Του Κώστα Ράπτη
Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία. Όμως οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι, μαζί με την αυτοαποκαλούμενη "Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ”, εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους κρουζ εναντίον "στόχου ζωτικής σημασίας” στη Χάιφα του Ισραήλ.
Αν αυτό ισχύει, θα είναι μια σημαντική επίδειξη ισχύος από μέρους των Υεμενιτών οι οποίοι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους από την Ερυθρά Θάλασσα, επεξέτειναν το βεληνεκές τους στον Κόλπο του Άντεν και τώρα φέρονται να υλοποιούν την απειλή τους ότι είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν πλήγματα στη Μεσόγειο.
Ο Γιαχία Σαρία, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης που σε συνεργασία με το σιιτικό κίνημα Ανσαρουλλάχ (όπως ονομάζονται επισήμως οι Χούθι) ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και μεγάλο τμήμα της χώρας, χαρακτήρισε επιτυχημένη την επίθεση στη Χάιφα κατά την ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το δίκτυο Al Masirah. Προανήγγειλε επίσης συνέχιση των πληγμάτων κατά το Ισραήλ, έως ότου τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
Όμως το συγκεκριμένο πλήγμα, σε συνεργασία μάλιστα με τους σιίτες αντάρτες του Ιράκ παραπέμπει αλλού: στην εντονότερη συσπείρωση του υπό ιρανική ηγεσία "άξονα της αντίστασης”, προκειμένου να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα, ενώ το Ισραήλ προαναγγέλλει κλιμάκωση της ένοπλης δράσης εναντίον της Χεζμπολλάχ του Λιβάνου.
Η ίδια η Χεζμπολάχ, δια του ηγέτη της Χασάν Νασράλλα, έχει προειδοποιήσει ότι οι οπλικές της δυνατότητες δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως – και το πλήγμα των Χούθι στη Χάιφα, εφόσον αληθεύει, καταδεικύνει ότι έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμη για τις δυνατότητες των Υεμενιτών.
Αυτού του τύπου η επιχειρησιακή αναβάθμιση είναι άραγε άσχετη προς την προειδοποίηση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι, σε περίπτωση που κλιμακωθούν τα πλήγματα σε ρωσική επικράτεια με τη βοήθεια της Δύσης, η χώρα του θα αποστείλει οπλισμό σε "περιοχές” κρίσιμες για τα αμερικανικά συμφέροντα; Οι πρόσφατοι εναγκαλισμοί του Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ της Βόρειας Κορέας δείχνουν ότι για τη Μόσχα δεν ισχύουν πλέον οι περιορισμοί του παρελθόντος ως προς τις συμπράξεις που δύναται να διανοηθεί.
Το περιοδικό Newsweek υποστηρίζει ότι η πιθανή συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των Χούθι θα μπορούσε να επιδεινώσει το στρατηγικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές δυνάμεις καθώς επιδιώκουν να προστατεύσουν την εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και πέρα από αυτήν. Το Σάββατο το Middle East Eye, επικαλούμενο ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, αναφέρθηκε σε ενδείξεις ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το κίνημα των Χούθι βαλλιστικούς πυραύλους κρουζ κατά πλοίων Νωρίτερα φέτος, οι Χούθι συμφώνησαν να μην στοχεύουν ρωσικά ή κινεζικά πλοία. Τον Μάρτιο, το μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Αλί αλ-Καχούμ, δήλωσε ότι υπάρχει "μια συνεχής συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Υεμένης, Ρωσίας, Κίνας και κρατών Brics, καθώς και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε διάφορους τομείς”. "Αυτό” πρόσθεσε "είναι απαραίτητο για να πνίξουν την Αμερική, τις ΗΠΑ και τη Δύση στο βούρκο γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, για να βαλτώσουν, να αποδυναμωθούν και να μην μπορέσουν να διατηρήσουν τη μονοπολικότητα”.
Σύμφωνα με το Newsweek, οι Χούθι ήδη πιστεύεται ότι κατέχουν ρωσικής κατασκευής υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ P-800 Oniks, που αποκτήθηκαν μέσω της Συρίας και της Χεζμπολάχ. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε τον Μάρτιο ότι η υμεντική οργάνωση έχει αρχίσει να παράγει τον δικό της υπερηχητικό πύραυλο, ικανό να φτάσει ταχύτητες έως και 8 Mach, που λειτουργεί με στερεά καύσιμα”.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι είχε χαρακτηρίσει ανακριβείς τις πληροφορίες αυτές, διαβεβαιώνοντας πως "δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οι Χούθι έχουν πρόσβαση σε ένα υπερηχητικό όπλο. Άρα, μπορώ να σας απομακρύνω από αυτό”. Ωστόσο ο Ουίλιαμ Άσερ πρώην ανώτερος αναλυτής της CIA για θέματα Μέσης Ανατολής είπε στο Middle East Eye ότι μια κλιμάκωση των μεθοριακών επισοδίων Ισραήλ-Χεζμπολάχ σε πόλεμο πλήρους κλίμακας θα εμβάθυνε πιθανότατα τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ρωσίας για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ, αλλά και των Χούθι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου