Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Παραχωρήσεις από τον ο Άσαντ

Στριμωγμένος από την δράση των ενόπλων ομάδων της αντιπολίτευσης, με τις μάχες να διεξάγονται στα περίχωρα της Δαμασκού και με τη Μόσχα να επιμένει σε πολιτική λύση, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στο διάγγελμα που απηύθυνε το μεσημέρι της Κυριακής αναγκάζεται να παραχωρήσει σχέδιο πολιτικής επίλυσης της κρίσης που έχει ενσκήψει στη χώρα του.

Η πρόταση για νέο Σύνταγμα, επανασχεδιασμό εθνικού χάρτη αλλά και διεξαγωγή δημοψηφίσματος καθορίζουν τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί το καθεστώς του Μπάαθ στο επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο επόμενο καθεστώς.
Παρόλα αυτά, η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Συρίας για τις ένοπλες ομάδες τις αντιπολίτευσης που κλιμακώνουν την πίεσή τους προς το καθεστώς του είναι εξαιρετικά σκληρή, πράγμα που προϊδεάζει για το ότι οι διαπραγματεύσεις και οι διαδικασίες πολιτικής επίλυσης θα κρατήσουν επί μακρόν.

Όλα αυτά, βεβαίως, υπό τον όρο της ασφαλούς μετάβασης σε νέο πολιτικό σκηνικό, που θα διασφαλίζει το μέλλον της αλαουιτικής μειονότητας, η οποία αποτελεί και τον βασικό πυλώνα του καθεστώτος Άσαντ.




(H oμιλία στην Όπερα της Δαμασκού)


(Κατάμεστη η Όπερα της Δαμασκού)




Το διάγγελμα

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε σήμερα την πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και μήνες καλώντας τον λαό σε μία «εθνική κινητοποίηση» κατά των αντικαθεστωτικών τους οποίους χαρακτήρισε τρομοκράτες της αλ Κάιντα.

Κρατώντας υψηλούς τόνους, ο Σύρος πρόεδρος επιτέθηκε στους «εχθρούς του λαού και τους εχθρούς του Θεού» λέγοντας πως ό,τι συμβαίνει στη Συρία «δεν είναι επανάσταση, αλλά σύγκρουση μεταξύ της Συρίας και των εχθρών της» και επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές πως οι «τρομοκράτες» έρχονται και στηρίζονται από το εξωτερικό. «Δε θα βρεθεί λύση με μαριονέτες της Δύσης», είπε χαρακτηριστικά.

«Συναντόμαστε σήμερα και ο πόνος κατακλύζει την συριακή γη. Δεν υπάρχει χώρος για τη χαρά ενώ η ασφάλεια και η σταθερότητα απουσιάζουν από τους δρόμους της χώρας. Το έθνος ανήκει σε όλους και όλοι πρέπει να το προστατεύσουμε», είπε ο Άσαντ σε ομιλία του που εκφώνησε από την όπερα στο κέντρο της Δαμασκού.

«Η επανάσταση δεν μπορεί να έρθει από το εξωτερικό» τόνισε ο Άσαντ, την στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί συνεχίζουν να πιέζουν τις δυνάμεις του στρατού επιδιώκοντας να ρίξουν τη Δαμασκό.

Χαρακτήρισε δε τους αντικαθεστωτικούς κλέφτες, λέγοντας ότι αρπάζουν από τους πολίτες το σιτάρι και τους κατηγόρησε ότι αποστερούν από τα παιδιά το δικαίωμα της επιμόρφωσης, κόβουν το ρεύμα και τις φαρμακευτικές παροχές.

Για το ζήτημα της εθνικής συμφιλίωσης ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί Εθνική Διάσκεψη οι αποφάσεις της οποίας θα εγκριθούν-ή όχι- μέσω δημοψηφίσματος.

Ωστόσο όπως είπε, όλα αυτά θα γίνουν εάν οι χώρες της Δύσης σταματήσουν να χρηματοδοτούν αυτούς που αποκάλεσε «στρατιωτικούς εξτρεμιστές», οι οποίοι τον πολεμούν.

Κάλεσε όλους τους Σύρους να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.



Υπεροχή των αντικαθεστωτικών

Εδώ και μερικές εβδομάδες πληθαίνουν οι φωνές εντός και εκτός Συρίας που κάνουν λόγο για μια διαφαινόμενη νίκη των αντικαθεστωτικών στον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου του 2011 και έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο περισσότερων από 60.000 ανθρώπων. Παρά τη χρήση εξελιγμένων οπλικών συστημάτων (π.χ., πύραυλοι τύπου «Scud») από το καθεστώς της Δαμασκού, οι δυνάμεις που αντιτίθενται στον πρόεδρο της χώρας παρουσιάζουν αξιοθαύμαστο θάρρος και σθένος στις μάχες, καταφέρνοντας καίρια πλήγματα στον κυβερνητικό στρατό, ειδικά κατά μήκος της διασυνοριακής γραμμής Συρίας-Τουρκίας.


Xάρτης που δείχνει την κάθοδο των αντικαθεστωτικών, με απώτερο στόχο την κατάληψη της Δαμασκού

Πάνω από 60.000 οι νεκροί από την έναρξη των εχθροπραξιών

Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις στη Συρία, είχε δηλώσει προ ημερών η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, επικαλούμενη μια «εξαιρετικά λεπτομερή» μελέτη που έγινε για λογαριασμό του ΟΗΕ. Φυσικά, ο αριθμός αυτός από τα τέλη Νοεμβρίου -οπότε ολοκληρώθηκε η έρευνα- έως σήμερα έχει αυξηθεί.

Η έρευνα του ΟΗΕ


Στο πλαίσιο μιας ανάλυσης που διήρκεσε πέντε μήνες, οι ερευνητές διασταύρωσαν στοιχεία από επτά πηγές για να καταρτίσουν μια λίστα με 59.648 ανθρώπους οι οποίοι αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν μεταξύ της 15ης Μαρτίου του 2011 και της 30ής Νοεμβρίου του 2012.

«Δεδομένου δεν έχουν υπάρξει ακόμη στοιχεία για τη σύγκρουση από το τέλος του Νοεμβρίου, μπορούμε να υποθέσουμε ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έως τις αρχές του 2013. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν, και αυτό είναι πραγματικά σοκαριστικό» επισήμανε η Πιλάι.

Αλλαγή στάσης από τη Ρωσία

Η δυναμική που έχουν αποκτήσει οι επιχειρήσεις των αντικαθεστωτικών -οι οποίοι έχουν αναλάβει τον έλεγχο αρκετών περιοχών στη βόρεια κυρίως Συρία και πλέον κατευθύνονται προς τον Νότο, με στόχο την κατάληψη της Δαμασκού- προκαλεί εκνευρισμό και προβληματισμό στους συμμάχους του καθεστώτος Άσαντ και ιδιαίτερα στη Ρωσία, που βλέπει τη Συρία ως τον τελευταίο σύμμαχό της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη η στάση της Ρωσίας στο ζήτημα φαίνεται να έχει αλλάξει. Πριν από δύο περίπου εβδομάδες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ παραδέχτηκε ότι «το συριακό καθεστώς χάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο της χώρας και η νίκη της αντιπολίτευσης σε αυτήν την πολύμηνη σύγκρουση δεν αποκλείεται».



«Όσον αφορά τη νίκη της αντιπολίτευσης, δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε, και θα πρέπει να δούμε τα πράγματα κατά πρόσωπο. Το συριακό καθεστώς και η κυβέρνηση χάνουν όλο και περισσότερο τον έλεγχο της χώρας» δήλωσε ακόμη ο Μπογκντάνοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Είναι η πρώτη φορά που ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος αναγνώρισε την πιθανότητα νίκης των αντιπάλων του Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο η Μόσχα συνεχίζει να στηρίζει.

«Η αναγνώριση της αντιπολίτευσης και η ενίσχυση των ανταρτών με όπλα που προέρχονται από το εξωτερικό ενθαρρύνει την αντιπολίτευση» ανέφερε επίσης ο Μπογκντάνοφ στο πρακτορείο Ria Novosti.

Την ομολογία του ανώτατου Ρώσου διπλωμάτη σχετικά με πιθανή νίκη των αντικαθεστωτικών στη Συρία τη σχολίασε με έναν σαρκαστικό υπαινιγμό η αμερικανική διπλωματία. «Η ρωσική κυβέρνηση επιτέλους ζει στην πραγματικότητα και αναγνωρίζει ότι οι μέρες του καθεστώτος είναι μετρημένες» είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νιούλαντ.

Η Συρία είναι βυθισμένη σε εμφύλια σύρραξη από τον Μάρτιο του 2011, όταν η λαϊκή δυσαρέσκεια ενάντια στην εξουσία του Άσαντ μετατράπηκε σε ένοπλη εξέγερση.

ΠΗΓΗ  zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου