Η πρώτη πολεμική μοίρα που θα ενισχυθεί με F-16 Viper είναι από την Σούδα και απ’ ότι φαίνεται εκεί θα αποθηκευτούν και οι πρώτοι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Harpoon. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
Με την αεροπορική υπεροχή ως δεδομένη και την στιγμή που το άτυπο αεροπορικό εμπάργκο για την Τουρκία καλά κρατεί, το Ελληνικό αεροπορικό Επιτελείο προχωρά στην ενίσχυση του αεροπορικού στόλου και παράλληλα ενισχύει τις πολεμικές μοίρες με όπλα που αλλάζουν ραγδαία τα δεδομένα στο πεδίο του Αιγαίου και της Μεσογείου.
«Οι Τουρκικές δυνάμεις πέφτουν πάνω στην πιθανότητα χρήσης εκ μέρους της Ελλάδας, μέσω της Πολεμικής Αεροπορίας, όπλου με καταγεγραμμένη ιστορία καταστροφικών πληγμάτων κατά πλοίων επιφανείας.» Έγραφε πριν αρκετά χρόνια έκθεση της CIA, στην περίπτωση σύγκρουσης Ελλάδας Τουρκίας. Ο λόγος που επισήμαιναν τότε οι Αμερικανοί αυτή τη λεπτομέρεια, αφορούσε τους πυραύλους Exocet που έφεραν τα Mirage 2000 EGM.
Εν έτει 2022 ο Exocet παραμένει ένα ιδιαίτερα φονικό όπλο κάτω από τα φτερά των Rafale F3R πλέον αφού τα «2λιτρα» αποσύρθηκαν. Και ταυτόχρονα ο ναυτικός τύπος του πυραύλου, στην έκδοση Block III το βεληνεκούς των 180 χλμ, βρίσκεται «ετοιμοπόλεμος» στα κάνιστρα των πυραυλακάτων Super Vita.
Η αποστολή που ονομάζεται στη Νατοϊκή ορολογία «ΑPCMO», δηλαδή μια αποστολή κρούσης κατά πλοίων επιφανείας, έχει αποφασίσει το αεροπορικό Επιτελείο πως μελλοντικά δεν θα είναι υπόθεση μόνο της 332 Μοίρας «Γεράκι».
Η επιτροπή της Βουλής την Δευτέρα και πριν ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ταξιδέψει μαζί με τον πρωθυπουργό στην Ισπανία, καλείται ν’ αποφασίσει για το νέο αντιπλοϊκό δόρυ της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σε κλειστό club οι Harpoon
Οι αντιπλοϊκοί Αμερικανικοί Harpoon εισέρχονται και αυτοί επιτέλους στο Ελληνικό οπλοστάσιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποδεσμεύσει σε πολλές χώρες τους συγκεκριμένους πυραύλους. Αλλά για την Ελλάδα μετά από ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα προς την Αμερικανική πλευρά, αποφασίστηκε πως περίπου 60 Harpoon θα «κουμπώσουν» με τα αναβαθμισμένα σε Viper, F-16, ενώ κάποιοι εξ αυτών θα βρίσκονται στην φαρέτρα των αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων P-3.
Το Αμερικανικό θετικό νεύμα για την ενίσχυση της Ελληνικής Πολεμικής αεροπορίας αλλά και το γεγονός πως η προμήθεια αυτή τώρα εισέρχεται στο Ελληνικό κοινοβούλιο, έρχονται σε μια εποχή έντονου αναθεωρητισμού της Τουρκίας που αναδεικνύει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και που η τουρκική κυβέρνηση απειλεί.
- Η Ελληνική πλευρά επαναξιολόγησε τους τρόπους άμυνας και δυνατοτήτων αποτροπής. Ανάμεσά σε αυτά τα δεδομένα έρχονται οι πύραυλοι Harpoon αλλά και η επέκταση της αρχικής σύμβασης για την αναβάθμιση των F-16 στο επίπεδο Viper. Τα 38 F-16 Block 50 της Αγχιάλου όπως όλα δείχνουν, θα πάρουν το πράσινο φως της επιτροπής για την μετατροπή τους σε πιο σύγχρονο από τα τωρινά Advanced του Αράξου.
Η Πολεμική Αεροπορία ως το μακρύ και ισχυρό δόρυ της διπλωματίας διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αποτροπή. Και η προμήθεια των αεροσκαφών πολλαπλού Rafale F3R είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά επειδή η νέα Γαλλική πλατφόρμα εκείνο που δημιουργεί είναι συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας με τους πυραύλους αέρος- αέρος Meteor, δεν είναι δυνατό ν’ αναλωθούν ταυτόχρονα και με την αποστολή κρούσης κατά μονάδων επιφανείας.
Με F-16 & Rafale F3R αντιπλοϊκή αποτροπή
Κατά συνέπεια, στο άμεσο μέλλον οι δυο βασικοί τύποι των αεροσκαφών που θα πρωταγωνιστήσουν στον ουρανό του Αρχιπελάγους, τα F-16 Viper & τα Advanced++ όπως και τα Rafale F3R, μετατρέπονται και σε φόβητρο του τουρκικού στόλου.
- Η αποστολή «ΑPCMO», είναι τα πλήγματα εχθρικών μονάδων επιφανείας τα οποία δύναται να γίνουν είτε με τους Harpoon AGM-84 αλλά και με τη διαχρονική αξία της Πολεμικής Αεροπορίας, που για πολλά χρόνια έκαναν τη διαφορά πάνω από το Αιγαίο, τους πυραύλους ΑΜ39 Exocet. Η αναβάθμιση της ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού στόλου συμβαδίζει με τα βήματα εξοπλισμού νέων όπλων ώστε η υπερσύγχρονη πλατφόρμα να μπορεί να υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας.
Αυτό επιτυγχάνεται με την προσθήκη των πυραύλων για τα F-16 & P-3B, Harpoon. Ο πύραυλος αυτός που μέχρι σήμερα βρίσκεται στην πυριτιδαποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού και «φορούν» οι φρεγάτες του στόλου, το επόμενο διάστημα θα είναι και αεροπορική υπόθεση. Και όταν πλέον τα πρώτα Viper θα έχουν αποδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία, οι πολεμικές Μοίρες θα έχουν το νέο προϊόν, έτοιμο να «κουμπώσει» στις πτέρυγες των F-16 Block 70.
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου