Η εικονιζόμενη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ είναι αυτή που θα αναλάβει υπηρεσία στην Ερυθρά θάλασσα, πιθανά ως τα τέλη του μήνα. Φώτο: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα
Την στιγμή που η φρεγάτα ΨΑΡΑ έδεσε μετά από 97 ημέρες ξανά στο ναύσταθμο Σαλαμίνας, ψηλά στην ατζέντα του ναυτικού επιτελείου παραμένει ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων ΜΕΚΟ καθώς οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι μέχρι την πλήρη αλλαγή σελίδας στον στόλο, ο πλους θα είναι μακρύς, γεμάτος φουρτούνες, υφάλους και πολλές δυσκολίες.
Τα 194 μέλη του πληρώματος της φρεγάτας ΨΑΡΑ έζησαν από τις 19 Ιουνίου έως και πριν ελάχιστες ημέρες σ’ ένα περιβάλλον αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και γενικού συναγερμού. Ήξεραν τις δυνατότητες του πλοίου αλλά και τους περιορισμούς που δεν ήταν λίγοι σε σχέση με τις άλλες μονάδες που είναι ενταγμένες στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ».
Η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ θα είναι η επόμενη μονάδα όπου με το πλήρωμά της θα βρεθεί για τρεις μήνες στην Ερυθρά θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.
Από την ημέρα απόπλου της φρεγάτας ΨΑΡΑ, στελέχη στο Ναύσταθμο, γνώριζαν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ξεκίνησαν να εργάζονται νυχθημερόν ώστε το ΣΠΕΤΣΑΙ να υποστεί το facelift που ήταν απαραίτητο, τόσο μηχανολογικά, όσο και σε επίπεδο οπλικών συστημάτων.
Τώρα που έδεσε ξανά η φρεγάτα ΨΑΡΑ «θα μπουν οι τελευταίες πινελιές στο ΣΠΕΤΣΑΙ», λένε σκωπτικά στελέχη που υπηρετούν στον στόλο και είναι η τρίτη φορά που καταβάλλουν προσπάθεια να θωρακίσουν όσο μπορούν καλύτερα μια μονάδα που πρέπει να φύγει μακριά από το ναύσταθμο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε αντίθεση με τις φρεγάτες ΥΔΡΑ και ΨΑΡΑ, στο ΣΠΕΤΣΑΙ έχουν ήδη τοποθετηθεί νέες καλωδιώσεις που θα υποστηρίξουν stand alone συστήματα αλλά και το anti-drone «Κένταυρος» για το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής άμυνας έχουν ληφθεί αποφάσεις ανάπτυξης κι άλλων τέτοιων συστημάτων που θα θωρακίσουν και τις τέσσερις ΜΕΚΟ.
Στην παρούσα στιγμή όμως, ο «Κένταυρος» του ΨΑΡΑ θα φιλοξενηθεί και στην φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ καθώς όπως προκύπτει από τους ανθρώπους που εργάστηκαν γι’ αυτό το σύστημα, δεν θα ήταν εφικτό να κατασκευαστεί σε τρεις μήνες ένα ίδιο anti-drone.
Το πλήρωμα της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ μελετά τα συμπεράσματα που έχουν μεταφέρει οι συνάδελφοί τους οι οποίοι έχουν πλέον την εμπειρία της συμμετοχής στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» και την αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονται από το έδαφος της Υεμένης και τους αντάρτες Χούθι.
Και την ώρα που ακόμη μια ΜΕΚΟ, παρά τις παθογένειες, ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για την Ερυθρά θάλασσα, στο ναυτικό επιτελείο φέρονται να μην εγκαταλείπουν την «μάχη» για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ».
Αγωνία για τις ΜΕΚΟ
Με δεδομένο ότι το ναυτικό, εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για μια ακόμη Belh@rra, πριμοδοτείται με τέσσερα συνολικά υπερσύγχρονα πλοία ως το τέλος της δεκαετίας αυτής, οι Αξιωματικοί θέλουν να’ χουν κι άλλες μονάδες που να είναι ικανές ν’ ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απειλές.
Στο ναυτικό ομιλούν πάντα και για τις τέσσερις μονάδες καθώς τυχόν μείωση εκσυγχρονισμένων πλοίων και με δεδομένο ότι ο στόλος παραμένει σημαντικά γερασμένος, το παραπάνω μεταφράζεται σε μειωμένη δύναμη που δεν θα μπορούσε ν’ αντιπαρατεθεί στο σύγχρονο πεδίο.
Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις τέσσερις φρεγάτες κλάσης «ΥΔΡΑ», μια και ο χρόνος πλέον όσο περνά δεν είναι σε καμία περίπτωση υπέρ του ναυτικού και των συγκεκριμένων μονάδων.
Και τονίζουν ότι δεν αποφασίστηκε «μερική» αναβάθμιση, αλλά συζητούνται δυο δεδομένα με διαφορετικούς συνομιλητές.
Το πρώτο αφορά τον δημοσιονομικό χώρο που μπορεί η κυβέρνηση ν’ αξιοποιήσει υπέρ του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ.
Και το δεύτερο αφορά τις συνομιλίες με την Γερμανο-Ολλανδική κοινοπραξία ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος του χρονοδιαγράμματος. Στο ναυτικό σε καμία περίπτωση δεν θέλουν κάθε μονάδα να χρειαστεί σχεδόν δυο χρόνια για να εκσυγχρονιστεί. Απαίτηση του ναυτικού είναι και τα τέσσερα πλοία να αποδοθούν σε υπηρεσία και αναβαθμισμένα το πολύ σε μια τριετία.
Επιπλέον ο τρόπος με τον οποίο θα τρέξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα ακόμη ζητούμενο για την κοινοπραξία αλλά και για το ναυτικό.
Δεδομένο θεωρείται ότι το πρώτο σύστημα που θα καταπιαστούν οι ειδικοί της κοινοπραξίας είναι το ραντάρ, οι αισθητήρες που το περιστοιχίζουν και το σύστημα μάχης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου