Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Ουκρανία-Ρωσία: Το πρόβλημα των κινητών τηλεφώνων στον πόλεμο – εντοπίζονται και αποδεκατίζονται στρατιώτες

Ιούλιος 29, 2024. Ελλάδα.

Οι Ρώσοι στρατιώτες φαίνεται να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα προσωπικά κινητά τηλέφωνα τους, για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τα, για εργασίες όπως ο συντονισμός των χτυπημάτων και η πλοήγηση στο πεδίο της μάχης, γράφει το businessinsider.

Πρώην στρατιωτικοί των ΗΠΑ λένε ότι αυτή η τάση υπογραμμίζει την έλλειψη ασφαλών επιλογών στρατιωτικής επικοινωνίας ή πειθαρχίας και αφήνει τους Ρώσους στρατιώτες ευάλωτους στις ουκρανικές επιθέσεις.

Το Κίεβο έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για να εξαπολύσει θανατηφόρες επιθέσεις στις θέσεις των Ρώσων στην ανατολική Ουκρανία.

Μέτρα από το Κρεμλίνο

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η ρωσική κυβέρνηση εργάζεται ενεργά για να τερματίσει αυτή την τάση. Η Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου της, η Κρατική Δούμα, πρότεινε πρόσφατα μια τροπολογία που θα επιτρέψει στους στρατιώτες της να τιμωρούνται για χρήση προσωπικών τηλεφώνων ενώ πολεμούν στην Ουκρανία.

«Το να φοράς gadget ενώ υπηρετείς σε περιοχή ειδικών επιχειρήσεων θα θεωρείται σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα», ανέφεραν τη Δευτέρα τα ρωσικά κρατικά μέσα, προσθέτοντας ότι «αυτό προκύπτει από τις τροπολογίες που υποστήριξε η Επιτροπή Άμυνας της Κρατικής Δούμας».

Σύμφωνα με αναλυτές συγκρούσεων στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (The Institute for Stady of War), η τροπολογία έχει επικριθεί ευρέως από Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ, οι οποίοι προτείνουν ότι η τιμωρία των στρατιωτών για χρήση τηλεφώνων θα παρεμπόδιζε τις επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης, την επιμελητεία και τη διοίκηση και τον έλεγχο, δεδομένης της ευρέως διαδεδομένης χρήση προσωπικών συσκευών στο πεδίο της μάχης .

Αναλυτές έγραψαν σε μια αξιολόγηση ότι «Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ισχυρίστηκαν ότι ο ρωσικός στρατός βασίζεται σημαντικά στις προσωπικές του συσκευές για τη μετάδοση συντεταγμένων στόχων για να ζητήσει πυρ σε Ρώσους πυροβολητές και χειριστές drone, για πλοήγηση σε περιοχές στην πρώτη γραμμή και για συντονισμό μεταξύ των μονάδων».

Οι κίνδυνοι των προσωπικών τηλεφώνων

Ο Νταν Ράις, πρώην αξιωματικός πυροβολικού του αμερικανικού στρατού που στο παρελθόν υπηρέτησε ως ειδικός σύμβουλος της ουκρανικής στρατιωτικής ηγεσίας, είπε ότι η εξάρτηση από τα τηλέφωνα δείχνει την έλλειψη επαρκών και ασφαλών στρατιωτικών επικοινωνιών για τους Ρώσους στρατιώτες.

Αυτό το είδος των πραγμάτων ήταν από καιρό πρόβλημα για τους Ρώσους.

«Ρεαλιστικά, το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός δεν επιβάλλει την «απαγόρευση χρήσης κινητού τηλεφώνου» οφείλεται στο ότι θα λάβουν εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα» δήλωσε στο Business Insider ο Ράις, τώρα πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στο Κίεβο.

«Επομένως, είναι αυτονόητο, ότι η χρήση μη ασφαλών κινητών τηλεφώνων που απευθύνονται σε πολίτες, από τους στρατιώτες θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους και αποτυχίες της ρωσικής αποστολής».

Η ηλεκτρονική κατασκοπεία καραδοκεί

Ο Mark Cancian, ειδικός στην άμυνα και συνταξιούχος συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, είπε ότι το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν προσαρμοσμένα – και εξαιρετικά ασφαλή – στρατιωτικά συστήματα επικοινωνιών.

Αλλά αυτό είναι ακριβό, ενώ όλοι έχουν ήδη ένα κινητό τηλέφωνο, γεγονός που το καθιστά μια ελκυστική, αν και επικίνδυνη, επιλογή.

«Αυτή η συμπεριφορά λέει δύο πράγματα για τον ρωσικό στρατό. Από τη μία πλευρά, προσαρμόζεται στις συνθήκες στο πεδίο της μάχης, χρησιμοποιώντας μη στρατιωτικές εφαρμογές όπου οι στρατιωτικές εφαρμογές δεν λειτουργούν», είπε στο Business Insider ο Cancian, ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

«Από την άλλη», είπε, «υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία που σίγουρα εκμεταλλεύονται οι Ουκρανοί».

Για παράδειγμα, η Ουκρανία μπορεί να εντοπίσει έναν Ρώσο στρατιώτη μέσω των δεδομένων του κινητού του.

Η χρήση πολλαπλών τηλεφώνων σε μια γενική περιοχή θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερη δραστηριότητα των στρατευμάτων, η οποία θα ήταν μια πιθανή επιλογή επίθεσης για το Κίεβο.

Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη στα τέλη του 2022, όταν η Ουκρανία εξαπέλυσε ένα καταστροφικό χτύπημα ακριβείας κατά των ρωσικών στρατευμάτων που συγκεντρώθηκαν στη Makiivka, στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς.

Στη συνέχεια, η Μόσχα κατηγόρησε τους στρατιώτες της για τον υψηλό αριθμό νεκρών, λέγοντας ότι το Κίεβο είχε εντοπίσει την τοποθεσία τους χάρη στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας τους. Ωστόσο, μπορεί να υπήρχαν και άλλοι παράγοντες.

Ο άλλος κίνδυνος για τη Ρωσία, εξήγησε ο Cancian, είναι ότι οι στρατιώτες θα στέλνουν πληροφορίες μέσω μη κρυπτογραφημένων καναλιών, αφήνοντας τα δεδομένα ευάλωτα στην υποκλοπή από τις ουκρανικές δυνάμεις. Δήλωσε ότι αν και υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές κρυπτογράφησης, τα στρατεύματα μερικές φορές είναι απρόσεκτα.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, HUR, δημοσιεύει τακτικά ηχογραφήσεις για υποτιθέμενες υποκλοπές κλήσεων από Ρώσους στρατιώτες.

Και οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα

Ωστόσο, η Ρωσία δεν είναι η μόνη που χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα. Οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποίησαν επίσης τις κινητές συσκευές τους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αλλά η Μόσχα θα πρέπει να βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο ως μεγάλη δύναμη.

Καθώς και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα του εχθρού για να βοηθήσουν τους στόχους τους, αξιωματικοί του στρατού των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τα αμερικανικά στρατεύματα για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να φέρουν αυτές οι προσωπικές συσκευές στο πεδίο της μάχης.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσουμε τα στρατεύματα να εγκαταλείψουν τα τηλέφωνά τους και τις συσκευές Διαδικτύου τους επειδή αυτή η γενιά νέων έχει οργανώσει τη ζωή της γύρω από τα τηλέφωνά τους και τις συνδέσεις που μπορούν να φέρουν τα τηλέφωνα», είπε ο Cancian.

« Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις στην επόμενη σύγκρουσή του», πρόσθεσε.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου