογάν χθες, είναι μεγάλης σημασίας για την Τουρκία» πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Αναφορικά με το δείπνο των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «είχαμε μια πολύ παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών».
«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί κοινή διαπίστωση είναι η ανάγκη να εργαστούμε όχι μόνο για τη διατήρηση αλλά για την περαιτέρω ουσιαστική ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων. Οι ΗΠΑ χρειάζονται την ΕΕ, η ΕΕ χρειάζεται τις ΗΠΑ και μόνο μέσα από μια ενισχυμένη συνεργασία θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις» σημείωσε.
Κατά τις εργασίες της άτυπης συνόδου την Παρασκευή, συνέχισε ο ΠτΔ, ο Μάριο Ντράγκι θα παρουσιάσει στους ηγέτες την έκθεση του για την ανταγωνιστικότητα.
«Είναι, θεωρώ, ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι πλέον ως ΕΕ προσεγγίζουμε με την απαραίτητη σοβαρότητα το θέμα της ανταγωνιστικότητας, είναι ένας τομέας που ως ΕΕ, ειδικότερα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, έχουμε προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε και πλέον αυτό είναι το σημαντικό σήμερα, φεύγουμε από τις συζητήσεις και πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, σε συγκεκριμένες δράσεις» δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
«Ενέργειες και δράσεις που έχω την έντονη πεποίθηση ότι θα χρειαστούν και τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία από πλευράς ΕΕ, όπως, για παράδειγμα όταν είδαμε και στο παρελθόν με το ταμείο ανάκαμψης, όπως βλέπουμε διαχρονικά όλα αυτά τα χρόνια με το ταμείο συνοχής» τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου