Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

“Εάν ο Παντοδύναμος Θεός ερχόταν και μου έλεγε “Τζο, βγες από την κούρσα”, θα το έκανα”, είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στον Στεφανόπουλο: “Αλλά δεν θα έρθει”!!! (video)


Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη του στο ABC και στον Τζόρτζ Στεφανόπουλο. Photo via ABC News

«Κανείς δεν είναι ικανότερος (από εμένα)» για να είναι πρόεδρος ή για να κερδίσει αυτές τις εκλογές, υποστήριξε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών,Τζο Μπάιντεν κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC News και στον Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο, Τζόρτζ Στεφανόπουλο.

Ο Στεφανόπουλος ρώτησε επίμονα τον πρόεδρο Μπάιντεν για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την εκλογική κούρσα, για να λάβει την ακόλουθη απάντηση: «Εάν ο Παντοδύναμος Θεός ερχόταν και μου έλεγε “Τζο, βγες από την κούρσα”, θα το έκανα. Αλλά ο Παντοδύναμος Θεός δεν θα έρθει».

Η απογοητευτική επίδοση του 81χρονου Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον 78χρονο Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, στις 27 Ιουνίου, είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι Δημοκρατικοί να εγείρουν ζήτημα απόσυρσης της υποψηφιότητάς του. Ήδη τέσσερις Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν παροτρύνει τον Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναγνώρισε για πολλοστή φορά ότι η εμφάνισή του στην προ ημερών τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, υπογραμμίζοντας όμως ότι ήταν μια κακή παρένθεση – ένα μεμονωμένο συμβάν λόγω του κρυολογήματος που τον ταλαιπωρούσε. «Αισθανόμουν χάλια… είχα ένα άσχημο κρυολόγημα» εκείνη την ημέρα, είπε.

Ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος έθεσε επίσης το ζήτημα του γνωστικού τεστ που έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη ο Ντόναλντ Τραμπ, ρωτώντας τον πρόεδρο Μπάιντεν εάν θα ήταν έτοιμος να υποβληθεί σε τέτοιου είδους αξιολόγηση. Ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε πως η άσκηση των καθηκόντων του ισοδυναμεί με γνωστικό τεστ στο οποίο υποβάλλεται καθημερινά.

Παρότι εμφανίστηκε πιο άνετος σε σύγκριση με την τηλεμαχία της 27ης Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν δεν απέφυγε σε ορισμένες περιπτώσεις τις ημιτελείς ή κάπως ασύνδετες προτάσεις.

Επί 22 λεπτά υπερασπίστηκε με πείσμα την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, αμφισβητώντας τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ και εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως πρόκειται για αμφίρροπη κούρσα, «στήθος με στήθος».

Ο Στεφανόπουλος επεσήμανε ότι ο πρόεδρος επέστρεψε από τα δύσκολα και κουραστικά ταξίδια από την Ευρώπη μιάμιση εβδομάδα πριν από τη συζήτηση και πέρασε έξι ημέρες στο Καμπ Ντέιβιντ για να ξεκουραστεί και να προετοιμαστεί. Γιατί λοιπόν είχε τόσο κακή απόδοση;

«Επειδή ήμουν άρρωστος, ένιωθα απαίσια», είπε ο κ. Μπάιντεν. «…Απλώς είχα ένα πολύ άσχημο κρύωμα».

Ο Στεφανόπουλος ρώτησε τον κ. Μπάιντεν αν έχει παρακολουθήσει το ντιμπέιτ, που έστειλε το Δημοκρατικό Κόμμα σε κατάσταση κρίσης.

«Δεν νομίζω ότι το έκανα, όχι», απάντησε.

Ο παρουσιαστής του ABC News επεσήμανε ότι ο πρόεδρος φαινόταν να δυσκολεύεται από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση.

«Λοιπόν, είχα μια πολύ άσχημη νύχτα», είπε ο κ. Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας μια “γραμμή υποστήριξης” που πολλοί από τους υπερασπιστές του και η εκπρόσωπος Τύπου έχουν χρησιμοποιήσει συχνά την τελευταία εβδομάδα.

Στο ντιμπέιτ, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί, ο κ. Μπάιντεν όχι μόνο δεν προσπάθησε να αντικρούσει τα επιχειρήματα, τα ψέματα και τις ανακρίβειες του πρώην προέδρου Τραμπ, αλλά είχε επίσης πρόβλημα με τις απαντήσεις σχετικά με τις δικές του πολιτικές, της δικής του κυβέρνησής του.

Μιλώντας σιγά, και μερικές φορές ακαταλαβίστικα, και χάνοντας τη ροή της σκέψης του, φαινόταν πιο εύθραυστος από τον αντίπαλό του.

«Κανείς δεν φταίει παρά μόνο εγώ», είπε ο κ. Μπάιντεν για την απόδοσή του.

Ο πρόεδρος αγωνίζεται για να υποστηρίξει ότι εξακολουθεί να είναι άξιος για την υποψηφιότητα του, καθώς οι Δημοκρατικοί εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά τις ανησυχίες τους για το αν θα πρέπει να παραμείνει υποψήφιος για την προεδρία.

Καθώς η ανησυχία στο εσωτερικό του κόμματος αυξανόταν, συναντήθηκε με τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, αφού στο μεταξύ είχε κάνει ελάχιστη προσπάθεια για προσωπική επαφή με τους κορυφαίους Δημοκρατικούς ηγέτες.

Ο κ. Μπάιντεν ήταν προκλητικός κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μάντισον του Ουισκόνσιν, το απόγευμα της Παρασκευής, μιλώντας στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των Δημοκρατικών, στους χορηγούς του και στους ψηφοφόρους του Ουισκόνσιν.

«Είμαι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος», είπε. “…Ψηφίσατε για να γίνω υποψήφιός σας -κανένα άλλο. Εσείς, οι ψηφοφόροι, το κάνατε αυτό. Και παρόλα αυτά, ορισμένοι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για ποιον ψηφίσατε. Λοιπόν, μάντεψε. Προσπαθώντας να με σπρώξουν έξω από την προεδρική εκστρατεία, επιτρέψτε μου να το πω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ: Μένω και θα αγωνιστώ”.

Ερωτηθείς μετά την ομιλία του εάν σκέφτεται να εγκαταλείψει ή να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: «Το αποκλείω εντελώς».

Οποιαδήποτε απόφαση αποχώρησης από την προεδρική εκστρατεία θα πρέπει να είναι εθελοντική. Οι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος δεν μπορούν να διώξουν τον κ. Μπάιντεν επειδή έχει ήδη κερδίσει τους εκλέκτορες, που είναι απαραίτητοι για να κερδίσει την υποψηφιότητα.

Στο πλευρό του προέδρου Μπάιντεν στέκεται η αντιπρόεδρος Kamala Harris.

«Κοιτάξτε, ο Τζο Μπάιντεν είναι ο υποψήφιός μας», είπε σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο CBS News νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Κερδίσαμε τον Τραμπ μια φορά και θα τον νικήσουμε ξανά, τελεία».

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν μεταδόθηκε από το ABC στις 3 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου