Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Η Κίνα επεκτείνει τις βάσεις υποκλοπής τηλεπικοινωνιών στην Κούβα – Ανησυχία στις ΗΠΑ


Ιούλιος 3, 2024. Ελλάδα.

Φωτό: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ελλιμενισμένα στην Αβάνα της Κούβας (13 Ιουνίου 2024)

Ουάσινγκτον.

Νέες δορυφορικές εικόνες της Κούβας δείχνουν σημάδια ότι η χώρα εγκαθιστά ενισχυμένες δυνατότητες επιτήρησης σε τέσσερις στρατιωτικές βάσεις με ύποπτους δεσμούς με την Κίνα, παρέχοντας στο Πεκίνο ένα δίκτυο εγκαταστάσεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκοπεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι εικόνες, που παρουσιάστηκαν σε έκθεση την Τρίτη από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, τραβήχτηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Δείχνουν νέες ή πρόσφατες κατασκευές σε τρεις τοποθεσίες κοντά στην πρωτεύουσα, την Αβάνα, καθώς και εργασίες σε μια τοποθεσία που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, όχι μακριά από τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.

«Χωρίς πρόσβαση σε διαβαθμισμένο υλικό, ο προσδιορισμός των ειδικών στόχων αυτών των εγκαταστάσεων είναι σχεδόν αδύνατος», αναφέρει η έκθεση.

 «Ωστόσο, η προσθήκη εξοπλισμού παρακολούθησης του διαστήματος σε μέρη όπως το Μπεχουκάλ /Bejucali και το Καλαμπαζάρ/Calabazar είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι η Κούβα δεν έχει δικούς της δορυφόρους ή δικό της διαστημικό πρόγραμμα».

Το Μπεχουκάλ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη από τις τέσσερις τοποθεσίες, σύμφωνα με τους αναλυτές του CSIS, και έγινε για πρώτη φορά γνωστή κατά τη διάρκεια της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν η βάση χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων για τη Σοβιετική Ένωση.  

Πρόσφατα, το Μπεχουκάλ κέρδισε τη σημασία του ως σημαντικός σταθμός παρακολούθησης δεδομένων πληροφοριών που είναι ύποπτος για παρακολούθηση ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την Κίνα.

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν στοιχεία ότι το Μπεχουκάλ είχε σημαντικές αναβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας δομής για την ηλεκτρονική κεραία.

Δύο άλλες εγκαταστάσεις κοντά στην Αβάνα – Βαγιάι και Καλαμπαζάρ – έχουν επίσης επεκταθεί. Οι αναλυτές του CSIS αναφέρουν στοιχεία για μια επεκτεινόμενη και εξελισσόμενη αποστολή, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης κεραιών, ραντάρ και άλλου εξοπλισμού που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση δορυφόρων.

Από την ηλεκτρονική έκθεση του CSIS σχετικά με τη δραστηριότητα πληροφοριών της Κίνας στην Κούβα (λήφθηκε από το csis.org)

Η τελευταία εγκατάσταση, στο El Salao, φαίνεται να είναι ακόμα υπό κατασκευή. Αλλά η τοποθεσία του, όχι μακριά από τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στον κόλπο του Γκουαντάναμο κοντά στην πόλη του Σαντιάγο ντε Κούβα, και οι ίδιες οι δομές, θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εικόνες που συλλέγονται από το CSIS δείχνουν την πρόοδο σε κάτι που φαίνεται να είναι μια σειρά από κεραίες με διάμετρο 130 έως 200 μέτρα. Παρόμοιες δομές, σύμφωνα με αναλυτές, έχουν δείξει την ικανότητα να παρακολουθούν σήματα έως και 15.000 χιλιόμετρα μακριά.

Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση CSIS. Αλλά αυτό ακολουθεί μια ανακοίνωση πέρυσι της Wall Street Journal ότι η Κίνα πλήρωνε στην Κούβα αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας εγκατάστασης παρακολούθησης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν αργότερα ότι η Κίνα είχε αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις πληροφοριών της στην Κούβα το 2019, αλλά ότι η απάντηση των ΗΠΑ εμπόδισε το Πεκίνο να επιτύχει τους στόχους του.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας για την ασφάλεια», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη.

Υποστράτηγος Πατ Ράιντερ

«Γνωρίζουμε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα συνεχίσει να προσπαθεί να αυξήσει την παρουσία της στην Κούβα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να το σταματήσουμε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε στενά, λαμβάνοντας μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε».

Η Κίνα απέρριψε την Τρίτη τα ευρήματα της έκθεσης CSIS. Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον τους χαρακτήρισε «τίποτα άλλο παρά συκοφαντία».

«Η αμερικανική πλευρά έχει επανειλημμένα μιλήσει για τη δημιουργία βάσεων κατασκοπείας ή τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων παρακολούθησης στην Κούβα από την Κίνα», είπε ο Λιου Πενγκίου/ Liu Pengyu.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν αμέσως το κακόβουλο σπίλωμα της Κίνας», είπε ο κ. Λιου, προσθέτοντας ότι, «οι ΗΠΑ είναι αναμφίβολα η ηγετική δύναμη όσον αφορά τις υποκλοπές και δεν λυπούνται τους συμμάχους τους».

Η Κούβα αμφισβήτησε επίσης την έκθεση CSIS, επισημαίνοντας ένα άρθρο στη Wall Street Journal.

«Χωρίς αναφορά επαληθεύσιμης πηγής ή αποδεικτικά στοιχεία, επιδιώκει να τρομάξει το κοινό με θρύλους για κινεζικές στρατιωτικές βάσεις που δεν υπάρχουν και κανείς δεν έχει δει», ανέφερε σε ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Κούβας Carlos Fernandez de Cossio στο κοινωνικό δίκτυο Χ.

Η έκθεση CSIS αναφέρει ότι οι σταθμοί παρακολούθησης στην Κούβα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Κίνα να αποκτήσει τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζεται καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατιωτικά.

«Η συλλογή δεδομένων για δραστηριότητες όπως στρατιωτικές ασκήσεις, δοκιμές πυραύλων, εκτοξεύσεις πυραύλων και ελιγμοί υποβρυχίων θα επιτρέψει στην Κίνα να έχει μια πιο εξελιγμένη εικόνα των στρατιωτικών πρακτικών των ΗΠΑ», ανέφερε η έκθεση.

«Οι κουβανικές εγκαταστάσεις θα παρέχουν επίσης τη δυνατότητα παρακολούθησης της ραδιοφωνικής κίνησης και πιθανώς υποκλοπής δεδομένων που αποστέλλονται από αμερικανικούς δορυφόρους καθώς περνούν πάνω από άκρως απόρρητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η έκθεση.

Τέτοιοι σταθμοί παρακολούθησης θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν την Κίνα να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό που η έκθεση περιγράφει ως «θησαυρό δεδομένων» από εμπορικές επικοινωνίες που διέρχονται από τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

voa

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου