Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη αποκλειστικά στον Φιλελεύθερο
Αισθήματα πόνου και απέραντης θλίψης μάς κυριεύουν κάθε φορά που η μνήμη ανατρέχει στην καταστροφή του 1974, που ακρωτηρίασε την Κυπριακή Δημοκρατία και μέχρι σήμερα ένα μέρος της τελεί υπό την κατοχή της Τουρκίας.
Πενήντα χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, η όποια αναφορά στα τραγικά εκείνα γεγονότα, δεν μπορεί παρά να έχει ως αφετηρία την έκφραση του απεριόριστου σεβασμού της Πολιτείας προς όλους όσοι αγωνίστηκαν για την διατήρηση της νομιμότητας και την προάσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τους τιμούμε και τους ευγνωμονούμε, έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας τις οικογένειες των πεσόντων και αγνοουμένων μας, τους εγκλωβισμένους, τους πρόσφυγες μας και όλους όσοι βιώνουν μέχρι σήμερα καθημερινά τα επίχειρα της ανείπωτης τραγωδίας.
Αδυσώπητη και επώδυνη λοιπόν, η μνήμη μάς μεταφέρει αναπόφευκτα στο τραγικό εκείνο καλοκαίρι του 1974, που στιγμάτισε τις ζωές όλων των Κυπρίων, μαζί και το μέλλον της πολύπαθης χώρας μας.
Πενήντα χρόνια είναι πολλά, πάρα πολλά. Μια ολόκληρη γενιά, η δική μου γενιά, αυτή των παιδιών του πολέμου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην προσφυγιά, στην κατοχή, στην ωμή και σκληρή πραγματικότητα μιας Κύπρου διαιρεμένης διά της ισχύος των όπλων. Την ίδια ώρα, μια άλλη γενιά, αυτή των δικών μας παππούδων, έφυγε χωρίς να ταφεί στα πατρογονικά χώματα, με ανεκπλήρωτη την επιθυμία και τον πόθο της επιστροφής.
Τερματισμός του στάτους κβο
Είναι πολλές οι τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής με καταστροφικές επιπτώσεις που πλήγωσαν τον λαό μας και τραυμάτισαν βαθιά τη χώρα μας. Γι’ αυτό και είναι ασήκωτες οι ευθύνες όσων διέπραξαν την εισβολή και συντηρούν την κατοχή αλλά και όλων αυτών που επιτρέπουν τη συνέχιση της διαίρεσης της Κύπρου διά της βίας. Συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αδιαμφισβήτητη παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων.
Αυτή είναι η ψυχρή ιστορική πραγματικότητα, γι’ αυτό και είναι αδήριτη η ανάγκη τερματισμού του σημερινού απαράδεκτου status quo και αποκατάστασης των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους.
Την ίδια στιγμή όμως το 1974 η Κυπριακή Δημοκρατία υπέστη ένα διπλό βιασμό που την τραυμάτισε, τη διαίρεσε, αλλά παρά τις περί αντιθέτου επιδιώξεις κάποιων δεν την αφάνισε. Χάρη στην ανεξάντλητη θέληση και την εργατικότητα του λαού μας, η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να ορθοποδήσει και να ανασυγκροτηθεί.
Σε αυτά τα πενήντα χρόνια ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε, δεν ξέχασε. Παρά τις δυσκολίες, τον πόνο, τα προβλήματα, δεν υποκύψαμε και δεν συνηθίσαμε. Πορευθήκαμε και αγωνιστήκαμε χωρίς να συμβιβαστούμε με την κατοχή. Αντιθέτως, βάλαμε τα θεμέλια για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ισχυροποίηση της πατρίδας μας.
Ως πλήρες, ισότιμο και αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, η πατρίδα μας κατατάσσεται εδώ και είκοσι χρόνια στον πυρήνα των ισχυρότερων πολιτικών και οικονομικών κέντρων, γεγονός που της επιτρέπει να διαχειρίζεται τις πολλαπλές προκλήσεις με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.
Τερματισμός της κατοχής
Πενήντα χρόνια μετά την καταστροφή του 1974, ο δρόμος για εμάς μία και μόνον κατεύθυνση έχει. Την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, τον τερματισμό της κατοχής, την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.
Η πεντηκοστή λοιπόν επέτειος από το μαύρο καλοκαίρι του 1974 που σημάδεψε τη χώρα μας και το λαό μας, με τον έντονο χρονικό συμβολισμό, προσφέρεται για συλλογικό προβληματισμό, για εξαγωγή διδαγμάτων αλλά και επαναβεβαίωση της ειλικρινούς βούλησης μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωσής του τόπου μας. Λειτουργεί δηλαδή πρωτίστως ως ορόσημο για επαναβεβαίωση αρχών και αξιών σε σχέση με τη διαχείριση της συνεχιζόμενης από το 1974 κατοχής μεγάλου τμήματος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνεχής έγνοια μας είναι η σωστή ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων, η κατανόηση των γεωστρατηγικών ισορροπιών και η θωράκιση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της ενίσχυσης όλων των παραγόντων ισχύος του κράτους και η ανάδειξη του ρόλου της ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Επανένωση λαού και χώρου
Θα συνεχίσω να πορεύομαι το δρόμο της προόδου, της συνεργασίας και της ειρήνης, το δρόμο της συνέχισης κάθε προσπάθειας για διάρρηξη του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό. Ζητούμενα είναι η απελευθέρωση και μια λύση που θα επανενώνει πρωτίστως τη χώρα και τον λαό της μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας, ασφάλειας, πραγματικής ειρήνης, προόδου και ευημερίας, ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.
Με αυτοπεποίθηση, διεκδικητικό ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και επιμονή συνεχίζουμε την προσπάθεια σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη διεθνή πραγματικότητα. Παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις απογοητεύσεις, τις προκλήσεις, ακόμη και τις κατά καιρούς απειλές, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή γιατί οραματιζόμαστε ένα διαφορετικό αύριο για τα παιδιά όλης της Κύπρου.
Εφικτό και ανθεκτικό όραμά μας είναι η επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και τον λαό μας. Μια τέτοια λύση δεν θα είναι μόνον μια λαμπρή επιτυχία όλων μας, θα είναι κυρίως το βασικό συστατικό για ένα υγιές και ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πατρίδα, χωρίς συρματοπλέγματα, στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις.
Δεν υπάρχει χώρος για εκπτώσεις
Σε αυτή την προσπάθεια ειλικρινά επιζητώ και επιδιώκω τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, αφού κοινό θεωρώ είναι το όραμα, κοινές οι επιδιώξεις και οι στοχεύσεις. Ας στοχεύσουμε όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτή την επιτυχία και ας μην αναζητούμε νικητές και ηττημένους. Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Αποφασιστικά, λοιπόν, και ενωμένα πρέπει να στεκόμαστε όλοι σε αυτή την αλήθεια και να την προβάλουμε με τρόπο σαφή: προτεραιότητά μας είναι η λύση, η επανένωση, η ειρήνη, η ασφάλεια, η ευημερία όλων των Κυπρίων και διαμενόντων νομίμως στο νησί μας, και για όλα αυτά πρέπει μαζί, με σοβαρότητα να συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Οτιδήποτε άλλο πλην της απελευθέρωσης και επανένωσης, δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα και το ειρηνικό μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού. Σε αυτή την αλήθεια δεν υπάρχει χώρος για εκπτώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου