Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Ανάλυση Stratfor: Η απόπειρα κατά Τραμπ φέρνει βία – Ποιοι οι πιθανοί στόχοι


Στις 13 Ιουλίου, στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια ένας ένοπλος πυροβόλησε εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, με τη σφαίρα να χτυπά το αφτί του τέως προέδρου.

Ο δράστης έριξε περίπου πέντε έως επτά πυροβολισμούς προτού οι πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών κατεβάσουν με ένοπλη συνοδεία τον τέως πρόεδρο από την εξέδρα. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της κομητείας Μπάτλερ, ένα μέλος των Μυστικών Υπηρεσιών πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη, ο οποίος βρισκόταν στην ταράτσα μιας βιομηχανικής εγκατάστασης σε απόσταση πάνω από 130 μέτρα από τη συγκέντρωση, εκτός της περιμέτρου του χώρου όπου ελέγχονταν οι παρευρισκόμενοι για όπλα.

Ο δράστης σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε σοβαρά άλλα δύο. Τα πλάνα έδειξαν αίμα στο πρόσωπο του τέως προέδρου κατά την αποχώρησή του από την εξέδρα, αν και ένας εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση ότι ο Τραμπ ήταν καλά και ελεγχόταν σε τοπικό νοσοκομείο. Τις ώρες μετά τους πυροβολισμούς, το FBI αναγνώρισε τον δράστη ως τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια – στις 14 Ιουλίου, το κίνητρο της επίθεσης παρέμενε ασαφές, αν και οι Αρχές δήλωσαν ότι το ερευνούν ως απόπειρα δολοφονίας. Λίγα είναι γνωστά για τον δράστη.

Τα μητρώα ψηφοφόρων της Πενσιλβάνια δείχνουν ότι ήταν εγγεγραμμένος στους Ρεπουμπλικανούς, αλλά βάσει των ομοσπονδιακών στοιχείων αναφορικά με τη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας φαίνεται ότι κατέθεσε 15 δολάρια σε μια φιλελεύθερη ομάδα το 2021, με τα πλάνα και τις εικόνες να δείχνουν ότι φορούσε ένα μπλουζάκι, το οποίο απεικόνιζε κανάλι του YouTube που ονομάζεται Demolition Ranch, το οποίο προβάλλει πυροβόλα όπλα. Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν δύο ημέρες πριν από την έναρξη του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στις 15-18 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Τραμπ έλαβε το χρίσμα ως επίσημα υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία.

Παραπληροφόρηση

Η επίθεση εναντίον του Τραμπ έγινε εν μέσω αυξημένων πολιτικών εντάσεων εν όψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, εντάσεις που περιλαμβάνουν ρητορική βίας, με ελάχιστα, ωστόσο, τέτοια περιστατικά βίας μέχρι στιγμής φέτος. Οι πολιτικές εντάσεις είναι αυξημένες παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, εν μέσω της απογοήτευσης της Δεξιάς για την κυβέρνηση Μπάιντεν και τις νομικές υποθέσεις εναντίον του Τραμπ, καθώς και της αριστερής εναντίωσης σε ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στο αξίωμα.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν πρόσφατα μετά την καταδίκη του τέως προέδρου στις 31 Μαΐου για 34 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της 1ης Ιουλίου ότι ο πρόεδρος έχει ασυλία από τη δίωξη για ενέργειες που ασκούν τις «βασικές εξουσίες» της προεδρίας. Η κακή πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση συνέβαλαν περαιτέρω στην πολιτική ένταση, με τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον Τραμπ και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μέρος της κλιμακούμενης ρητορικής έχει προέλθει από τους ίδιους τους υποψηφίους, με τον Τραμπ να έχει προηγουμένως καλέσει τους υποστηρικτές του να «διαφυλάξουν την ψήφο» σε μια δήλωση του Δεκεμβρίου 2023 και τον Μπάιντεν να λέει ότι ο Τραμπ αποτελεί απειλή για την αμερικανική Δημοκρατία. Ορισμένοι γνωστοί Ρεπουμπλικανοί, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου αντιπροέδρου του Τραμπ, J.D. Vance, κατηγόρησαν τον Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας. Παρά τις αυξημένες αυτές εντάσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκαν ελάχιστα περιστατικά πολιτικής βίας, ενώ την τελευταία δεκαετία βίαια περιστατικά με στόχο πολιτικά πρόσωπα σημειώθηκαν περιστασιακά.

Η απόπειρα δολοφονίας θα αυξήσει τον κίνδυνο διαδηλώσεων και επιθέσεων με πολιτικά κίνητρα βραχυπρόθεσμα, ιδίως εν μέσω της διάδοσης θεωριών συνωμοσίας σχετικά με το περιστατικό, ενώ οι απειλές είναι πιθανό να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου. Ειδικότερα, οι ακροδεξιές ομάδες είναι πιθανό να οργανώσουν διαδηλώσεις υπέρ του τέως προέδρου Τραμπ, ιδίως κοντά στην αρένα Fiserv Forum στο κέντρο του Μιλγουόκι.

Δεξιές διαδηλώσεις ενδέχεται, επίσης, να λάβουν χώρα σε μεγάλες πόλεις κατά την επόμενη εβδομάδα, όπως το Λος Αντζελες, η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον. Εάν οι εκδηλώσεις προσελκύσουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους, θα δημιουργήσουν τοπικές δυσλειτουργίες στις μεταφορές και καθυστερήσεις στα ταξίδια. Αριστερές ομάδες θα μπορούσαν, επίσης, να οργανώσουν αντιδιαδηλώσεις, αν και ο κίνδυνος αυτός είναι σημαντικά μικρότερος στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι οι περισσότερες αριστερές ομάδες θα διστάσουν να οργανώσουν εκδηλώσεις κατά του Τραμπ αμέσως μετά την επίθεση.

Πιθανοί στόχοι

Εάν πραγματοποιηθούν αντιδιαδηλώσεις, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης συγκρούσεων, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια των συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία και των παρευρισκομένων. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος η απόπειρα δολοφονίας να υποκινήσει επιθέσεις από παράγοντες και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος. Πιθανοί στόχοι επιθέσεων περιλαμβάνουν πολιτικές εκδηλώσεις (συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων και προεκλογικών συγκεντρώσεων), κυβερνητικά κτίρια, χώρους ψυχαγωγίας και δημοφιλείς δημόσιους χώρους, όπως πλατείες και μεγάλες οδικές αρτηρίες.

Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πυροβολισμούς, εμβολισμούς οχημάτων ή βομβιστικές επιθέσεις, δημιουργώντας περαιτέρω κινδύνους για την ασφάλεια. Εν τω μεταξύ, η κακή πληροφόρηση ή η παραπληροφόρηση γύρω από την απόπειρα δολοφονίας ήδη εξαπλώνεται και η αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές απόψεις του δράστη θα τροφοδοτήσει πιθανότατα θεωρίες συνωμοσίας και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος. Αποδεικνύοντας αυτήν την ανησυχία, άτομα έχουν ήδη υποστηρίξει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο πυροβολισμός ήταν μια επιχείρηση που είχε ως στόχο να ενισχύσει την υποστήριξη προς τον Τραμπ, ενώ άλλοι έχουν διατυπώσει ότι το λεγόμενο «βαθύ κράτος» επιχείρησε να δολοφονήσει τον Τραμπ. Τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσουν την απειλή στοχευμένων επιθέσεων με πολιτικά κίνητρα την επόμενη εβδομάδα.

Αν και οι κίνδυνοι αυτοί ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα έντονοι τις επόμενες ημέρες, θα παραμείνουν πιθανότατα αυξημένοι και τους επόμενους μήνες εν όψει των προεδρικών εκλογών. Ο κίνδυνος βίας είναι πιθανό να κλιμακωθεί κατά την άμεση προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας, την ημέρα των εκλογών (συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών εγκαταστάσεων) και μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου