Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Αιγαίο: Άγνωστος “πόλεμος” Π.Α. – Ρωσίας


Ενώ στο Αιγαίο επικρατούν «ήρεμα νερά», Α/Φ Readiness της ΠΑ απογειώνονται για να αναγνωρίσουν και αν χρειαστεί να αναχαιτίσουν, όχι τουρκικά μα ρωσικά Α/Φ.

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ανώτατη στρατιωτική πηγή αναφέρει στην «Κ» ότι ρωσικά αεροσκάφη επιτήρησης εισέρχονται στο νότιο άκρο του FIR Αθηνών (η περιοχή νότια της Κρήτης) χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Η ίδια πηγή, αναφέρει ότι η συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται οι παραβάσεις των ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών ανέρχεται συνήθως σε δύο με τρία περιστατικά τον μήνα, αν και υπήρξαν περίοδοι όπου ξεπερνούσαν τα δύο την εβδομάδα. Τα περιστατικά, μάλιστα, φαίνεται να καταγράφουν αυξητική τάση από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ρωσικά Ilyushin και Antonov
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «δρομολόγιο» που ακολουθούν τα ρωσικά Ilyushin και Antonov ξεκινάει από τη Συρία και καταλήγει στη Λιβύη. Μία περιοχή στην οποία η Μόσχα επιχειρεί εδώ και χρόνια να αυξήσει το στρατιωτικό της αποτύπωμα. Τις περισσότερες φορές, όπως πληροφορείται η «Κ», τα ρωσικά αεροσκάφη πετούν σε ζευγάρια. Την αναγνώριση τους, μόλις εισέλθουν στο FIR Αθηνών, αναλαμβάνουν ως επί το πλείστον τα F-16 της 133 Σμηναρχίας Μάχης με έδρα το Καστέλι της Κρήτης.

Τα αεροσκάφη Readiness απογειώνονται και ακολουθούν το στίγμα των «άγνωστων» αεροπλάνων, τα οποία συνήθως προσεγγίζουν νοτίως της Κρήτης. Αφού τα πλευρίσουν και τα αναγνωρίσουν, οι χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας ενημερώνουν το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ). Τις περισσότερες φορές μετά την αναγνώριση τα F-16 επιστρέφουν στη βάση τους αν και σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να παραμείνουν σε κοντινή απόσταση (έως 5 ναυτικών μιλίων) μέχρι τα ρωσικά να εξέλθουν του FIR Αθηνών.

Συνήθως, η πληροφορία για την επικείμενη είσοδο των ρωσικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών φτάνει από τα νατοϊκά αεροσκάφη και μέσα επιτήρησης που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα ραντάρ τούς εντοπίζουν και ακολουθούν το στίγμα των Ilyushin ή των Antonov μόλις αυτά απογειωθούν από τη Συρία.

Στη συνέχεια, μέσω του νατοϊκού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων (Combined Air Operations Centre) στο Τορεχόν της Ισπανίας, ενημερώνεται το ΕΚΑΕ, το οποίο με τη σειρά του δίνει εντολή SCRAMBLE στα μαχητικά της 133 ΣΜ που εκτελούν καθήκοντα Readiness και για τη Συμμαχία.

Υπήρξαν, όμως, και περιπτώσεις όπου τα ρωσικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν από τα ελληνικά συστήματα επιτήρησης, όπου και πάλι ακολουθείται η διαδικασία της αναγνώρισης και εφόσον απαιτηθεί, αναχαίτισης. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η ενόχληση της Αθήνας γνωστοποιήθηκε πρόσφατα στη Μόσχα μέσω των κατάλληλων στρατιωτικών διαύλων.

Αρμόδιες πηγές μεταφέρουν στην «Κ» την εκτίμηση ότι η τακτική της Μόσχας στοχεύει κυρίως στο ΝΑΤΟ – μέλος του οποίου φυσικά είναι και η Ελλάδα – και στην επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις αεροπορικές και ναυτικές μονάδες της Συμμαχίας που έχουν αναπτυχθεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. H «Κ» επικοινώνησε με τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία δηλώνει ότι δεν έχει γνώση των περιστατικών.

Κατακόρυφη μείωση
Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι τα περιστατικά παραβατικότητας της Τουρκίας έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Ιούνιο, δεν σημειώθηκε καμία παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου, παρά μόνο 48 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (είσοδος στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδιο πτήσης). Το 2023 έκλεισε με 1.172 παραβιάσεις ΕΕΧ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έγινε τους πρώτους δύο μήνες του έτους, όταν το 2022 είχαμε 11.258 παραβιάσεις ΕΕΧ, 2.286 παραβάσεις ΚΕΚ, 234 υπερπτήσεις και 333 εμπλοκές.

Χωρίς σημαντικές αλλαγές, πάντως, είναι τα περιστατικά στη θάλασσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν καταγραφεί 598 συμβάντα με πρωταγωνιστές το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και την τουρκική ακτοφυλακή, ενώ, το 2023 έκλεισε με 1.642 περιστατικά και το 2022 με 1.581.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου