Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Πρόταση για το ΤΤ υπέβαλαν Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank

Τέσσερις συνολικά προτάσεις κατατέθηκαν για την απορρόφηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τρεις από τις «συστημικές», η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank, ενώ η «έκπληξη» ήρθε από την Τράπεζα Αττικής, επιβεβαιώνοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Κεφάλαιο".

Όπως πρώτο είχε αναφέρει το Capital.gr, Εθνική Τράπεζα και Eurobank κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις –καθώς εκκρεμεί η συγχώνευσή τους- ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η Attica Bank, στην οποία σημειωτέον, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι μέτοχος. Η Τράπεζα Πειραιώς τελικά αποφάσισε να μην καταθέσει επίσημη πρόταση.


Ωστόσο, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, όταν οι προτάσεις θα γίνουν δεσμευτικές και θα έχουν περάσει από τον προκαταρκτικό έλεγχο των αρμόδιων Αρχών, ήτοι της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν. Στη συνέχεια, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα "σπάσει", έτσι ώστε να διαχωριστεί το "καλό" και το "κακό" κομμάτι της τράπεζας, καθώς η απόφαση που έχει ληφθεί θέλει να ακολουθείται παρόμοια διαδικασία με την Αγροτική. Η τράπεζα που θα προκριθεί από τη διαδικασία προσφορών θα απορροφήσειστο αμέσως επόμενο διάστημα το "υγιές" κομμάτι του Τ.Τ.

Επιβεβαιώνουν οι τράπεζες

Επιβεβαιώνει το καταρχάς ενδιαφέρον της για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος η Alpha Bank, σύμφωνα με ανακοίνωσή της σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου.

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, επί του παρόντος δεν δύναται, εκ του νόμου και βάσει συμβατικής προβλέψεως, να παράσχει οιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως "το ενδιαφέρον της τράπεζας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπό προϋποθέσεις, δεν έχει παύσει". Διευκρινίζει ωστόσο πως οποιεσδήποτε σχετικές διαδικασίες (συνεπώς και η συμμετοχή σε αυτές) είναι απόρρητες και απαγορεύεται ρητά η παροχή ή δημοσίευση κάθε πληροφορίας για αυτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της Eurobank η οποία επιβεβαιώνει πως εξακολουθεί να ενδιαφέρεται, υπό προϋποθέσεις, για το TT.

Το ενδιαφέρον της για την συμμετοχή στη διαδικασία υποβολής προτασεων για το Τ.Τ. επιβεβαίωσε και η Attica Bank.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Κεφάλαιο", αναφέρονται τα εξής: Την ερχόμενη Παρασκευή είναι στην πραγματικότητα η D-day για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ). Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που έρχονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τότε θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για το πραγματικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την περίπτωσή του και από ποιόν.

Συγκεκριμένα, σε μια εβδομάδα από σήμερα, στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) όσοι ενδιαφερόμενοι είναι... αποφασισμένοι, θα πρέπει να προσέλθουν και να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές. «Και τότε», όπως λέγεται χαρακτηριστικά αρμοδίως, «θα ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι». Όπου «ήρα», το σύνολο των ενδιαφερομένων, οι οποίοι έως αργά χθες το απόγευμα επρόκειτο, σύμφωνα με τις ημερομηνίες που είχαν δοθεί στους εν δυνάμει υποψηφίους επενδυτές, θα έπρεπε να προσέλθουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αυτή τη φορά, για να καταθέσουν το κατ΄ αρχήν ενδιαφέρον τους.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό, ποιοι ήταν οι κατ΄ αρχήν ενδιαφερόμενοι για το συγκεκριμένο project. Όμως, πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, ήθελαν κατ΄ αρχάς τον όμιλο της Εθνικής να έχει εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του. Επίσης, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσε και η Alpha Bank, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή «έπαιζε» η προοπτική κατάθεσης ή μη προσφοράς από τον όμιλο Τράπεζας Πειραιώς.

Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, ανέφεραν ότι στο οικονομικό επιτελείο –για κάθε ενδεχόμενο– είχαν (και έχουν) προβλέψει και plan B, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις της τελευταίας στιγμής. Σε τι συνίσταται το τελευταίο; Στην υποβολή πρότασης και από την Τράπεζα Αττικής, στο πλαίσιο ενός σχεδίου δημιουργίας ενός εναλλακτικού κρατικού τραπεζικού βραχίονα, ο οποίος θα αναλάβει να υποκαταστήσει το κενό που πιθανόν να προκληθεί με την τοποθέτηση επιτρόπων στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο εναλλακτικό αυτό πλαίσιο, αποτυπώνεται το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Τράπεζας Αττικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην προοπτική να «περάσουν» υπό την ίδια στέγη και μια σειρά από άλλα μικρομεσαία ιδρύματα.

Ωστόσο το σενάριο αυτό βρίσκεται σε εξάρτηση άλλων παραγόντων και για τον λόγο αυτό δεν φαίνεται να έχει άμεση προτεραιότητα. Αντιθέτως και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει οριστικά μόνο την ερχόμενη Παρασκευή με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Ό,τι έχει ακουσθεί κι έχει γραφεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με αυτό το... πολυθρύλητο σενάριο, την ώρα της κρίσης, αποδεικνύεται απλώς φήμη, για μια ακόμα φορά. Αντιθέτως, δεν είναι φήμη η προοπτική της διάσπασης του ΤΤ.

Οι προσφορές που πρόκειται να κατατεθούν για την περίπτωση του, τόσο οι μη δεσμευτικές, όσο και οι δεσμευτικές, λαμβάνουν υπόψη τους αυτή την κρίσιμη «λεπτομέρεια», η οποία είναι ωστόσο κομβική για τις εξελίξεις της επόμενης μέρας στο Ταμιευτήριο.

Ως γνωστόν στην περίπτωσή του, θα εφαρμοσθεί ό,τι και σε αυτή της Αγροτικής. Δηλαδή, ο οργανισμός θα σπάσει στα δύο, με τη δημιουργία της «καλής» και της «κακής» τράπεζας. Στην πρώτη, θα περάσει το υγιές ενεργητικό του ΤΤ και θα είναι αυτή η οποία θα πωληθεί. Άλλωστε, γι΄ αυτό το κομμάτι υποβάλλονται οι προσφορές.

Σε ό,τι αφορά το «κακό» κομμάτι, αυτό θα... κληρονομήσει όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος και αφού εκκαθαριστεί θα εξαφανιστεί από το τραπεζικό τοπίο της χώρας. Κατά το μοντέλο της Αγροτικής, δηλαδή. Το ζητούμενο εν προκειμένω, είναι η κατάληξη της όλης προσπάθειας. Αν κι όπως λένε ήδη από τον τραπεζικό ανταγωνισμό «το Ταμιευτήριο δεν είναι ο... θησαυρός που όλοι νομίζουν. Υπό την έννοια ότι δεν θα προσθέσει τόση υπεραξία, σε όποιον το αποκτήσει, που αυτομάτως θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες». Από την άλλη, όμως, μπορεί αυτές οι διαρροές να γίνονται, απλώς και μόνο, για να δικαιολογήσουν τη διαφαινόμενη “ήττα” όσων τις κάνουν και κατ΄ αυτόν τον τρόπο να μειώσουν το μέγεθος της νίκης, γι΄ αυτόν που θα την πετύχει.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου