Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Αποστολή στην Κύπρο: Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τον βηματισμό τους στον δρόμο επίλυσης του Kυπριακού – Δείτε εικόνες

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τον βηματισμό τους στον δρόμο επίλυσης του Kυπριακού. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης συμφωνούν ότι «η ακινησία δεν μπορεί να παράγει κίνηση».

Ανταπόκριση από Λευκωσία: Χρήστος Μαζανίτης

Η διχοτόμηση της Κύπρου αποτελεί «μια απόδειξη ανοχής όσων επιτρέπουν να διατηρείται ακόμα. Είναι μια ανοχή που δεν πρέπει να καταλήξει σε λήθη. Απέναντι σε όλα αυτά, η θέση μας είναι σαφής. Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστουδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο, για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε χθες ιστορικά ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που έδωσε το παρών σε αντικατοχική εκδήλωση στην Κύπρο για την 20η Ιουλίου. Πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός «Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουμε το χρεοκοπημένο δόγμα ότι η ακινησία παράγει κίνηση. Ούτε βέβαια συμβιβαζόμαστε με τη μοιρολατρική διαπίστωση πως κάθε νέος χρόνος θα είναι ίδιος ή χειρότερος από τον προηγούμενο. Και είμαι σίγουρος ότι τα λόγια αυτά εκφράζουν απόλυτα και τον καλό μου φίλο Νίκο.

Θεωρούμε ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και στην πρόοδο του Κυπριακού».

Επί της ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων που έχουν οι δυο χώρες ώστε να προχωρήσουν με τη συνδρομή της ΕΕ στην επίλυση του κυπριακού, θέτοντας όμως και κόκκινες γραμμές: «Το γεγονός ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο, θα έλεγα. Η Ελλάδα πλέον συνομιλεί με όλους ως ένα κράτος ισχυρό σε όλα τα πεδία, οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά. Δεν υπάρχει συνεπώς άλλος δρόμος από αυτόν τον οποίο συμμερίζεται και ο ΓΓ του ΟΗΕ όπως διαπίστωσα και στην τελευταία μας συνάντηση πριν από λίγες μέρες. Ο δρόμος δηλαδή της επανεκκίνησης των συνομιλιών με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσει η ειδική απεσταλμένη κα. Ολγκίν».

Στην παραδοχή ότι καταβάλλονται προσπάθειες επανεκκίνησης του διαλόγου προχώρησε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, να επανενώσουμε την Κύπρο πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό που έδωσε το «παρών» για πρώτη φορά στις αντικατοχικές εκδηλώσεις ανήμερα της μαύρης επετείου από την 20η Ιουλίου 1974.

«Φίλε Κυριάκο θέλω να σε ευχαριστήσω για αυτή την ιστορική, γιατί πρόκειται για ιστορική επίσκεψη, του πρώτου Έλληνα πρωθυπουργού στις επετειακές εκδηλώσεις για καταδίκη του τουρκικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ανέφερε ο πρόεδρος της Κύπρου για να συμπληρώσει: «Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας, όπως βλέπουμε στην ευρωπαϊκή ένωση η οποία έχει τις λύσεις και τις απαντήσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, να επανενώσουμε την Κύπρο πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Στην επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν που έχει συμφωνηθεί να γίνει τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι (δυο) φέρονται να προωθούν το πρώτο στάδιο των συζητήσεων πριν την έναρξη του διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου