Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Οι ΗΠΑ τέσταραν την ετοιμότητα της Κύπρου για μαζική εκκένωση από Λίβανο

Ανδρέας Πιμπίσιης

Οι Κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τη μαζική μετακίνηση προς την Κύπρο πολιτών τρίτων χωρών από το Λίβανο σε περίπτωση ενός πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ. Οι Αμερικανοί κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή εξετάζοντας πιθανά σημεία που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης πολιτών τους από το Λίβανο.

Όπως μας έχει λεχθεί, υπάρχει πλάνο το οποίο είχε καταρτιστεί από καιρό για το πως θα κινηθούν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε περίπτωση που ξεκινήσει ένας νέος πόλεμος στην περιοχή, οπόταν και αναμένεται να σημειωθεί μαζική εκκένωση πολιτών τρίτων χωρών από το Λίβανο. Το πλάνο είχε, λίγο ή πολύ, εφαρμοστεί το περασμένο φθινόπωρο με αφορμή τα γεγονότα σε Ισραήλ και Γάζα.

Οι κυπριακές αρχές είχα από τότε ετοιμάσει κι ένα δεύτερο σχέδιο το οποίο αφορούσε το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου και μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ γεγονός που θα οδηγούσε σε μια μεγαλύτερη εκκένωση πολιτών από το Λίβανο. Στην προκειμένη περίπτωση το σχέδιο δεν αφορά μόνο την παροχή διευκολύνσεων για όσους πολίτες θέλουν ταξιδέψουν προς τις χώρες τους, όπως συνέβη στην περίπτωση των ατόμων που ήθελαν να φύγουν από το Ισραήλ.

Ένας πόλεμος στο Λίβανο δεν αποκλείεται να προκαλέσει μεγαλύτερη ανάγκη για εκκένωση πολιτών από πολλές χώρες, ενώ την ίδια ώρα πολλοί Λιβανέζοι θα θέλουν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη με την Κύπρο να παραμένει μια από τις πρώτες προτιμήσεις τους. Επιπρόσθετα υπάρχει και το ενδεχόμενο νέων κυμάτων μεταναστών που θα επιχειρήσουν να φτάσουν στο νησί παράτυπα με βάρκες.

Οι δυνατότητες που υπάρχουν για αντιμετώπιση μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης ένεκα ενός νέου πολεμικού μετώπου ήταν στο επίκεντρο των επαφών που είχε στην περιοχή ο Ρίτσαρντ Βέρμα, Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Διαχείρισης και Πόρων. Στη διάρκεια προηγούμενου διημέρου ο Ρ. Βέρμα επισκέφθηκε τη Βηρυτό, τη Λευκωσία και τα Άδανα της Τουρκίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Ρίτσαρτ Βέρμα επισκέφθηκε αρχικά τον Λίβανο όπου είχε συνάντηση το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό. Συζήτησε μαζί τους θέματα που έχουν να κάνουν με την παροχή υποστήριξης και συνδρομής προς Αμερικανούς πολίτες σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ακολούθως Αμερικανός Βοηθός Υπουργός βρέθηκε στην Κύπρο προκειμένου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, να επισκεφθεί βασικές κυπριακές υλικοτεχνικές εγκαταστάσεις και αν ενημερωθεί για τον συνεχιζόμενο σχεδιασμό για την υποστήριξη διαχείρισης κρίσεων στην περιοχή. Στην ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ακόμα πως η επίσκεψη του Ρίτσαρντ Βέρμα αποτελεί «το επόμενο βήμα σε μια συνεχή εταιρική σχέση συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από τη Κύπρο ταξίδεψε προς την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στα Άδανα. Εκεί είχε συνάντηση με το στρατιωτικό και διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ που βρίσκονται στη βάση Ιντσιρλίκ για να εξετάσεις τους διαθέσιμους υλικοτεχνικούς πόρους για την υποστήριξη αναγκών ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Εκτιμάται ότι τόσο η Κύπρος όσο και η βάση του Ιντσιρλίκ, στην Τουρκία, θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο σε περίπτωση που αποφασιστούν εκκενώσεις πολιτών από το Λίβανο. Η Κύπρος είχε και στο παρελθόν συμβάλει σε προσπάθειες εκκένωσης πολιτών τρίτων χωρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ είχε αναφερθεί σ’ αυτόν ακριβώς το ρόλο.Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Κύπρου για ένα μονής-κατεύθυνσης θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα μέσω Κύπρου, το σχέδιο Αμάλθεια, «με βάση τη γεωγραφική μας εγγύτητα και τις ηθικές και νομικές μας υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Τόνισε επίσης τον ρόλο της Κύπρου ως ασφαλούς ανθρωπιστικού κόμβου και αναφέρθηκε στον ρόλο της σε διάφορες κρίσεις, όπως για σκοπούς εκκένωσης από επικίνδυνες ζώνες, επισημαίνοντας τον Λίβανο το 2006, το Σουδάν το 2023 και το Ισραήλ πριν από λίγους μήνες. «Και (είμαστε) σε επιφυλακή για μια πιθανή κατάσταση που αναπτύσσεται στον Λίβανο», σημείωσε ο κ. Κόμπος.

Ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κύπρο οι οποίες «έχουν φτάσει πλέον σε ιστορικό υψηλό». Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση, μέσω της αυξημένης διμερούς συνεργασίας, έχει αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και για την ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε. Ο Υπουργός είπε επίσης ότι η σχέση μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ έχει «τεράστιες δυνατότητες», σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση συνεργάζεται ενεργά με την αμερικανική διοίκηση για να ξεκλειδώσει αυτό τη δυναμική και να σφυρηλατήσει έναν ακόμη στενότερο δεσμό. «Η καθιέρωση ενός Στρατηγικού Διαλόγου, τον οποίο είχα την τιμή να ανακοινώσω μαζί με τον Υπουργό Μπλίνκεν τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον, αποτελεί απόδειξη του πόσο μακριά έχουν φτάσει οι σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Καταδικάζει την επίθεση η Λευκωσία

Αποκλιμάκωση ζητά το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά την πολύνεκρη επίθεση από ρουκέτα που κατέπεσε χθες στο κέντρο της δρουζικής κωμόπολης Μάτζνταλ Σιαμς στα Υψώματα του Γκολάν, την οποία και καταδικάζει.  Σε ανάρτηση στο Χ το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι καταδικάζει κατηγορηματικά την επίθεση στο γήπεδο ποδοσφαίρου που προκάλεσε τον τραγικό θάνατο αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

«Οι πολίτες και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατεύονται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» προσθέτει. Είναι υψίστης σημασίας, λέει το Υπουργείο, να διασφαλιστεί η αποκλιμάκωση και να αποτραπεί η διάχυση που θα είχε δυνητικά άνευ προηγουμένου και καταστροφικές συνέπειες.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου