Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Gripen και Eurofighter για την Ουκρανία;


Gripen και Eurofighter για την Ουκρανία; Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ουκρανίας να ενισχύσει την αεράμυνα της, φαίνεται πως ευοδώνονται με τον υπουργό Άμυνας Rustem Umerov να επιβεβαιώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων του σουηδικού Gripen και του ευρωπαϊκού Eurofighter Typhoon.

ΠΗΓΗ thedefensenews.com

Οι συνομιλίες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας της Ουκρανίας ως απάντηση στην κλιμακούμενη απειλή από τη Ρωσία. Ο Umerov μίλησε για την ενίσχυση του στόλου των μαχητικών. Η Ουκρανία έχει ήδη εξασφαλίσει δεσμεύσεις για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16, ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία της με τους δυτικούς συμμάχους. Επιπρόσθετα, έχει επιτευχθεί συμφωνία για την παραλαβή αεροσκαφών Mirage 2000-5 από τη Γαλλία.

Ωστόσο, η εστίαση μετατοπίζεται πλέον στην εξασφάλιση ακόμη πιο προηγμένων πλατφορμών, όπως το Gripen και το Eurofighter. Το Gripen, το σουηδικό μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, είναι γνωστό για  την επιχειρησιακή του ευελιξία. Με δυνατότητα χρήσης από αυτοσχέδιους διαδρόμους, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο για την Ουκρανία, δεδομένων των συνθηκών πολέμου της χώρας και της ανάγκης για ταχεία ανάπτυξη. Οι εκδόσεις C και D μπορούν να φέρουν ένα ευρύ φάσμα όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, που θα ενισχύσουν την ικανότητα της Ουκρανίας.

Το Eurofighter Typhoon, μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, είναι επίσης στο στόχαστρο. Είναι ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο, με εξελιγμένα συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικών που παρέχουν ανώτερη επίγνωση της κατάστασης. Το γεγονός ότι είναι δικινητήριο του προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα και οροφή, καθιστώντας εξαιρετικά αποτελεσματικό για την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής, αυτό ακριβώς, δηλαδή, που επιδιώκει η Ουκρανία.

Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Umerov, διαθέτει περίπου 300 μαχητικά αεροσκάφη και επιπλέον 300 ελικόπτερα, που αποτελούν σημαντική απειλή για τις δυνάμεις της Ουκρανίας. Η Ουκρανία έχει θέσει την αεροπορική υπεροχή στρατηγική προτεραιότητα, δουλεύοντας ακούραστα για την επέκταση του στόλου των μαχητικών της και την ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών της.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία ήταν ξεκάθαρη στις συζητήσεις της με διεθνείς εταίρους σχετικά με την κρίσιμη ανάγκη για αναβαθμισμένα και ανακαινισμένα συστήματα. Καθώς ο πόλεμος μαίνεται, η έγκαιρη παράδοση αυτών των μαχητικών αεροσκαφών θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στον αέρα, δίνοντας στην Ουκρανία το πλεονέκτημα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές προόδους στο πεδίο.

Ενώ οι συνομιλίες σχετικά με τα Gripen και Eurofighter συνεχίζονται, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας παραμένει αισιόδοξο για την ασφάλεια αυτών των αεροσκαφών. Μόλις παραδοθούν, θα ενισχύσουν τα F-16 και τα Mirage, δημιουργώντας έναν στόλο που θα μπορούσε να ανατρέψει την κλίμακα υπέρ της Ουκρανίας. Το χαμηλό κόστος συντήρησης του Gripen και οι ανώτερες μαχητικές ικανότητες του Eurofighter θεωρούνται ζωτικά στοιχεία στη μακροπρόθεσμη στρατηγική αεράμυνας της Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου