Ιούλιος 5, 2024. Ελλάδα.
Φωτό: Η επίσκεψη του Αλ Ντμπεϊμπά στην Αίγυπτο έγινε με την ιδιότητά του, ως Υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης
Κάιρο.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της δυτικής Λιβύης, Αλ Ντμπεϊμπά στην Αίγυπτο έγινε με την ιδιότητά του ως Υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης και τα αιγυπτιακά media παρουσιάζουν ερωτήματα για τον σκοπό της επίσκεψης αυτής.
Έτσι,
Η επίσκεψη του αρχηγού της κυβέρνησης ενότητας στη Λιβύη, Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, Κάιρο, μετά από ρήξη τριών και πλέον ετών δημιούργησε ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τους στόχους και τη σημασία του βήματος και κατά πόσο ήταν για την επίτευξη οικονομικών ή πολιτικών συμφερόντων ή απλώς μια επίσκεψη ρουτίνας.
Ο αλ Ντμπεϊμπά ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στο Κάιρο, το οποίο επισκέφθηκε για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 3 χρόνια, με μια ομιλία στον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου, Αχμέτ Αμπούλ Γκέιτ, κατά την έναρξη του δεύτερου περιφερειακού συνεδρίου αναθεώρησης του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση στην Αραβική Περιοχή.
Κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον Αχμέτ Αμπούλ Γκέιτ, ο Ντμπεϊμπά συζήτησε την υποστήριξη των τοπικών και διεθνών προσπαθειών για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών σύμφωνα με τους συμβιβασμούς και την ενεργοποίηση του ρόλου του Αραβικού Συνδέσμου στον πολιτικό φάκελο της Λιβύης και την υποστήριξη και σταθεροποίηση της Λιβύης σε διάφορες πτυχές.
Υπήρξαν αναφορές για συνάντηση μεταξύ Σίσι και Ντμπεϊμπά κατά την παρουσία του τελευταίου στο Κάιρο, η οποία θα τερμάτιζε το στάδιο της αποξένωσης με την κυβέρνηση της Τρίπολης και θα αποκαταστήσει τον συντονισμό μαζί της σε αρκετούς τομείς, ιδίως οικονομικούς, καθώς το αιγυπτιακό καθεστώς χρειάζεται επειγόντως υποστήριξη στην τοπική οικονομία μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις.
Οι παρατηρητές είδαν ότι οι δύο πλευρές, «Ντμπεϊμπά και Σίσι», χρειάζεται η μία την άλλη τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά με το δεδομένο ότι ο Σίσι χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις και οικονομικά έργα που θα αναζωογονήσουν την οικονομική κατάσταση στη χώρα και ο Ντμπεϊμπά χρειάζεται έναν περιφερειακό πολιτικό υποστηρικτή μετά την περιφερειακή και διεθνή απομόνωση της κυβέρνησης του και τη συζήτηση για σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.
Η επίσκεψη του Ντμπεϊμπά στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έχει πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις ή είναι ένα βήμα ρουτίνας; Θα συναντηθεί πραγματικά ο Σίσι ή θα περιοριστεί σε συναντήσεις που σχετίζονται με τον Αραβικό Σύνδεσμο;
«Διεθνής πίεση για εκλογές»
Από την πλευρά της, ένα μέλος της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων από την Τρίπολη, ο Ραμπία Μπούρας, επιβεβαίωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου ιστορικά ήταν πάντα περίπλοκες λόγω των πολιτικών διακυμάνσεων και στις δύο χώρες.
Όπως ανέφερε δημόσια «η σημερινή επίσκεψη του Ντμπεϊμπά στην Αίγυπτο έγινε υπό την ιδιότητά του ως Υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης για να συμμετάσχει στον περιφερειακό διάλογο για τη μετανάστευση και δεν υπάρχει περιθώριο για την κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά να προσεγγίσει το Κάιρο, ειδικά μετά την πολιτική συμφιλίωση που έγινε μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, καθώς και της διεθνούς πίεσης για την εκλογή μια νέας κυβέρνησης που θα ενώσει όλους τους Λίβυους.
Οι περιφερειακές δυνάμεις περιπλέκουν την κατάσταση στη Λιβύη
Πρόσθεσε:
«Με άλλα λόγια, ο ανταγωνισμός μεταξύ περιφερειακών δυνάμεων όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία περιπλέκει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά να επιτύχει πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια στη Λιβύη σε ένα περιβάλλον έντασης και διχασμών, που εμποδίζει την πρόοδο προς την εθνική ενότητα και τη διαρκή σταθερότητα τη κοινωνική σταθερότητα και την ασφάλεια», όπως είπε.
Ο Λίβυος ακαδημαϊκός και ερευνητής σε διεθνείς κρίσεις, Ισμαήλ αλ, δήλωσε ότι «ο αλ Ντμπεϊμπά έδειξε ευελιξία στην αντιμετώπιση πολλών φακέλων και ως πολιτικός πέτυχε σε ορισμένα διεθνή θέματα, και δεδομένου ότι η Αίγυπτος είναι χώρα με ισχυρή επιρροή στην πολιτική σκηνή της Λιβύης, ήταν απαραίτητο να υπολογιστούν εκ νέου οι σχέσεις με τη Λιβύη.
Τόνισε, επίσης, ότι «είναι γνωστό στη Λιβύη ότι όποιος θέλει να κυβερνήσει τη χώρα ή να παραμείνει σθεναρά παρών στην πολιτική σκηνή πρέπει να έχει καλές και ισχυρές σχέσεις με το αιγυπτιακό κράτος, είτε διπλωματικό, είτε οικονομικό, ή ακόμα και ασφάλειας, καθώς είναι μια χώρα με επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο στη Λιβύη», σύμφωνα με την έκφρασή του.
Συνέχισε:
«Προβλέπουμε συνάντηση μεταξύ Σίσι και Ντμπεϊμπά και γυρίζουμε τη σελίδα στις προηγούμενες διαφορές. Είναι προς το συμφέρον του Ντμπεϊμπά να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την αιγυπτιακή πλευρά, και είναι προς το συμφέρον του Καΐρου να το κάνει προκειμένου να επιτευχθούν οικονομικά συμφέροντα και οφέλη μεταξύ τους και όλα αυτά συμβάλλουν στην επίτευξη και πολιτικών συμφερόντων», δήλωσε στο Arabi21.
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου