Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Η “χαριστική βολή” κατά της Κύπρου στον “ορίζοντα”, 50 χρόνια μετά την άνανδρη τουρκική εισβολή: Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)


Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων, Κωνσταντίνο Αθανασίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega

Hellas Journal

Οι εξελίξεις για το Κυπριακό μετατίθενται προς το τέλος της άλλης εβδομάδας, αλλά δεν προβλέπονται ευοίωνες για την Κύπρο.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μέσω των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, που συνέγραψε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, ο φιλότουρκος Κόλιν Στιούαρτ, θα έλεγα πως κατάφερε τη «χαριστική βολή» σε κάθε νέα προσπάθεια που θα οδηγούσε σε επανέναρξη των συνομιλιών.

Και αυτό συμβαίνει ενώ οι Έλληνες της Κύπρου ετοιμάζονται να τιμήσουν τους νεκρούς της βάρβαρης εισβολής των Τούρκων, για 50η φορά από τον μαύρο Ιούλιο του 1974.

Η Τουρκία αρνείται ιδιωτικά και δημόσια να επανέλθει στο διαπραγματευτικό τραπέζι, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός στρέφεται εναντίον του θύματος, εναντίον της ημικατεχόμενης Κύπρου.

Βέβαια, για να μην κατηγορούμε πάντα τους ξένους είναι το κυπριακό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που κατέστρεψε κάθε ελπίδα για την απελευθέρωση, την οποία χαρακτηρίζουν πλέον ως «επανένωση» για να κρύψουν τι πραγματικά προβλέπουν τα σχέδια λύσης που κατά καιρούς παρουσιάζονται.

  • Στις 11 Ιουλίου ο Κόλιν Στιούαρτ, που έδειξε στις εκθέσεις του έντονη υποκειμενικότητα, θα ενημερώσει άτυπα το Συμβούλιο Ασφαλείας. Θυμίζω ότι προεδρεύει του σώματος ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας, Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του βασικά τόνισε ότι δεν αναμένει τίποτα στο Κυπριακό.

Ο Ρώσος διπλωμάτης, που δείχνει την αντιπάθεια του στην Κύπρο, εξέφρασε δημόσια όσα άκουσε ιδιωτικά από την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, τη φιλόδοξη Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Του τα είπε, προφανώς, η ίδια.

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας κ. Ολγκίν, ταξίδευε στο νησί, μιλούσε με τις δύο πλευρές, μόνο για να διαπιστώσει ότι τα μέρη απέχουν πολύ από τη συμβιβαστική λύση που ίσως βρεθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Ιούλιο.

Αμέσως μετά τον Στιούαρτ, ο οποίος αναμένεται να λοιδορήσει την Λευκωσία στη δική του ενημέρωση, στις 12 Ιουλίου θα παραδοθεί στον Γενικό Γραμματέα η έκθεση της Προσωπικής Απεσταλμένης του.

Οι πάντες, την περιμένουν αυτή την έκθεση της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ, καθώς εάν είναι αντικειμενική μπορεί να αλλάξει την αρνητικότητα που εκπέμπουν οι εκθέσεις του Στιούαρτ. Θα μπορούσε να είναι αντικειμενική, διότι κατά καιρούς πέταγε κουβέντες που έδινα την εντύπωση στους συνομιλητές της, ότι τα κατάλαβε όλα.

Την ίδια μέρα θα βρεθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Τις προηγούμενες ημέρες θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και επέλεξε να πάει στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει το Κυπριακό με τον Αντόνιο Γκουτέρες και να τονίσει την ανάγκη ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός να παραμείνει το πλαίσιο που καθορίστηκε με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ορθή η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά εύκολα θα αντιληφθεί από τη συνάντηση του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι ρίχνει αυγά στον τοίχο!

Υπάρχει μία σχετική αγωνία για το περιεχόμενο της έκθεσης της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ και λογικό είναι. Διότι αν ακολουθήσει τα βήματα του Στιούαρτ, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, διότι ως Προσωπική Απεσταλμένη θα επιβεβαιώνει το απόλυτο αδιέξοδο.

Αν όμως είναι αντικειμενική, και καταγράψει γιατί υπάρχει το αδιέξοδο και ποια πλευρά το προκαλεί, τα πράγματα αλλάζουν.

Όπως αναφέραμε και χθες η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ φέρεται να παραδέχθηκε σε συνομιλητές της ότι η επιμονή της Τουρκίας στη απαράδεκτη διευθέτηση των δύο κρατών εμποδίζει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Αν περιέχεται στην έκθεση της αυτή η πραγματικότητα, σίγουρα θα είναι θετική εξέλιξη για τη Λευκωσία, αλλά δεν γνωρίζω πως θα βοηθήσει στην επανέναρξη του διαλόγου.

  • Μία πρόβλεψη που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι αυτή: Η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ θα το παίξει με ασφάλεια και να παραθέσει τις θέσεις των πλευρών χωρίς να κάνει σχόλια και χωρίς να καταλήξει σε συμπεράσματα.

Πάντως, συνομιλητές της μας είπαν ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αντιλαμβάνεται την κατάσταση, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει μία πολιτική ετών στο Κυπριακό, μία πολιτική ίσων αποστάσεων. Βεβαίως, είναι Προσωπική Απεσταλμένη, είχε η ίδια σωρεία επαφών και θα μπορούσε να καταγράψει με μία αντικειμενικότητα την κατάσταση.

Θα έλεγα να μην βιαστούμε και να περιμένουμε για να διαβάσουμε την έκθεση της. Πάντως δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρχει στην έκθεση της αυτή η άνευ προηγουμένου εχθρότητα που έδειξε ο Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος σκότωσε στην κυριολεξία τη λέξη αντικειμενικότητα, εκδικήθηκε την ελληνοκυπριακή πλευρά , επειδή τον αμφισβήτησε.

Ο Στιούαρτ δεν παραποίησε μόνο τα γεγονότα, αλλά έγραψε και ψέματα στην έκθεση του. Έχετε φανταστεί αν στη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η Τουρκία; Ο Ερντογάν θα τον είχε ήδη εκδιώξει. Ειλικρινά το πιστεύω.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: mignatiou@HellasJournal.Com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου