Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και το ΝΑΤΟ- Τα απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε Το Βήμα

 

Απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα, για τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στις θέσεις της Άγκυρας, προβάλλονται ως επιχειρήματα στην Τουρκία για την αιτιολόγηση των θέσεών της

Ο τουρκικός παροξυσμός τροφοφοτούμενος από τον αναθεωρητισμό της γειτονικής χώρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου εντείνεται, καθώς πλησιάζει η έναρξη της κομβικής σημασίας Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (29 και 30 Ιουνίου). Η Άγκυρα εμφανίζεται έτοιμη να περάσει από τις λεκτικές απειλές, στο να θέσει ακόμα και επίσημα "ζήτημα παράνομης κατοχής των νησίων", κλιμακώνοντας και αλλάζοντας το επίπεδο της αντιπαράθεσης.

Στην ισπανική πρωτεύουσα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται έτοιμος να θέσει ζήτημα "παράνομης κατοχής νησιών από την Ελλάδα", σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, ο Ερντογάν θα βάλει στο τραπέζι θέμα για "παράνομη κατοχή νησιών από την Ελλάδα", ενώ θα αναφερθεί και στο θέμα του στρατιωτικού εξοπλισμού τους. Κάτι τέτοιο θα συνιστά κλιμάκωση σε νέο επίπεδο, ωστόσο απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ που έρχονται στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Το Βήμα, αποκαλύπτουν ότι η Άγκυρα είχε θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης της Λέρου ήδη από το 1957. Και όπως συμβαίνει συνήθως, το ΝΑΤΟ τήρησε ουδέτερη στάση...

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak προβάλλει τα έγγραφα αυτά ως τα αποδεικτικά στοιχεία για την αιτιολόγηση των θέσεων της Τουρκίας.

Πέντε χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και με τις δύο χώρες σε τροχιά σύγκρουσης, καθώς ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ στην Κύπρο δυνάμωνε, η τότε τουρκική ηγεσία ασκούσε πιέσεις στην Αθήνα. Ήταν ο πρώτος "σπόρος" για τα όσα οδήγησαν στη σύνταξη το 1980 των Οδηγιών Λουνς (Luns Rulings) αλλά και πολύ αργότερα, το 2006, στην Οδηγία Πολιτικής για τα Νησιά του Αιγαίου (Aegean Island's Policy Guidance).

Η επιστολή του 1957

Ο πρώτος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ λόρδος Χάστινγκς Ισμέι, αποδέχθηκε τις τουρκικές απαιτήσεις και εξαίρεσε τη Λέρο από τους νατοϊκούς σχεδιασμούς, κάνοντας αναφορά στις συνθήκες που επιβάλουν την αποστρατικοποίηση.

Οι οδηγίες Λουνς του 1980

Αργότερα, ένας άλλος Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, ο Γιόσεφ Λούνς, εξέδωσε τις Οδηγίες Πολιτικής για τα Νησιά του Αιγαίου, που επέβαλαν την εξαίρεση της Λήμνου από την κατασκευή έργων υποδομής του ΝΑΤΟ. Με επιστολή του που έστειλε στον Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) Μπέρναρντ Ρότζερς όπου και πάλι γινόταν αναφορά στις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.

Η οδηγία του 2006

Το 2006, ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής της Συμμαχίας Στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, εξαίρεσε με επίσημο τρόπο όλα τα "αποστρατιωτικοποιημένα" νησιά από τις Νατοϊκές ασκήσεις. Και όλα αυτά υπο την πίεση φυσικά της Τουρκίας...αδιαφορώντας για τις θέσεις και τα επιχειρήματα της Ελλάδας.

Επιμένει ο Καλίν στη θεωρία της "Γαλάζιας Πατρίδας"

Στις προκλητικές θέσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας επανήλθε με συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Εν όψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Καλίν επανέλαβε ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και τόνισε ότι η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.

Επίσης, ο Καλίν επέμεινε και στην θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ ανέφερε ότι αν η Τουρκία δεν είχε υπογράψει την συμφωνία με την Λιβύη, τότε δεν θα είχε τόσο μεγάλες θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου