Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας που με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό αναμένεται να γίνει αύριο είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική από τις πολλές επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Διότι παρά το καλό-σχετικά- κλίμα τον τελευταίο χρόνο στις διμερείς σχέσεις οι κόκκινες γραμμές υπάρχουν ενώ η Τουρκία έχει επιλέξει το τελευταία διάστημα να κάνει προσωπικές επιθέσεις στον υπουργό εθνικής άμυνας Νίκο Δένδια.
Δεν ξεχνάμε επίσης τις επιστολές της Αγκυρας στον ΟΗΕ όπου έχει εγείρει επισήμως θέμα ελληνικής κυριαρχίας σε μεγάλο αριθμό νησιών με την επίκληση της δήθεν παραβίασης του όρου αποστρατικοποίησης, με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα, έχει επαναφέρει πλήρως τη διεκδίκηση των «γκρίζων ζωνών» ενώ το τελευταίο επεισόδιο στην Κάσο έδειξε την αποφασιστικότητα της για επιβολή του Τουρκολιβυκού Μνημονίου…
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί σε κάθε επίπεδο υπέρ της προοπτικής ενίσχυσης της θετικής ατζέντας, βάζοντας θετικό πρόσημο σε κινήσεις, που έχουν γίνει όπως τις μειώσεις στις παραβάσεις και παραβιάσεις του εναέριου χώρου, τη μείωση των μεταναστευτικών ροών ή η χορήγηση βίζας για τους Τούρκους τουρίστες σε ελληνικά νησιά.
Η δεύτερη σημαντική συνάντηση που θα γίνει είναι με τον πρόεδρο της Γαλλιας Εμμανουέλ Μαρκόν παρουσία και του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ Χριστοδουλίδης με τον Γάλλο πρόεδρο συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τυχόν περαιτέρω αποσταθεροποίηση και επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και συζήτησαν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αυτό και εταιρείας Γαλλικών συμφερόντων.
Και οι δυο υπογράμμισαν τη σημασία του εν λόγω έργου κοινού ενδιαφέροντος ως προς την υλοποίηση των ενεργειακών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα απευθύνει την κεντρική του ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη. Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να σταθεί ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την περίοδο 2025-2026 τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προτάσσοντας ως σύνθημα της ελληνικής παρουσίας στο κορυφαίο όργανο του διεθνούς οργανισμού, το τρίπτυχο Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία.
Οι μεγάλες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται, επίσης, να περιληφθούν στην ομιλία του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αύριο με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμουντ Αμπας, και την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα, που η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί παγκόσμια ανησυχία και οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για αποκλιμάκωση είναι σε πλήρη εξέλιξη. "Υπάρχουν παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις», τόνισε χθες μιλώντας στην ολομέλεια της συνόδου για το Μέλλον, ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης υπάρχει το παγκόσμιο συμφέρον που διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου