Το φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την μέριμνα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει την άμεση ανέγερση 1.000 νέων κατοικιών με απώτερο στόχο την χορήγηση δωρεάν σπιτιών σε κάθε στρατιωτικό με την οικογένειά του.
του Χρήστου Μαζανίτη
Οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει στα ύψη και σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο για μία οικογένεια στρατιωτικών να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις μηνιαίες της βασικές ανάγκες, έχοντας μετακομίσει σε ακριτικές περιοχές βάσει των υπηρεσιακών αναγκών.
Την πρώτη φορά που έκανε την σχετική εξαγγελία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού.
Ακολούθησε η ομιλία του, τον περασμένο Μάρτιο, όταν από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στο συνολικό πρόγραμμα κατασκευής 1.400 κατοικιών σε ολόκληρη την επικράτεια έως το 2030. Η πρώτη φάση που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2027 προβλέπει την κατασκευή 700 κατοικιών σε νησιά και Έβρο.
Χθες, από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε την αύξηση κατασκευής των οικιών σε 1.000 στην πρώτη φάση και 1.000 σε δεύτερη κι άλλες τόσες εν συνεχεία.
«Ξέρετε το οικιστικό μας πρόγραμμα; Ήδη 1.000 κατοικίες κατασκευάζονται. Θα υπάρχει δεύτερη φάση, άλλες 1.000 και μετά άλλες 1.000, ώστε ο Έλληνας αξιωματικός ή το επαγγελματικό μας στέλεχος όπου το μεταθέτει η Πατρίδα, να έχει δωρεάν σπίτι, όπως γίνεται στους προηγμένους στρατούς του κόσμου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή 2 ειδών κατοικιών, 58 τ.μ. και 84 τ.μ. , ενός και δύο υπνοδωματίων ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των στελεχών.
Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό ο στόχος έως το 2030 δεν είναι η κατασκευή μόνο των 1.400 κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά η συνολική επίλυση του οικιστικού προβλήματος. Επιπλέον, προβλέπεται ότι τμήμα αυτού του οικιστικού προγράμματος θα αφορά και στην κάλυψη αναγκών άλλων στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, από το υπουργείο Υγείας και από το υπουργείο Παιδείας, δηλαδή γιατρούς, δασκάλους, καθηγητές.
Το πρόγραμμα για αντιμετώπιση του οικιστικού προβλήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος για την αυτάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε πάρα πολλές προκλήσεις που έρχονται, που δεν είναι μόνο αμιγώς στρατιωτικές.
Περίθαλψη και εξετάσεις παντού…
Παράλληλα, εξήγγειλε την άρση μίας αδικίας που υφίστανται εδώ και δεκαετίες τα στελέχη των ΕΔ, που μπορούν να πάνε μόνο σε στρατιωτικά νοσοκομεία, και από αυτά μόνο σε εκείνα που υπάγονται στο δικό τους όπλο. Για παράδειγμα ένας από τον Στρατό Ξηράς δεν μπορεί να πάει σε Ναυτικό Νοσοκομείο, ούτε όμως και σε δημόσιο νοσοκομείο. «Θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα στελέχη μας. Να μπορούν να υπηρετούνται από το ευρύτερο εθνικό σύστημα υγείας, πέρα από τα δικά μας νοσοκομεία και από τους δικούς μας γιατρούς» εξήγγειλε ο υπουργός από τη ΔΕΘ.
Όμως, το πρόγραμμα μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων «Ατζέντα 2030» περιλαμβάνει και θέματα μισθολογικά, που είναι το βασικότερο αίτημα των στελεχών, με τις παραιτήσεις να είναι ένα γεγονός που προβληματίζει και δεν περνά σε κάθε περίπτωση απαρατήρητο. «Και βέβαια θα πρέπει να γυρίσουμε και να κοιτάξουμε σοβαρά το μισθολογικό θέμα. Το ξέρουμε πολύ καλά».
Κάτι, που ο υπουργός συνέδεσε άμεσα με το ζήτημα των εισακτέων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, που φέτος είναι ο χαμηλότερος αριθμός από ποτέ: «Πρέπει να αλλάξουμε, να μεταρρυθμίσουμε και τις λαμπρές Ανώτατες Σχολές που έχουμε. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές των Στρατιωτικών Σχολών, που ήδη μπορούν να παρέχουν πλέον με τον καινούριο νόμο που περάσαμε διδακτορικούς τίτλους, να δώσουν μία ευκαιρία μιας καριέρας σημαντικής σε νέους ανθρώπους. Έτσι θα διορθώσουμε αυτό που είδαμε στις τελευταίες πανελλήνιες εξετάσεις. Οι νέοι Έλληνες να μην θέλουν στην πλειοψηφία που πρέπει να ενταχθούν στις Στρατιωτικές Σχολές και να υπηρετήσουν την Πατρίδα, φορώντας την τιμημένη στολή του Έλληνα Αξιωματικού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου