Η Κύπρος (ξανά) στο απόσπασμα; Γιατί ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ έπαιξε το βρώμικο παιγνίδι της Τουρκίας; Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)
Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega
Hellas Journal
Άκουσα διάφορες εικασίες για τους λόγους, που επέβαλαν ή ανάγκασαν τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνων, Βασίλι Νεμπένζια να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για την αποστολή της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ.
Θα κρατήσω τον ισχυρισμό διπλωματικής πηγής ότι απλά εξυπηρέτησε την Τουρκία σε μία δύσκολη διπλωματική στιγμή, διότι είναι σχεδόν αδύνατον να “στρογγυλέψει” την αλήθεια η Προσωπική Απεσταλμένη, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες:
Ότι, δηλαδή, από τη στιγμή κατά την οποία η κατοχική Τουρκία έφυγε από το πλαίσιο λύσης και απαιτεί δύο κράτη, αυτή έχει την ευθύνη για οποιαδήποτε αποτυχία επανέναρξης του διαλόγου. Που κάνω λάθος; Μα πουθενά…
Για τη Λευκωσία είναι ανησυχητικά δύο πράγματα, τα οποία χρειάζονται εξήγηση από τη ρωσική διπλωματία, η οποία και προφανώς δεν θα ανταποκριθεί, καθώς το “παίζει” ζόρικη έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το πρώτο είναι η κουβέντα του για τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά. Και ο κ. Γκουτέρες και οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τα τίναξε όλα στον αέρα το τελευταίο βράδυ. Θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η Ρωσία πιστεύει ότι η ευκαιρία χάθηκε λόγω της Τουρκίας ή όχι.
Ανοίγω μία παρένθεση: Είδα τις προάλλες τον γνωστό υπάλληλο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, να ισχυρίζεται ότι τα πρακτικά του Κραν Μοντανά δήθεν παραποιήθηκαν για να δείξουν μία άλλη εικόνα.
Επειδή εγώ δημοσίευσα τα απόρρητα έγγραφα του ΟΗΕ, τον προκαλώ να μας αποδείξει έστω και μία παραποίηση. Τα Ηνωμένα Έθνη που τα αφορούσε η διαρροή των εγγράφων του, δεν τόλμησε ποτέ να με διαψεύδει. Εδώ κλείνει η παρένθεση.
Και το δεύτερο είναι η αναφορά του Ρώσου Πρέσβη σε σκλήρυνση των θέσεων των δύο πλευρών. Ελπίζω να εννοεί σκλήρυνση των θέσεων από την Τουρκία, διότι η ελληνική πλευρά μονίμως κάνει ένα βήμα πίσω και υποχωρεί.
Έχει ενδιαφέρον η συνέχεια. Ποικίλουν οι αναλύσεις, οπότε ας παραθέσουμε τις πληροφορίες που έχουμε.
Η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ μπορεί να επικαλεστεί προσωπικούς λόγους για να μην συνεχίσει την αποστολή της. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Γενικός Γραμματέας θα κηρύξει αυτό που συνηθίσαμε να λέμε “λήξη της προσπάθειας”.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, όταν επισκέφθηκε την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, είχε μία συνάντηση με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όλοι εξέφρασαν τη θέση ότι η προσπάθεια αυτή της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ πρέπει να συνεχιστεί. Όλοι, και η Ρωσίδα αναπληρωτής μόνιμη αντιπρόσωπος, που ήταν παρούσα εν τη απουσία του πρέσβη, Βασίλι Νεμπένζια.
Επίσης μία άλλη πληροφορία, την οποία επιβεβαιώσαμε, αναφέρει ότι ο Πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε στο γραφείο του τους μόνιμους αντιπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας για συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα.
Η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ άκουσε και από τους πέντε αντιπροσώπους ότι θέλουν να συνεχιστεί η αποστολή της.
Νομίζω ότι η Προσωπική Απεσταλμένη είδε ότι από το Κυπριακό δεν θα κερδίσει τη δόξα που επιδιώκει για να προσπαθήσει να εκλεγεί Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη λήξη της θητείας του Αντόνιο Γκουτέρες.
Το δεύτερο σημείο που την αναγκάζει να επιθυμεί να αποχωρήσει, είναι ο πόλεμος από τον Κόλιν Στιούαρτ. Ο εν λόγω κυρίως προσπάθησε και πιστεύω τα κατάφερε να της επιβάλει τις φιλοτουρκικές θέσεις του.
Ο πρέσβης της Μόσχας και νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας έθεσε και το όριο των ευθυνών και των αποφάσεων για την Προσωπική Απεσταλμένη και έχουν μεγάλη σημασία τα λόγια του, στη διάρκεια του παραληρήματος του, για το θέμα αυτό:
Είναι προνόμιο του Γενικού Γραμματέα, τόνισε, το ζήτημα της παράτασης της εντολής της κ. Ολγκίν. Αυτό είναι απολύτως προνόμιο του Γενικού Γραμματέα, επειδή είναι η Προσωπική του Απεσταλμένη. Δεν είναι Απεσταλμένη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε του Ειδικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό, εννοεί του Κόλιν Στιούαρτ.
Η ρωσική αρνητική, κατά τη γνώμη μου, παρέμβαση ήταν μελετημένη. Ενώ η ερώτηση ΔΕΝ ήταν συνεννοημένη, ο Βασίλι Νεμπένζια έδειξε προετοιμασμένος από καιρό. Η Λευκωσία και η Αθήνα πρέπει να επαγρυπνούν και να προσέξουν να μην “φορέσουν” στην Κύπρο την επικίνδυνη τετραμερή διάσκεψη…
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου