Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Δεύτερη μοίρα Rafale, F-35, οροφή 200 Α/Φ


Δεύτερη μοίρα Rafale, F-35, η οροφή των 200 Α/Φ… Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι μια από τις μεγαλύτερες του ΝΑΤΟ, με 227 μαχητικά αεροσκάφη, ξεπερνώντας τους στόλους τόσο της βρετανικής όσο και της γαλλικής αεροπορίας.

TOY Stavros Atlamazoglou
ΠΗΓΗ nationalinterest.org

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα πετά με F-16 Fighting Falcons, Dassault Rafales, Dassault Mirage 2000-5s, και F-4E Phantoms. Μέχρι το 2030, ο στόλος θα επικεντρωθεί στα αεροσκάφη F-35A Lightning II, F-16 Block 70/72 “Viper” και Rafale F3R, με σχέδια να διατηρήσει περίπου 200 πολεμικά αεροσκάφη. Η ισχυρή αεροπορία της Ελλάδας είναι απαραίτητη λόγω της απειλής για την ασφάλεια που συνιστά η γειτονική Τουρκία, καθιστώντας αυτές τις προηγμένες δυνατότητες ζωτικής σημασίας για την άμυνα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

F-35, Rafales και Vipers: Η Στρατηγική Αεροπορικής Ενέργειας της Ελλάδας για το 2030
Το National Interest, ένα πρόσφατο άρθρο συζητούσε γιατί η Ελλάδα έχει περισσότερα άρματα μάχης από τον βρετανικό και γαλλικό στρατό μαζί. Για μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, ένας στόλος από 850 ενεργά κύρια άρματα μάχης είναι αρκετά μεγάλος.

Γνωρίζατε ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους μαχητικών αεροσκαφών στο ΝΑΤΟ, με συνολικά περίπου 227 μαχητικά αεροσκάφη; Αυτό καθιστά την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μεγαλύτερη τόσο από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία όσο και από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία (μεμονωμένα, όχι συνδυαστικά). Λοιπόν, με τι αεροσκάφος πετά η Πολεμική Αεροπορία; Με ποιο αεροσκάφος θα πετάξει στο μέλλον; Και γιατί πρέπει να έχει τόσα πολλά μαχητικά αεροσκάφη για αρχή;

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία
Σήμερα η Πολεμική Αεροπορία έχει στο απόθεμά της περίπου 227 μαχητικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, η Αθήνα διαθέτει 152 F-16 Fighting Falcon (Block 72, Block 52+/ADV, Block 50, Block 30), 33 F-4E Phantom, 24 Dassault Mirage 2000-5 Mk2, και 18 αεροσκάφη Dassault Rafale F3R.

Ξεκινώντας με το F-16 Fighting Falcon, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία εκσυγχρονίζει αυτή τη στιγμή τον στόλο της. Η Αθήνα συνεργάζεται με τη Lockheed Martin για την αναβάθμιση πολλών F-16 στη διαμόρφωση «Viper» Block 70/72, την πιο προηγμένη έκδοση του αξιοσέβαστου μαχητικού. Συνολικά, 84 μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση Block 70/72 “Viper” έως το 2027. Επίσης, η Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζει επίσης 38 αεροσκάφη Block 50 σε Block 52+/ADV.

Προχωρώντας στο Dassault Rafale, η Πολεμική Αεροπορία έχει στο απόθεμά της 18 αεροσκάφη. Το Rafale, μαζί με το F-16 Block 70/72 “Vipers”, είναι το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος στον ελληνικό στόλο. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναμένει να αποκτήσει άλλα έξι μαχητικά, ένα Rafale F3R κάθε μήνα μέχρι τον Ιανουάριο. Πρόκειται για ολοκαίνουργια αεροσκάφη και θα δημιουργήσουν μια μοίρα 24 μαχητικών αεροσκαφών. Ωστόσο, η Αθήνα σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα Rafales στο μέλλον για να έχει δύο μοίρες έτοιμες για μάχη.

Για να επιτευχθεί αυτό, η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη γαλλική κυβέρνηση και τη Dassault για τη μεταβίβαση του 24 Dassault Mirage 2000-5 Mk2 και την αγορά επιπλέον 12 νέων Rafales. Ο στόλος του Mirage 2000-5 δεν συντηρήθηκε σωστά κατά τη διάρκεια της λιτότητας της οικονομικής κρίσης του 2008.
Αν και τα αεροσκάφη είναι ικανά αναχαιτιστικά, η διαθεσιμότητά τους δεν είναι η καλύτερη και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναζητά τρόπους για να τα πουλήσει με το μέγιστο όφελος. Ο τελικός στόχος είναι δύο μοίρες Rafale των 18 αεροσκαφών η καθεμία.

Τέλος, το F-4E Phantom θα αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία σύντομα. Κοιτάζοντας το μέλλον, η Ελλάδα υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο με τη Lockheed Martin για την παράδοση 20 μαχητικών αεροσκαφών stealth F-35A Lightning II. Η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει επιπλέον 20 αεροσκάφη στο μέλλον.

Μέχρι το 2030, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θέλει να έχει περίπου 200 πολεμικά μαχητικά αεροσκάφη χωρισμένα σε τρεις τύπους αεροσκαφών: F-35A Lightning II, F-16 Block 70/72 “Viper” και Dassault Rafale F3R.
Για το γιατί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται τόσα μαχητικά αεροσκάφη, η απάντηση είναι απλή: Η Τουρκία και η απειλή που συνιστά για την Ελλάδα και η ευρύτερη ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου.

Μαχητικό αεροσκάφος F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου