Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Η Αθήνα καίγεται,ΗΠΑ και Ευρωπαίοι πανηγυρίζουν!

Από το ιστολόγιο http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=7&art_id=6664

Μεγάλη προβολή δίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ στην έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σημειώνοντας ότι στην Ουάσιγκτον και στη Γουόλ Στριτ επικρατεί ευφορία. Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις και δηλώσεις από εκπροσώπους του Λευκού Οίκου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

   

Με ανταποκρίσεις και αναλύσεις σημειώνεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά παράλληλα και το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, οι αντιδράσεις, οι απεργίες και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. 

   

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η ψήφιση του προγράμματος από τους βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου είναι ένα "αποφασιστικό βήμα" που ανοίγει το δρόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποδεσμεύσουν 17 δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται η Ελλάδα να πληρώσει τα έξοδα της μέσα στο καλοκαίρι και στη συνέχεια να αρχίσουν οι εργασίες για μια δεύτερη διάσωση, υπογραμμίζοντας επίσης ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 3 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

  

Εν τω μεταξύ, πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για "δραματικές εξελίξεις" στην ευρωζώνη, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, σε περίπτωση που δεν θα εγκρινόταν από τη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

   

Όπως σημειώνεται, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας και την αποφυγή της χρεοκοπίας, η οποία θα οδηγούσε σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, με αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα επηρέαζαν σημαντικά και την αμερικανική οικονομία.

  

Η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" επανήλθε σήμερα με ακόμη ένα κύριο άρθρο για την ελληνική κρίση και γενικότερα την ευρωπαϊκή, επισημαίνοντας την "έλλειψη ηγετικών προσωπικοτήτων" στην Ευρώπη (εννοώντας τις ηγεσίες των ισχυρών κρατών της ΕΕ), που θα μάχονταν για τη σωτηρία της ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος που δοκιμάζεται λόγω της κρίσης χρέους, σύμφωνα με τη σύνταξη της νεοϋορκέζικης εφημερίδας.

  

Όπως αναφέρεται, η επιβίωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, η ελεύθερη διακίνηση μέσω των εθνικών συνόρων και η διατλαντική συλλογική ασφάλεια βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της άρνησης ή της παράλυσης των ευρωπαίων ηγετών. Τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος, όπως και ο Γάλλος Πρόεδρος ή ο Ιταλός Πρωθυπουργός, στηρίζουν το ευρωπαϊκό όραμα, αλλά σπάνια απομακρύνονται από τα στενά πολιτικά τους συμφέροντα, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

   

"Τα προβλήματα της Ευρώπης είναι και προβλήματα των ΗΠΑ", τονίζεται και "μια διάσπαση του ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ μια διάλυση του ΝΑΤΟ θα σήμαινε ότι οι ΗΠΑ θα επωμισθούν ένα ακόμη πιο βαρύ φορτίο για την ασφάλεια. Για πάνω από ένα χρόνο, μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, οι σημαντικότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν ακόμη να πάρουν τις αναγκαίες σκληρές αποφάσεις". 

  

Τέλος, η σύνταξη της "Νιου Γιορκ Τάιμς" διατυπώνει την άποψη ότι ο εποικοδομητικός τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, θα ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους, η ανακεφαλαίωση των πληττόμενων τραπεζών και η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας ώστε να μπορέσουν οι υπερχρεωμένες χώρες, κυρίως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, να ανακτήσουν την πιστωτική τους φερεγγυότητα. 

   

Επίσης, επικροτείται η πρωτοβουλία του Νικολά Σαρκοζί για την "εθελοντική συμμετοχή" των τραπεζών στην επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που ωριμάζουν, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι τράπεζες των άλλων χωρών, κυρίως της Γερμανίας. Πρόκειται για μια ενέργεια που μείωνε τις πιέσεις για τη λήψη περεταίρω μέτρων λιτότητας από την Ελλάδα, όπως επισημαίνεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.

   

Στις εξελίξεις, σε σχέση με την ελληνική κρίση και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται με άρθρο του στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" και ο πρώην διαχειριστής επενδυτικού ταμείου Έντι Κέσλερ, υποστηρίζοντας ότι, εφόσον είναι αδύνατο για τη Γερμανία να επιτρέψει στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, τότε να εκδώσει ομόλογα με ενέχυρο ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (και γη), ώστε να δοθεί μια δεκαετία στους Έλληνες να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους. Τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως ισχυρίζεται, θα περιέλθουν σε γερμανικά χέρια ή σε κινέζικα επενδυτικά ταμεία και θα επιβληθούν όροι αγοράς ώστε οι πρώην κρατικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με κερδοφορία. 

    
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου