Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Πλωτό εργοτάξιο η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ»: Επιθεωρούνται οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, τοποθετείται το anti-drone «Κένταυρος» – Στόχος τα μέσα Σεπτεμβρίου


Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» κατά τη διάρκεια πλου στο Αιγαίο. Φωτογραφία: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», η επόμενη κύρια μονάδα του στόλου που θα πάρει την σκυτάλη από το «ΨΑΡΑ», έχει ήδη μετατραπεί σ’ ένα πλωτό εργοτάξιο.

Συνεργεία κάθε ειδικότητας βρίσκονται πάνω στο πλοίο που κατ’ ουσία «γδύνουν» κάθε σύστημά του, είτε για να το επισκευάσουν, είτε για να γίνει έλεγχος που θα δείξει το ποσοστό λειτουργίας του.

Κάθε όπλο του «ΣΠΕΤΣΑΙ» έχει ανοιχτεί, όπως και οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες της φρεγάτας ΜΕΚΟ, με τα συνεργεία του πολεμικού ναυτικού να δίνουν τη δική τους μάχη με τον χρόνο, έως περίπου τα μέσα Σεπτεμβρίου όπου υπολογίζεται ο κατάπλους του «ΨΑΡΑ» πίσω στο ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Χιλιόμετρα καλωδιώσεων, τρυπάνια για τοποθέτηση επιπλέον συστημάτων και δεκάδες εργατοώρες ώστε το «ΣΠΕΤΣΑΙ» να ξεκινήσει τις εν όρμω κι εν πλω δοκιμές που θα μετατρέψουν την 30 ετών φρεγάτα σε «Combat Ready», με ότι μπορεί στην παρούσα στιγμή να ενισχυθεί για να μεταβεί στην πολεμική ζώνη της Ερυθράς θάλασσας.

Το «ΣΠΕΤΣΑΙ» με την άφιξη της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» θα πάρει ορισμένα συστήματα από το εμπειροπόλεμο πλοίο που πλέει το διάστημα αυτό στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, συνοδεύοντας και προστατεύοντας εμπορικά πλοία από την απειλή των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» μέσα στις επόμενες ημέρες θα λύσει ξανά κάβους για να ξεκινήσει τις εν πλω συνοδείες και προστασίες των εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την «καυτή» θαλάσσια ζώνη. Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι το διάστημα αυτό δεν υπάρχει η αυξημένη κίνηση εμπορικών πλοίων, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όταν δηλαδή ξεκίνησε η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ». Κατά συνέπεια, το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας είχε την ευκαιρία για ολιγοήμερη ανάπαυση στο λιμάνι του Τζιμπουτί. Βεβαίως το προηγούμενο διάστημα το «ΨΑΡΑ» κατάφερε και εξουδετέρωσε Μη Επανδρωμένες απειλές που είχαν εκτοξευτεί από το έδαφος της Υεμένης.

Το «ΨΑΡΑ» κατά τη διάρκεια της αποστολής του βρέθηκε και νότια από το στενό του Μπαμπ Ελ Μαντέμπ, το σημείο δηλαδή που έχει πλάτος μόλις 20 ναυτικών μιλιών και μήκος 70, μεταξύ της Αραβικής χερσονήσου και του Κέρατος της Αφρικής. Από εκεί διέρχονται σε ετήσια βάση πάνω από 20.000 εμπορικά πλοία, δηλαδή το 30% της παγκόσμιας κυκλοφορίας.

Η Ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» ήδη συμπλήρωσε 5 μήνες επιχειρησιακής δράσης στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας. Μετέχουν στο πεδίο τέσσερις ναυτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 2500 ώρες ενεργούς προστασίας εμπορικών πλοίων, πλέοντας για περισσότερα από 32.000 ναυτικά μίλια. 250 αιτήματα συνοδείας έχουν υλοποιηθεί.

Ο «Κένταυρος»

Ο κατάπλους του «ΨΑΡΑ» στην Σαλαμίνα σημαίνει και την αφαίρεση του anti-drone της ΕΑΒ «Κένταυρος» ώστε να τοποθετηθεί στην επόμενη ΜΕΚΟ που θα αποπλεύσει για την Ερυθρά θάλασσα.

Μπορεί το anti-drone σύστημα να έδειξε την αξία του στο πεδίο, σε διαφορετικές περιπτώσεις και με μεγάλη επιτυχία, πλην όμως τονίζουν στρατιωτικά χείλη ότι ακόμη κι αν είχε επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΑΒ, απαιτείται χρόνος για την ανάπτυξη ενός δεύτερου ίδιου συστήματος.

Τα περί χρόνου για την ανάπτυξη του anti-drone, επισημαίνεται κι από πηγές στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία είναι σαφές ότι αναμένει το επόμενο βήμα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο δεν θα είναι άλλο από παραγγελίες περισσότερων «Κενταύρων».

Ακόμη κι αν υπήρχε συμφωνία, για την υλοποίηση των βημάτων που χρειάζονται, δεν έφταναν ούτε έξι μήνες, λένε με νόημα οι ίδιες πηγές. Από την ενημέρωση της Εθνικής αντιπροσωπείας ως τη συμβασιοποίηση, την παραγγελία υλικών, την αποδέσμευση κονδυλίων, τις δοκιμές, κ.ο.κ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα επιτελεία που ήδη έχουν δοκιμάσει τον «Κένταυρο» έχουν ζητήσει από τους ερευνητές της ΕΑΒ να εφαρμόσουν έναν ακόμη αισθητήρα στο anti-drone ώστε να γίνει ακόμη πιο αυτόνομο σ’ ό,τι έχει να κάνει με την έρευνά του, είτε στην ξηρά, είτε στην θάλασσα, μια κι εκεί εξήχθησαν συμπεράσματα από την χρήση του και το σύστημα πήρε το βάπτισμα του πυρός.

Το μέλλον των ΜΕΚΟ

Μάχη με τον χρόνο όμως δεν δίνεται μόνο για να ετοιμαστεί η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ». Η μάχη που έχει ξεφύγει του χρονοδιαγράμματος είναι αυτή για την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Η HellasJournal έχει ενημερώσει ότι η αναβάθμιση αυτή έχει δυο πυλώνες.

  • Ο πρώτος αφορά τα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες των τεσσάρων φρεγατών. Ήδη τα συμπεράσματα από την Ερυθρά θάλασσα έχουν δείξει την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί το επιτελείο ώστε να μετατρέψει πλοία παρωχημένης τεχνολογίας, σε φρεγάτες ικανές ν’ ανταπεξέλθουν στην αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών.
  • Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ενίσχυση του κήτους, τις μηχανολογικές εργασίες κι αυτά σε μεγάλο βαθμό αναλογούν στους ανθρώπους που έως σήμερα κρατάνε ολοζώντανα και επιχειρησιακά τα γερασμένα σκαριά του στόλου.

Για την επίτευξη της συμφωνίας πολύ πιθανό να χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις, διότι οι Νομοθεσίες των πιθανά συμβαλλόμενων κρατών έρχονται σε αντιδιαστολή, με αποτέλεσμα πολλά να συσσωρεύονται σε αυτό το σημείο.

Πάντως τόσο η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, όσο και του ναυτικού επιτελείου για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στον γερασμένο στόλο, ως πρώτη λύση προκρίνουν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, ενώ σε συνεργασία πιέζουν για την επίτευξη άμεσης απόφασης και για καινούργια πλοία.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου