Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Τα 24 Rafale προκαλούν «vertigo»: Επιστρέφει στα Eurofighter η Άγκυρα αναζητώντας το «αντίδοτο»


*Του Κώστα Σαρικά

Το ξεκάθαρο ποιοτικό πλεονέκτημα που έδωσε στην Πολεμική μας Αεροπορία η απόκτηση των γαλλικών «game changer» μαχητικών Rafale φαίνεται ότι αποτελεί τεράστιο «πονοκέφαλο» για την τουρκική αεροπορία.

Μια εξίσωση στην οποία η TUAF δυσκολεύεται να βρει λύση, ακόμα και έπειτα από την απόφαση για απόκτηση 40 καινούργιων F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό ακόμη 80 μαχητικών F-16 τα οποία διαθέτουν οι γείτονες στο οπλοστάσιο τους. Η σαφής υπεροχή των γαλλικών «ριπών» έναντι των Viper, όπως ήδη αποτυπώνεται στις πρώτες «φιλικές» αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, αλλά και η εικόνα από τις επιδόσεις των Rafale την οποία μεταφέρουν όλες οι αεροπορίες που διαθέτουν τα τελευταίας γενιάς «Δελταπτέρυγα», δεν αφήνει καμία παρερμηνεία.

Τα Rafale έχουν δεδομένο πλεονέκτημα στην air to air μάχη, ειδικά όταν μεταφέρουν κάτω από τα φτερά τους τους πανίσχυρους Meteor. Πόσο μάλλον όταν η Πολεμική μας Αεροπορία έχει την δυνατότητα καθημερινής εκπαίδευσης των γαλλικών μαχητικών απέναντι στα Viper. Oι ιπτάμενοι της 332 Πολεμικής Μοίρας «ΓΕΡΑΚΙ» γνωρίζουν ήδη πολύ καλά πως θα αντιμετωπίσουν τα Viper πάνω από το Αιγαίο αλλά και πως θα συνεργαστούν μαζί τους απέναντι στα εχθρικά Viper, ακόμα και εάν αυτά υπερέχουν αριθμητικά.

Έτσι, το αβαντάζ της HAF είναι διπλό καθώς διαθέτει ένα πανίσχυρο μαχητικό άγνωστο στην αντίπαλη αεροπορία και ταυτόχρονα έχει στη «φαρέτρα» της πολύ πριν τους γείτονες το Viper, το αεροσκάφος δηλαδή που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Τις τελευταίες εβδομάδες μπαράζ δημοσιευμάτων, μεταξύ των οποίων και από το έγκυρο Bloomberg αλλά και από τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, κάνουν λόγο για αλλαγή στον εξοπλιστικό σχεδιασμό των γειτόνων και απόφαση για μείωση του «πακέτου» των 40 καινούργιων και 80 αναβαθμισμένων αμερικανικών F-16 με συνολικό κόστος 23 δις δολάρια. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο είτε μόνο για αναβάθμιση των 80 μαχητικών είτε για αγορά των 40 καινούργιων, είτε για έναν συνδυασμό, ο οποίος πάντως θα δώσει δημοσιονομικό χώρο για στροφή στα Eurofighter. Η Τουρκία στοχεύει στην απόκτηση 40 μαχητικών Τyphoon Eurofighter με κόστος περίπου 10 δις ευρώ αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα οποία θα εξοπλιστούν μεταξύ άλλων και με τους πανίσχυρους Meteor.

Rafale

Το ενδιαφέρον άλλωστε των γειτόνων για το μαχητικό ευρωπαϊκής συμπαραγωγής δεν είναι καινούργιο, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια η Τουρκία έχει προσεγγίσει τη Βρετανία αναζητώντας πληροφορίες για τo Typhoon Εurofighter, ενώ τέθηκε ακόμα και ζήτημα αγοράς μεταχειρισμένων μαχητικών από την RAFΗ Άγκυρα φαίνεται τελικά να ενδιαφέρεται για καινούργια αεροσκάφη και προσπαθεί πέρα από τη Βρετανία να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη και της Γερμανίας.

Σύμφωνα πάντως με άλλους αναλυτές, το ενδιαφέρον για τα Typhoon Εurofighter ίσως εντάσσεται στην προσπάθεια της Άγκυρας να πιέσει τις ΗΠΑ προκειμένου όχι απλά να πάρει κατασκευαστικό έργο για τα Viper, αλλά και τα δικαιώματα να κατασκευάζει η ίδια τους κινητήρες με στόχο να εξοπλίσει το εγχώριας κατασκευής μαχητικό ΚΑΑΝ.

Την ίδια ώρα πάντως, η 332 Πολεμική Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ» ετοιμάζεται εντός Αυγούστου να παραλάβει τα δύο πρώτα από τα συνολικά  επιπλέον έξι Rafale με τα υπόλοιπα να ακολουθούν τους επόμενους μήνες, ώστε να συμπληρώσει τον συνολικό αριθμό των 24 μαχητικών. Ταυτόχρονα προχωρά και η προετοιμασία της επόμενης σύμβασης υποστήριξης των γαλλικών μαχητικών ύψους 550 εκ. ευρώ. Η Follow On Support αφορά την τεχνική υποστήριξη των μαχητικών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ,έπειτα από τη λήξη της πρώτης σύμβασης με στόχο τη διατήρηση της διαθεσιμότητας των Rafale στο ανώτατο επίπεδο.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου