Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Στοιβαγμένα χιλιάδες βλήματα των ΕΑΣ: Κίνδυνος να ανατιναχτεί το Λαύριο όπως το Μαρί της Κύπρου


Μία καταγγελία των εργαζομένων των ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), της κρατικής εταιρείας που παράγει βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων για τον Ελληνικό Στρατό και όχι μόνο, προκαλεί τον τρόμο. Όπως λένε στις αποθήκες του Λαυρίου έχουν στοιβαχτεί χιλιάδες βλήματα και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να ανατιναχτούν.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ήταν 11 Ιουλίου 2011. Στην ναυτική του Μαρί στην Κύπρο βρισκόταν πρόχειρα αποθηκευμένη μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, από φορτίο πλοίου που είχε κατασχεθεί κατόπιν υπόδειξης Αμερικανών. Επρόκειτο για εκρηκτικά από το Ιράν με προορισμό την Συρία. Οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν πρωτοφανή έκρηξη. Ήταν 4.00 τα ξημερώματα. Η γη σείστηκε. Ήταν τόσο δυνατή η έκρηξη που οι σεισμογράφοι κατέγραφαν δεδομένα που παρέπεμπαν σε σεισμό.

Όλη η Κύπρος βυθίστηκε στο σκοτάδι επί ώρες, αφού η έκρηξη ισοπέδωσε τα πάντα σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων, μεταξύ των οποίων και τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό που βρισκόταν δίπλα στη βάση. Όσοι βρίσκονταν στη βάση βρήκαν ακαριαίο θάνατο. 13 άτομα νεκρά και 59 τραυματίες, που βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση από το σημείο της έκρηξης.

Κάτι παρόμοιο καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ ότι μπορεί να συμβεί στις αποθήκες της κρατικής εταιρείας, στο Λαύριο. Εκεί όπου βρίσκονται στοιβαγμένα 10.000 βλήματα των 155 χλστ. τα οποία είναι στα αζήτητα, αφού η Σλοβακική εταιρεία που τα παρήγγειλε ως υπεργολάβος δεν τα έχει πουλήσει ακόμη, όπως είχε υποσχεθεί.

Αδιαφανείς διαδικασίες

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι η Σλοβακική κοινοπραξία υπό τον τίτλο MSΜ που εμφανίστηκε… από το πουθενά, μπορεί να οδηγήσει τα ΕΑΣ από την απραξία, που κάποιοι τα έχουν οδηγήσει, στην κερδοφορία και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Όμως, όπως λένε χαρακτηριστικά «παρουσιάστηκε ως “Κοινοπραξία Βαβέλ” με την εμφανή ή αδιαφανή εμπλοκή Τσέχων, Σλοβάκων, Ισπανών, Κυπρίων, μεσαζόντων, αντιπροσώπων αλλά και τις φήμες για Σέρβικες και άλλες εταιρίες του πρώην ανατολικού μπλοκ».

Οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ καταγγέλλουν ότι η Σλοβακική εταιρεία επί της ουσίας χρησιμοποιεί εταιρεία στην Σερβία για να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα, η οποία εταιρεία όμως έχει στενή συνεργασία με την Ρωσία… αν δεν είναι ρωσικών συμφερόντων.

Επί της ουσίας, χρησιμοποιείται από τους Σλοβάκους η κρατική πιστοποιημένη ελληνική εταιρεία ως όχημα για να εισπράττεται η σχετική επιδότηση από την Ε.Ε. για την παραγωγή βλημάτων, τα οποία όμως παραμένουν στοιβαγμένα στο Λαύριο και κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξουν, με ορισμένους να κάνουν λόγο για ρωσικό παιχνίδι με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τελικά η κοινοπραξία MSΜ – ΕΑΣ θα λάβει από την ΕΕ επιδότηση μόλις 17 εκατ. ευρώ, κουτσουρεμένη κατά το ήμισυ, αφού τα στοιχεία φερεγγυότητας των Σλοβάκων δεν έπεισαν τις Βρυξέλλες και… χαριστικά δίνουν αυτό το ποσό λόγω της κρατικής εγγύτητας των ΕΑΣ.

«Σε μια περίοδο που η βιομηχανία πυρομαχικών εμφανίζει διεθνώς υψηλότατη ζήτηση και καταγράφεται εκτόξευση των τιμών, η απόσυρση των ΕΑΣ από την παραγωγή του μεταλλικού μέρους των βλημάτων 155 mm, απεμπολώντας πολύτιμη τεχνογνωσία δεκαετιών, χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική παραγωγική συρρίκνωση και αποδιάρθρωση που στερεί τζίρους εκατ. ευρώ ετησίως θυσιάζοντας παράλληλα εκατοντάδες θέσεις εργασίας οι οποίες ενώ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Πατρίδα μας, δημιουργούνται εκτός χώρας. Ο περιορισμός στην γόμωση και μάλιστα με την υποκοστολογημένη τιμή των 90 ευρώ πιστοποιεί το μέγεθος της «αστοχίας» όταν τα βλημάτα 155 mm αποτιμώνται από 2.500 έως 3.500 δολάρια έκαστο» λένε οι εργαζόμενοι.

Η Σλοβακία είναι χώρα βαθιά εξαρτημένη ενεργειακά από την Ρωσία. Συνεπώς, οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ουκρανία θέτει εν κινδύνω την ενεργειακή της επάρκεια. Η απόφαση της Ουκρανίας, προ ημερών, να κλείσει τον αγωγό της διέλευσης ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζντα προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, προκάλεσε ενεργειακό έμφραγμα στις δύο χώρες, με τον σύμβουλο της Ουκρανικής Προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ να αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι: “οπωσδήποτε η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεν συμπεριφέρονται ως πραγματικοί ειρηνευτές και δεν επιμένουν στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη, αλλά επιμένουν μόνο σε παραχωρήσεις προς τη Ρωσία”.

«Πόρτα» στον Στρατό

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, κύκλοι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρονται να έχουν πειστεί για την φερεγγυότητα της Σλοβακικής εταιρείας, η οποία από πίσω της έχει και μία εταιρεία Τσέχων, η οποία αποτελεί θυγατρική εγνωσμένης αξίας. Σε ερώτημά μας ωστόσο, γιατί δεν έρχεται η «μαμά» εταιρεία να κάνει απευθείας επενδύσεις στα ΕΑΣ και χρειάζεται να βάλει όλες αυτές τις «περίεργες» εταιρείες ως εκπροσώπους της, απάντηση δεν πήραμε.

Οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ, προχωρούν και σε επιπλέον σοβαρές καταγγελίες ως προς την διασπάθιση δημόσιου χρήματος και την απαξίωση κρατικής εταιρείας με περίεργες μεθοδεύσεις, για τις οποίες θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα οι δικαστικές αρχές της χώρας. «Η πλήρης παραγωγική αποεπένδυση των ΕΑΣ, παρά τα 180 εκ. ευρώ που έχουν διατεθεί ως αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου την τελευταία τετραετία, η ελλιπής συντήρηση και ο ανύπαρκτος εκσυγχρονισμός των μηχανολογικού εξοπλισμού τέθηκε από εργαζόμενους ως «κραυγή αγωνίας» για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας με έντονο τον κίνδυνο ατυχημάτων ή ακόμη και ανεξέλεγκτων καταστάσεων, την ώρα που σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγικής διαδικασίας από ενδεχόμενη έλλειψη αντίστοιχης πρόνοιας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ακόμη μία καταγγελία, που έφθασε στο enikos.gr από στρατιωτικές πηγές. Σύμφωνα με αυτή, από το ΓΕΣ έγινε προσέγγιση προς την διοίκηση των ΕΑΣ για την παραγγελία βλημάτων των 105 χλστ. και η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική.

Εάν το παραπάνω επαληθευθεί τότε μιλάμε για επικίνδυνη τροπή για την ασφάλεια της χώρας και το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η «καταγγελία» συζητήθηκε εντόνως σε στρατιωτικά πηγαδάκια του Μεγάρου Μουσικής κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τους εορτασμούς της ημέρας Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου