Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Eurofighter ΓΙΟΚ για Τουρκία, γερμανικό ΜΠΛΟΚ


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurofighter, Τζιανκάρλο Μεζανάτο, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για το Eurofighter και ότι η Άγκυρα ήθελε να αγοράσει 40 έως 50 αεροσκάφη, αλλά η πώληση μπλόκαρεται από τη Γερμανία.

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
ΠΗΓΗ directus.gr

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Eurofighter, Τζιανκάρλο Μετζανάτο, συναντήθηκε με δημοσιογράφους στο Διεθνές Αεροπορικό Σαλόνι Farnborough (FIA) στην Αγγλία την περασμένη Τρίτη. Ο Mezzanatto είπε ότι εξακολουθεί να μένει στον στόχο της «πώλησης 150-200 αεροσκαφών» που έχει οριστεί για τον Ιούνιο του 2023 και ότι, παρόλο που έχουν λάβει 69 παραγγελίες μέχρι στιγμής, θα φτάσουν στον καθορισμένο αριθμό. Εξήγησε επίσης ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για το Eurofighter και ότι η πώληση μπλοκάρεται από τη Γερμανία.

Η πολυεθνική κοινοπραξία, η οποία περιελάμβανε το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, πούλησε πρόσφατα 25 αεροσκάφη στη Μαδρίτη, 20 αεροσκάφη στο Βερολίνο και 24 αεροσκάφη στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο του 2023. Ένας πιθανός αγοραστής είναι έκτοτε η Τουρκία, η οποία έχει αφαιρεθεί από το πρόγραμμα F-35. Η Άγκυρα ήθελε να αγοράσει 40 έως 50 από τα αεροσκάφη, αλλά αυτές οι προσπάθειες εμπόδισαν τη Γερμανία, είπε ο Mezzanato.

Ο Ιταλός Διευθύνων Σύμβουλος τόνισε ότι μια τέτοια παρεμπόδιση μπορεί να έχει γίνει λόγω των δραστηριοτήτων γεώτρησης που πραγματοποιεί η Τουρκία στο πλαίσιο της έρευνας φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Eurofighter, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 27 Μαρτίου 1994, χρησιμοποιείται από την Αυστρία, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, εκτός από τα μέλη της κοινοπραξίας που το παρήγαγαν.”

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου