* Του Κώστα Σαρικά
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συμμετοχή της τουρκικής αεροπορίας στην «RAMSTEIN FLAG 24» έπειτα από όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στα όρια των Χωρικών Υδάτων Κάσου – Καρπάθου με την Τουρκία να στήνει έπειτα από τέσσερα χρόνια σκηνικό έντασης.
Η ωμή αμφισβήτηση από την Άγκυρα των Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων και η στρατικοποίηση επί του πεδίου των αιτιάσεων της Τουρκίας περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σύμφωνα με το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο έφερε νέα δεδομένα στις σχέσεις με την Αθήνα. Αν και η ένταση εκτονώθηκε χωρίς περαιτέρω συνέπειες με την απομάκρυνση των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας και την ολοκλήρωση των ερευνών από το Ιταλικό πλοίο, θεωρείται δεδομένο ότι οι γείτονες θα επανέλθουν στο ζήτημα όπως φάνηκε άλλωστε από όσα ακολούθησαν και κυρίως από την προκλητική διαρροή του τουρκικού υπουργείου άμυνας.
Το προηγούμενο διάστημα τα επιτελικά Στελέχη από τις Πολεμικές Αεροπορίες οι οποίες θα συμμετέχουν στην άσκηση RAMSTEIN FLAG 24 συναντήθηκαν αρκετές φορές προκειμένου να καταλήξουν στον τελικό σχεδιασμό της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης, τα σενάρια, τις περιοχές και τους συνδυασμούς των μαχητικών τα οποία θα λάβουν μέρος σε κάθε αποστολή.
Η Πολεμική Αεροπορία, ως φιλοξενούσα για πρώτη φορά της μεγαλύτερης άσκησης της Συμμαχίας στην Ευρώπη, έχει καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις τις για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των σεναρίων με πρόθεση να χρησιμοποιηθεί το σύνολο του FIR Aθηνών στο οποίο περιλαμβάνονται περιοχές στις οποίες η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνική Κυριαρχία και δικαιοδοσία να εκδίδει navtex και notam για ασκήσεις πολεμικών πλοίων και φυσικά των μαχητικών τα οποία θα συμμετέχουν.
Τα μαχητικά που θα συμμετάσχουν θα πρέπει – σύμφωνα με τη διαδικασία – να καταθέτουν Σχέδια Πτήσης στη χώρα που φιλοξενεί την άσκηση. Από τις πρώτες αντιδράσεις των Επιτελών της Τουρκίας φάνηκε η γνωστή θέση της γείτονος να ζητήσει εξαίρεση περιοχών στο Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο στις οποίες περιλαμβάνονται και Ελληνικά νησιά τα οποία σύμφωνα με την Άγκυρα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα. Εκτός της Τουρκίας καμία άλλη από τις χώρες που συμμετέχουν στη RAMSTEIN FLAG 24 δεν προέβαλε αντιρρήσεις.
Ο φάκελος της άσκησης βρίσκεται πλέον στο AIRCOM COMMAND του ΝΑΤΟ στο Ramstein της Γερμανίας όπου οι Επιτελείς της Συμμαχίας θα καταλήξουν στον τελικό σχεδιασμό, στα σενάρια και στις περιοχές της άσκησης. Το σχετικό έγγραφο θα πρέπει να υπογράψει κάθε χώρα η οποία θα λάβει μέρος στην άσκηση. Και εκεί θα φανεί τελικά εάν οι γείτονες στείλουν μαχητικά στην Ελλάδα ή αποφασίσουν να αποσυρθούν από την RAMSTEIN FLAG. Ενδεχόμενο υπάρχει να συμμετέχουν σε περιορισμένα σενάρια πετώντας από Αεροπορικές Βάσεις στη χώρα τους χωρίς να μετασταθμεύσουν τελικά στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Αρκετές φορές στο παρελθόν πάντως οι γείτονες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις εντός του FIR Αθηνών αρνούμενοι να δεχθούν Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Ήδη πάντως στην Ανδραβίδα οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει και αναμένεται να κορυφωθούν στα τέλη Αυγούστου καθώς πλέον ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για την Ευρωπαϊκή «Red Flag», το μεγαλύτερο αεροπορικό event του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
H «RAMSTEIN FLAG 24», όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου με συμμετοχή 12 κρατών και περίπου 140 μαχητικών και άλλων εναέριων μέσων.
Στην άσκηση θα πετάξουν όλα τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης, μεταξύ των οποίων F-35 από ΗΠΑ και Ιταλία, Rafale και Mirage 2000-5 από Γαλλία, όπως επίσης Gripen από Σουηδία και Ουγγαρία, Eurofighter Typhoon από Ισπανία και Ιταλία, F-18 των ΗΠΑ και F-16 από Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τουρκία, ενώ η Πολεμική μας Αεροπορία, όπως και στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», θα έχει ηχηρή παρουσία με σημαντικό αριθμό μαχητικών με έμφαση στα Rafale και στα F-16 Viper.
Πρόκειται για άσκηση η οποία σχεδιάζεται από το NATO και περιλαμβάνει μια σειρά από ρεαλιστικά σενάρια υψηλής δυσκολίας, με αποστολές στο σύνολο του FIR Αθηνών που θα περιλαμβάνουν τακτικές Counter Anti-Access / Area Denial και Integrated Air and Missile Defense, ενώ στα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνεται επίσης η αντιμετώπιση απειλής από βαλλιστικούς πυραύλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου