Στη φρεγάτα ΨΑΡΑ που επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο της επιχείρησης ASPIDES της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών της Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ. Το enikos.gr βρίσκεται εκεί καταγράφοντας ολόκληρη την επίσκεψη.
Αποστολή στο Τζιμπουτί: Χρήστος Μαζανίτης
Από τις 24 Ιουνίου, η Φρεγάτα ΨΑΡΑ έγινε το δεύτερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχει στην επιχείρηση ASPIDES της ΕΕ, για την προστασία της ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των τρομοκρατών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, από την έναρξη της επιχείρησης έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 170 συνοδείες εμπορικών πλοίων ενώ έχουν αντιμετωπιστεί σχεδόν 100 επιθέσεις με drones και πυραύλους από τους Χούθι.
Νίκος Δένδιας και Ζοζέπ Μπορέλ επισκέπτονται αυτή τη στιγμή τη φρεγάτα ΨΑΡΑ, που βρίσκεται ελλιμενισμένη στο Τζιμπουτί για ανεφοδιασμό.
Χθες, αργά το απόγευμα είχαν επισκεφθεί το Στρατηγείο της Επιχείρησης ASPIDES στο Αρχηγείο της 1ης Στρατιάς, στην Λάρισα, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ.
Σε κοινές δηλώσεις, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:
«Είναι μεγάλη μου χαρά σήμερα εδώ, στο Αρχηγείο της 1ης Στρατιάς να υποδέχομαι τον Ύπατο Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Ζόζεπ Μπορέλ (Josep Borrell).
Η συνάντησή μας βεβαίως σήμερα είναι μία από τις πολλές που έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια και θα ήθελα με αυτήν την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω συνολικά για την εξαιρετική συνεργασία που είχα μαζί του, είτε ως Υπουργός Εξωτερικών, είτε ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ήταν πέντε δύσκολα χρόνια γιατί δεν μπορώ να ξεχάσω ότι βιώσαμε μαζί το ξέσπασμα της πανδημίας Covid, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τις τριβές και τις εντάσεις με τη γειτονική μας Τουρκία στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, προκλήσεις στη Βόρεια, την Υποσαχάρια Αφρική, την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, τις επιθέσεις των Χούθις κατά της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Ζόζεπ Μπορέλ ήταν ένας άνθρωπος στον οποίο μπορούσε κανείς να βασιστεί.
Στις σημερινές μας συζητήσεις βεβαίως κυριάρχησε η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού πυλώνα Ασφάλειας και Άμυνας και η επιχείρηση “ASPIDES”, η μεγαλύτερη επιχείρηση ποτέ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ηγεσία της οποίας έχει η Ελλάδα και φιλοξενεί το Στρατηγείο εδώ, στη Λάρισα.
Για εμάς, την Ελληνική Δημοκρατία, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση των Ευρωπαϊκών μηχανισμών Άμυνας και Ασφάλειας και η δημιουργία επιτέλους ενός αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό έχουμε πρωτοστατήσει κατ’ αρχήν, στην επιχείρηση “IRINI”, βόρεια της Λιβύης και για αυτό έχουμε κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση “ASPIDES”.
Στο πλαίσιο αυτό της αντίληψής μας για την κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια στην Άμυνα, η πρόταση του Πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλτ Τουσκ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρούμε ότι έχουν μια επιπλέον σημαντική πολιτική διάσταση. Όμως, θα πρέπει να είναι σαφές αυτή η αντίληψη πρέπει να διέπει όλα τα κράτη της Ένωσής μας. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει όταν τη στηρίζουν λίγα μόνο κράτη.
Τώρα για την σημερινή επίσκεψη του υψηλού προσκεκλημένου μας, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Επιχείρησης “ASPIDES” και είχαμε μια ενδελεχή ενημέρωση από τον Ναύαρχο κ. Γρυπάρη και τους επιτελείς των διαφόρων κρατών που υπηρετούν εδώ για τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι “ASPIDES” είναι απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν θέλει, μπορεί.
Μπορεί να αντιδράσει και μπορεί να είναι ένας πάροχος ασφάλειας στην παγκόσμια κοινότητα. Δεν πρέπει να παραλείψω να σημειώσω επίσης ότι η Επιχείρηση “ASPIDES” είναι μία καθαρά αμυντική επιχείρηση, με σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.
Είχα επίσης την ευκαιρία κατά την προηγούμενη συνάντησή μας στην Αθήνα να πω στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την μεγάλη προσπάθεια μεταρρύθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την «Ατζέντα 2030» και στο ταξίδι μας προς το Τζιμπουτί θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του την ανάγκη ενίσχυσης της καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα το κάνουμε ήδη με τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας, του ΕΛΚΑΚ, νομίζω όμως ότι και η ευρωπαϊκή διάσταση της καινοτομίας είναι απαραίτητο να συζητηθεί και να εμβαθυνθεί.
Και πάλι θέλω να ευχαριστήσω τον Ζόζεπ Μπορέλ για την παρουσία του εδώ και για την ειλικρινή και εγκάρδια συνεργασία όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου